Uniós forrásból épül a belvárosi elkerülő


2010-07-29 21:48:15  | cikk: mo  | 


Uniós forrásból épül a belvárosi elkerülő főképe
A Közép-Dunántúli Operatív Program (KDOP) pályázatán 171 millió forintot nyert Pápa városa a Tókert utca – Szabadság utca – Gróf út fejlesztésére. Az útszakasz csomópontjainak átalakítására és az útburkolat teljes cseréjére azért van szükség, mert a Fő tér lezárásával a pályázatban érintett szakasz forgalma növekedni fog. A beruházás összege 311 millió forint, ebből 140 millió forintot az önkormányzat saját forrásból biztosít.

A projekt első szakaszában elvégezték az alépítmények kiépítését, vagyis az ivóvíz kiváltási és csapadékvíz elvezetési munkálatokat – hangzott el a mai nyitórendezvényen. Dr. Kovács Zoltán polgármester hangsúlyozta azt is, az átalakított csomópontok megfelelő áteresztőképességének és a jó minőségű, új aszfaltburkolatnak köszönhetően a forgalmi zaj ezt követően sem növekszik a területen. A Szabadság utca Gróf út, illetve a Szabadság utca – Tókert utca kereszteződésében két új körforgalom készül. A Böröczky dombon pedig új főirányt jelölnek ki, amely a Jókai utcára balra nagyívben történő kanyarodást segíti elő. Ehhez kapcsolódik majd a Fő utca és a megváltozott forgalmi irányú Deák Ferenc utca forgalma is. Újdonság az is, hogy a Szabadság utcában két buszmegállót is kiépítenek.

A projekt terveit a győri Viadukt Kft. készítette elő, a kivitelezést egy pápai cég, a Boroszlán Zrt. végzi. A projekt keretében mintegy 1 km hosszú útszakaszt építenek, közel 4000 négyzetméter járdafelületet alakítanak ki, a parkolókat pedig díszburkolattal látják el.

A nyitórendezvényen Bebesi István, a Bakony Volán Zrt. vezérigazgatója elmondta, a vállalat az autóbusz pályaudvar rekonstrukciójára a KDOP keretében 350 millió forintot nyert. Így – még a Fő tér rehabilitációja előtt – egy korszerű közlekedési rendszer valósul meg a városban.
A vezérigazgató hangsúlyozta, a rekonstrukció magában foglalja az utasváró épületének felújítását, melyben LCD-kivetítők segítik majd az utasok tájékoztatását. Minden autóbuszt GPS-rendszerrel látnak el, így az adott információ (pl. késés) azonnal megjelenik a váróteremben elhelyezett kivetítőkön.   

A projekt nyitórendezvényén részt vettek a képviselőtestület tagjai, Mészáros István, az önkormányzat településfejlesztési bizottságának elnöke, Németh Tamás műszaki osztályvezető és a pápai kivitelező cég képviselője.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!