Megalakult a Petőfi Asztaltársaság


2010-07-30 20:08:39  | cikk: Babos Petra  | 


Megalakult a Petőfi Asztaltársaság főképe
Ma délután 16 óra 30 perckor a Várkastély előtti Petőfi Sándor szobor koszorúzásával kezdődött a pápai Petőfi Asztaltársaság alakuló, első összejövetele.
Grőber Attila beszédében kitért Petőfi nevére, aki a magyar köztudatban szinte azonos a költő fogalmával.
- Petőfi valami olyan újat hozott a magyar irodalomba, ami az előzményekből szinte egyáltalán nem következett, ami szakítás volt a múlttal és egyben kezdés is. Petőfi olyan erővel hagyta mindezt ránk, hogy még mindig meríteni tudunk belőle. A népiesség hosszú és változatos utat járt be a korszakban, s új formája kezdett kialakulni. Petőfi népisségének igaz irodalmi gyökerei a korabeli nyugat-európai liberalizmus felfogásában gyökereznek. A szabadságot Petőfi lelke istenének és istennőnek szokta nevezni költeményeiben. Egyetemes szabadságfelfogása volt, olyan, melyben két világhatalom csap össze: a zsarnokság és a szabadság. Nekünk, embereknek pedig a szabadság szent ügyéért kell harcolnunk, s ebben a harcban a Költőnek példát kell mutatni. Petőfi elevenen él bennünk. Nekünk ma két kötelezettségünk van, ha követni akarjuk. Továbbadni őt az utókornak és követni arcának legfőbb vonásait: a közvetlenséget, a népiességet és a szabadságszeretetet- mondta el Grőber Attila.

Mécs Imre 1956-os elítélt, politikus, Radnóti díjas, az alkalom vendége, Grőber Attila és Gőgös Zoltán, az MSZP helyi elnöke együtt koszorúzták meg Petőfi Sándor szobrát, majd az alakuló ülés a Pedagógus Művelődési Házban folytatódott.
- A Petőfi Asztaltársaság 110 évvel ezelőtt, 1900. január 1-jén a pápai Fehér Ló vendéglő nagytermében alakult meg. Ez a szervezet alapozta meg a Pápai Szociáldemokrata Párt létrejöttét, s először ezen a néven kezdte meg működését a pártszervezet. A Magyar Szocialista Párt Pápa és Környéke Szervezete a hagyományok útján, több mint 110 év után Petőfi Asztaltársaság néven kívánja elindítani kezdeményezését. Az Asztaltársaság közélettel, kultúrával, társadalmi témákkal foglalkozó pápai személyek önkéntes, kötetlen társulása kíván lenni, állandó vezetőség nélkül. A Petőfi Asztaltársaság célja a párbeszéd elősegítése. Disputákkal, estekkel, kiállítások szervezésével szeretné célját megvalósítani. Főként olyan fórumot kíván teremteni, ahol kötöttségek nélkül, kötetlen beszélgetés formájában, havi egy alkalommal lehetőség nyílik a véleménycserére, kulturális vitára társadalmi és közéleti témákban- tudtuk meg Grőber Attillától.
Az Asztaltársaságnak volt egy logója, melyet Pátzay Pál szobrász készített, a Petőfit ábrázoló jelvényt 1942. március 15-én a budapesti széles körű háborúellenes békegyűlésen résztvevők, köztük Radnóti Miklós is a szíve fölött viselt. A jelvény megvásárolható lesz az Asztaltársaság összejövetelein- tette hozzá a szervező.

A mai, első alkalom vendége Mécs Imre volt.
Az 1956-os októberi ifjak megteremtették a diktatúrában élő ország felszabadításának és demokratizálásának alapjait. Az 1956-os forradalom részvevői közül kevesen élték túl a halálos ítéletet. Legismertebb közülük Mécs Imre országgyűlési képviselő.
Mécs Imre magyar villamosmérnök, politikus. Az 1956-os forradalomban előbb halálra, majd életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, később villamosmérnökként dolgozott. 1988-ban a Szabad Kezdeményezések Hálózata, majd az ebből kialakuló Szabad Demokraták Szövetsége alapító tagja. 1990 és 2010 között országgyűlési képviselő (1990–2006 SZDSZ, 2006–2010 MSZP). 1956-ban eljárt a Petőfi Kör vitáira. Részt vett az 1956-os forradalomban, a nemzetőrség szervezésében. Később szerepet vállalt az ellenállásban, amelyet az egyetemek, a munkáscsoportok és a felkelő csapatok maradványainak részvételével szerveztek.
- Fantasztikus élmény volt, amikor a magyar társadalom és nép kezdett „magára” találni, ami nagyon hosszú folyamat volt 1956-ban. A Petőfi Körben egyre bátrabban kezdtek beszélni a költők, újságírók, színészek és egyetemisták a politikusokról. A legkülönbözőbb világnézetű és pártállású, valamint foglalkozású emberek is csatlakoztak a körhöz. Petőfi kiváló és fantasztikus személyiség volt, hazaszeretete, szabadságszeretete példamutató, ezt nem szabad elhomályosítani, ezért kell őriznünk emlékünkben. Úgy gondolom, kicsit hasonlít az 1956-os lázadókhoz, pedig közel 100 évvel ezelőtt élt- hangsúlyozta Mécs Imre.
Az ötven évvel ezelőtti események megtanították, hogy nemzeti jelentőségű ügyekben a legkülönbözőbb nézetű emberek is képesek összefogni- zárta gondolatát a politikus.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!