Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület találkozója


2010-07-31 20:10:30  | cikk: Babos Petra  | 


Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület találkozója főképe
A tíz esztendeje felszámolt 47. Pápa Harcászati Repülőezrednél, szolgálatteljesítés közben életüket vesztett hajózók emléke előtt tisztelegtek immár harmadik éve a volt repülő-műszakiak, pilóták, repülős biztosítók és irányítók, valamint olyan szakemberek, akik a repülésért éltek és dolgoztak.
Ma délelőtt 10 órától a pápai Helyőrségi Klubban (HEMO) az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület szervezésében megemlékezést tartottak a 2008-ban emelt gránit emléktáblánál.

A rendezvényen Kerecsényi Zoltán, a Honvéd Bajtársi Klub titkára tartott megnyitóbeszédet, melyben elmondta, hogy 2000. augusztus 24-én Lanecker József ezredes hagyta el utoljára Pápa kék egét, és mondott búcsút a vadászrepülésnek. (Az alakulat utolsó parancsnoka, Lanecker József ezredes - aki 2003-ban, más beosztásban vesztette életét) Mindmáig emlékeznek sokan arra, ahogy az ezredes elcsukló hangon kiadta a katonáknak máskor megkönnyebbülést hozó vezényszót, „Oszolj!”. A katona élete mindenkor az önfeláldozásról, a hazaszeretetről, a hűségről és a bajtársiasságról szól. - Azokat, akikre ma emlékezünk, éppen ezek a tulajdonságok jellemezték. Életükkel, szolgálatukkal és halálukkal mementóként állnak előttünk.

Halottakra emlékezni mindig szomorú, hiszen minden egyes élet elvesztése tragédia, mégis nemes és felemelő az emlékezés, ha halottaink egyben példaképeink is lehetnek. Semmik lennénk a hőseinkre való emlékezés nélkül, mert azokat az embereket felejtenénk el, akik szolgálatukkal megalapozták a jelent. Többek mellett azzal, hogy Pápán újra - továbbra is - van légibázis…
- Öröm tapasztalni, hogy szerte az országban – így Pápán is – élnek olyan emberek, akik a katonai hagyományőrzést, az emlékápolást szívvel-lélekkel, komolyan gondolják. 2008-ban örömmel adtam segítségnyújtásomat a pápai HEMO falán lévő gránit emléktábla megvalósulásához. Igaz, nem volt egyszerű, de megvalósult, s ma is hirdeti a honvédek emlékét. Bízom abban, hogy ez a megemlékezés minden esztendőben így lesz ezután is- mondta el Kerecsényi Zoltán.

Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület elnöke, Simon Róbert szólt néhány szót a nemrégiben megalakult egyesületről.
- A 2009-ben megtartott II. Repülős Baráti Találkozó után döntöttünk úgy, hogy megalapítjuk az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesületet. 2010. január 29-re beszéltük meg az egyesület alapító közgyűlését. Összejöttünk 11-en és teljes egyetértésben elfogadtuk az alapszabályunkat, így megalakult "Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület"- mesélte az elnök. Beszélt a 2010-es és 2011-es év programjairól is, melyet az ország különböző pontjaira szerveznek, majd egy rövidfilmet vetített le a 2000.augusztus 24-én utoljára Pápa repteréről felszálló Lanecker Józsefről, valamint a MÍG 21-esekről.

Végül Horváth Ferenc nyugállományú százados tartott előadást a tíz éve leállított MÍG 21-esekről és az ezred történetéről.
A 47. Pápa Harcászati Repülőezred sokáig Magyarország legfontosabb repülőegysége volt. Ebből került ki Farkas Bertalan is, aki 1980. május 26-án első és mindmáig egyetlen magyarként megjárta a világűrt.  Az ezred 1950-ben alakult Szentkirályszabadján, majd 1961 júliusában áttelepült Pápára. 1992-ben az alakulatnak otthont adó Pápa város önkormányzata egyetértésével az ezred felvette a 47. Pápa Harcászati Repülőezred nevet- hangsúlyozta a nyugállományú százados. Végül pedig az ezred feladatairól és a géptípusokról beszélt.

A délelőtt a gránit emléktábla megkoszorúzásával, majd baráti beszélgetéssel folytatódott.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!