A roma holokauszt áldozataira emlékeztek


2010-08-02 21:33:29  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Babos Petra  | 


 A roma holokauszt áldozataira emlékeztek főképe
Az egykori pápai cigánygettó bejáratánál, a Kossuth utca és a Rákóczi utca találkozásánál tartott ma megemlékezést a cigány holokausztról a Cigány Kisebbségi Önkormányzat és az MSZP helyi szervezete. Grőber Attila képviselő mellett emlékező beszédet mondott Holdosiné Bánhegyi Ildikó, a Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke is.
A civilizáltnak mondott XX. század szellemi mélypontja, a náci barbarizmus korszaka alatt fél millió roma esett áldozatul a szélsőséges, rasszista erők pusztító erejének Európában. 1944. augusztus másodikáról harmadikára virradó éjjel körülbelül 24 ezer cigányt gyilkoltak meg a nácik, ezen az éjjelen számolták fel az auschwitz-birkenaui II/E. cigánytábort, kivégezve utolsó 3000 lakóját.
A cigány holokauszt valamennyi áldozatára emlékezünk ma- mondta Grőber Attila, majd hozzátette - sajnos Magyarország sem volt kivétel a náci deportálás alól. A nyilas hatalomátvétel után Lajosmizsén, Lentiben és Várpalota környékén több száz romát gyilkoltak meg. A politikus kiemelte, ma, 2010-ben üzenni kell a magyar társadalom felé.
- Azt üzenni, hogy a cigány holokauszt nem Auschwitzban kezdődött. Megelőzték azt pusztító újságcikkek, törvények, parlamenti beszédek és utcai megmozdulások. Most el kell utasítanunk minden olyan megnyilvánulást, amely ennek az útnak a lépéseit visszhangozza. De üzenni kell még valamit. Azt, hogy megbékélés és roma integráció csak akkor lesz, ha olyan társadalmat építünk, melyben a jogok és a kötelességek egyensúlya érvényesül. Mindenkinek el kell fogadni, hogy nincs előbbre a jog, mint a kötelesség. Ha erről az alapról indul ki a többségi és a roma társadalom, akkor és csak akkor lesz valódi megbékélés- mondta Grőber Attila.
- Ma az emlékezés, a tisztelet hozott ide bennünket, ahol egy emberöltővel ezelőtt a város gettója kezdődött, ahonnan a sok ember az utolsó útjára indult. Csupán azért, mert másnak született, mint amit a történelmi kor elfogadhatónak ítélt meg. Embertelen kor volt. Ma 66 éve ennek a szörnyűségnek egy különlegesen kegyetlen napja volt az auschwitzi lágerben. A túlélők elmondása alapján hiába volt az egész éjjelen át tartó sikoltozás, jajveszékelés, reggelre elcsendesedett minden- hangzott el Holdosiné Bánhegyi Ildikó emlékező beszédében.
A kisebbségi önkormányzat elnöke kiemelte, egy értelmetlenül elvesztett élet is sok, s nekünk, a ma élő nemzedéknek nagy a felelősségünk van abban, hogy méltóképpen emlékezzünk a történelem egy átkos időszakára, őrizzük a sokat szenvedett áldozatok emlékét, vigyázzunk a békére, biztonságra és kerüljük az ilyen és ehhez hasonló embertelen körülményeket, bátran vállaljuk identitásunkat.
A Cigány Világszövetség 1972-es párizsi kongresszusának határozata alapján lett a cigány holokauszt nemzetközi emléknapja augusztus 2-a. A mai napon országszerte megemlékezéseket tartanak a holokauszt cigány áldozatairól.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!