Végéhez közeledik az aratás


2010-07-27 06:45:33  | cikk: HuHa  | 


Végéhez közeledik az aratás főképe
A tavaszi remények után szinte minden mezőgazdasági termelőnek csalódást hozott a nyári betakarítású növények aratása, a rendkívül csapadékos nyár eleji időjárás nem kímélte a növénykultúrákat, a terméseredmények minden növény esetében elmaradtak a várttól. A betakarítási munkálatokat június végén kezdték meg a gazdák – nagy nehézségek között, hiszen a rengeteg csapadék nagy területeket járhatatlanná tett, mostanra azonban szinte mindenhonnan levonultak a kombájnok. A környék legnagyobb mezőgazdasági vállalkozásánál, az Agroprodukt Zrt-nél egy hónappal ezelőtt, június 26-án indult meg az aratás. Az őszi árpa betakarítását, az őszi káposztarepce, a tavaszi árpa, a borsó, az őszi búza majd a tritikálé követte. A kezdeti problémák után a munkálatokat viszonylag kényelmes tempóban, jó ütemben tudták végezni.
-Május végén –június elején 50 nap alatt 250-300 mm csapadék esett a térségben, de volt ahol a csapadékmennyiség meghaladta a 300 mm-t. Ennyi eső egy átlagos évben fél év alatt hullik a mi vidékünkön – mondta el Pethő Zoltán, az Agroprodukt Zrt. növénytermesztési igazgatója. A csapadékos időszakban, még az intenzív fejlődési szakaszban növekedési-táplálkozási zavarokat okozott az állandó talajvíz telítettség. Ahol hosszú ideig megállt a víz, ott elpusztult a gyökér, majd az egész növény is. Mivel május végére ezek a növények elérték teljes magasságukat és megszokott fejlettségüket- a látvány sokat ígért. Csak az aratás mutatta meg a károkat: a szemtelítettség és a szemek száma nem érte el azt a mértéket, amit a növény állapota megengedhetett volna.
- Szinte mindegyik növényi kultúra sérült – tájékoztatott az igazgató, hozzátéve – a legkomolyabb károkat az őszi káposztarepce szenvedte el. Ennek részben a víztelítettség miatti fejlődési zavar volt az oka, részben pedig a kórokozók fertőzése, ami tovább rontotta a termést.  Összességében a veszteség a nyári betakarítású növényeknél inkább mennyiségben jelentkezik, minőségi problémák jobbára a kalászosok esetében mutathatók ki a gombafertőzések miatt, ami a mennyiségi kiesés mellett minőségi romlást is eredményezett.  Az idei aratás végén közepes – a hosszan belvizes területeken pedig gyenge – terméseredményeket tudhatnak magukénak a gazdák. A nagyon csapadékos nyárelő néhány területen rendkívüli károkat okozott, több gazdálkodónak sorsfordító lehet ez az esztendő – tette hozzá Pethő Zoltán.
A terményárak tavasz végéig a magasra prognosztizált terméseredményekhez - jelentős mennyiségű értékesítésre kínált terményhez - igazodtak, azóta azonban jelentősen emelkedtek. Míg június elején 23-26 ezer forintot kínáltak a kereskedők a takarmánybúzának tonnájáért, addig mostanra 30 ezer forint feletti áron értékesíthető. A szezon elején szinte nem volt különbség a takarmánybúza és az étkezési búza eladási ára között, most azonban a malmi búza ára 40 ezer forint fölé kúszott. Hasonlóan emelkedett az összes takarmány és étkezési, de akár ipari alapanyagot szolgáltató, nyári betakarítású termény ára az elmúlt egy hónapban. Ez ugyan némileg kárpótolja a gazdákat a kieső mennyiséggel szemben, ám csak azokat, akik nem kötöttek már hónapokkal ezelőtt szerződést terményeik értékesítésére – tudtuk meg a mezőgazdasági szakembertől.
(Pethő Zoltán növénytermesztési igazgatóval készített interjúnkat a későbbiekben olvashatják, Beszélgetés című rovatunkban.)

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!