Javult a baleseti statisztika az első félévben


2010-07-30 09:11:22  | cikk: HuHa  | 


Javult a baleseti statisztika az első félévben főképe
Magyarországon a gépjárművezetők alig több mint negyven százaléka használja a biztonsági övet. Európa nyugati felében ez az arány kilencven százalék körül mozog. Ez a szám annak tükrében is megdöbbentő, hogy mind országos szinten, mind megyei és kapitánysági viszonylatban is csökkent a balesetek száma az elmúlt év első félévéhez képest. A tizennégy százalékos javuló baleseti mutató ugyanis nem felmentés és nem igazolás a passzív biztonsági eszközöket nem használók számára.
A Pápai Rendőrkapitányság illetékességi területén az országos átlagnak megfelelő csökkenés mutatkozott az első félévben a 2009-es esztendő, hasonló időszakához képest.
- 164 közúti baleset történt 2009 első félévében, idén pedig 143. A balesetek közül negyvenhárom járt személyi sérüléssel, ebből harminc könnyű-, nyolc súlyos sérüléses és öt halálos kimenetelű – ismertette a féléves adatokat Derczó Zoltán rendőrzászlós, a Pápai Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Alosztályának vezetője. A halállal végződő esetek közül több ügyben folyik a vizsgálat, így azok okairól nem nyilatkozott az alosztályvezető, a lezárt ügyek közül az egyikben a járművezető hibája, a másikban figyelmetlenség okozta a tragédiát. A balesetek legnagyobb része még mindig a gyorshajtás miatt következik be és a statisztikai adatok szerint ugyanilyen számban történt baleset az elsőbbségi szabályok megszegése miatt. A baleseti okok között újdonságként szerepelt a hátramenet szabályainak be nem tartása – ezek jobbára anyagi kárral járó esetek -, melyek leginkább a bevásárló központok parkolóiban történtek.
-Egyértelmű javulás mutatkozik az ittas állapotban okozott balesetek számában. Míg 2008-ban tizennégy ilyen baleset ügyében folytattunk eljárást, addig 2009-ben nyolc balesetet okozó sofőrrel volt dolgunk, az idei évben pedig egy járművezető volt eddig, aki ittasan okozott balesetet. Ez egyébként egy kerékpáros volt – mondta el az alosztályvezető. A féléves mutatók szerint továbbra is a személygépkocsi vezetők okozzák a legtöbb balesetet, mögöttük a segédmotor-kerékpárosok állnak a statisztikában, őket pedig - szorosan felzárkózva – a biciklisek követik. A Pápai Rendőrkapitányság célja a balesetek számának további csökkentése, ezt - a szabálytalankodók és a többi közlekedőre veszélyt jelentő járművezetők kiszűrését célzó - rendszeres ellenőrzésekkel kívánják elérni. A rendelkezésre álló technikai eszközöket hatékonyan és ésszerűen működtetik, a szolgálatszervezésnél a forgalmas kereszteződések és csúcsidőszakok kiemelt szerepet kapnak – többek között ezek szerepelnek a kapitányság stratégiájában.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!