Kis Jerevániak


2009-09-24 14:01:20  | cikk:  | fotó: Tóth Tamara  | 


Kis Jerevániak főképe
Tegnap 18 órakor kezdődött a Jókai Mór Művelődési Központban a Pápai Örmény Kisebbségi Önkormányzat (továbbiakban: PÖKO) szervezésében a Kis Jerevániak örmény tánccsoport rendkívül igényes műsora. Repertoárjukban elsősorban örmény klasszikus táncokat láthattunk; programjukat Gegham Manukjam előadóművész, örmény dalok eléneklésével színesítette. Az együttes művészeti vezetője Nonna Muradyan. 2200 kilométer távolságból, a Kaukázus ölelte Örményország fővárosából, a közel 2800 éves Jerevánból érkeztek hazánkba a fiatalok. Szinte telt ház, több, mint négyszáz ember részesülhetett felejthetetlen élményben, a közönség többször is visszatapsolta a színvonalas műsort. Keller Ludmilla, a PÖKO elnöke beszélt a fellépőkről:
- A táncegyüttes 1998-ban alakult. 2000-ben már részt vettek az örményországi Országos Táncfesztiválon, ahol  nagydíjat nyertek. E korai sikereken felbuzdulva bebarangolták Örményországot, sikert sikerre halmozva. Jártak Karabahhban, az azeri határ közelében, és felkeresték Arcah városát is. Mindenhol örömmel fogadták őket. A hazai sikerek után hamarosan nemzetközileg is elismertté vált az együttes, amikor a történelmi emlékekben gazdag törökországi Antalya városában hódították meg a Földközi-tengeri Nemzetközi Fesztivál közönségét. 2007-től Európa számos országában találkoztak honfitársaikkal, örömet szerezve a diaszpórában élő örményeknek. A mai nap egyébként ünnep, hisz a Szovjetunió széthullását követően 1991. szeptember 21-én Jereván a Független Örmény Köztársaság fővárosává lett, ma a kikiáltás 18. évfordulóját ünnepeljük.

Tóth Tamara

Képek:

Hazánkban rendkívül sok szimpatizánsa van a hányattatott sorsú örményeknek. Az ókorban az akkori örmény állam tette a világon elsőként államvallássá a kereszténységet, amely azonban nem vetette alá magát sem a római pápának, sem valamelyik görögkeleti patriarchának, s önálló maradt. Ezért ez az örmény egyház önálló egyházfővel rendelkezik, vallási terminológiával szólva autokephal. Az örmények szeretik a „gregorián egyház” elnevezést használni, amely legfőbb szentjükre, Világosító Szent Gergelyre utal. Az Ifjú Törökök nyolcvanhét évvel ezelőtt kezdték deportálni az örmény tömegeket a szíriai sivatagok felé. Az 1915-ben véghezvitt tömegmészárlás több mint 1 millió 500 ezer örmény életét oltotta ki. A gyilkosok senkinek nem kegyelmeztek: ugyanaz a sors várt férfira, nőre, gyerekre egyaránt. A kétmilliós örmény kisebbségnek több mint 2/3-a eltűnt az élők sorából. Az örmények lemészárlását az ENSZ Emberjogvédő Komissziója (1973) az 1900 utáni első genocídiumként tartja nyilván. 2000 novemberében az olasz parlament, az európai és a francia parlament, valamint a Vatikán hatására jóváhagyott egy nyilatkozatot, amely nyilvánosan elismeri az 1915-ös eseményeket genocídiumként. Törökország azonban mindmáig elutasítja ezt a történelmi valóságot. Üldözi és fenyegeti mindazon személyeket, akik a genocídium szót használni merik. A Szovjetunió széthullását követően 1991. szeptember 21-én Jereván a Független Örmény Köztársaság fővárosává vált.
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!