Kevés elméletben tudni az óvatosság szabályait – Orsós Károly rendőr százados az idősek sérelmére elkövetett bűncselekmények megelőzéséről


2010-07-23 14:42:29  | cikk: HuHa  | 


Bűnmegelőzési kiadvány terjesztésével kívánja felhívni az idősek figyelmét a trükkös tolvajok elleni védekezésre a Pápai Rendőrkapitányság. A szórólap elkészítését azt tette szükségessé, hogy Pápán elszaporodtak az ilyen jellegű bűncselekmények. A három évvel ezelőtti – a Pápa városi Televízió és a Pápai Rendőrkapitányság által készített – módszertani DVD a kapitányság illetékességi területéhez tartozó kistelepüléseken meghozta a várt eredményt, a trükkös tolvajoknak ott ma már nincs sikerélményük, ám Pápán gyakran elérik céljukat az idősekhez rossz szándékkal becsengetők. Orsós Károly rendőr százados, a kiadvány összeállítója azt mondja, második frontvonalat nyitottak a bűnelkövetőkkel szemben.

-Ha kistérségi szinten nézzük, akkor elmondható, hogy az esetek száma nem változott az elmúlt időszakban, a területi eloszlás azonban markánsan eltér az előző éviekhez képest. Akkor jobban szerettek a bűnözők a falvakban támadni, ahol érezték az elszigeteltséget és az emberek védtelenségét. A három évvel ezelőtt megindított megelőzési tevékenységünk a falvakban különösen sikeres volt, sikerült az ott élők önvédelmi reflexeit feléleszteni és sok helyen a polgármesterek álltak a védekezés élére. A kistelepüléseken a polgármesteri hivatalok egyfajta információs bázisként is működnek, oda lejelentenek minden idegent és gyanús autót, ami a faluban megfordul, tehát ez megelőzési tevékenység ott sikeres volt.  A trükkös tolvajok ennek hatására azonban  nem jelentkeztek a munkaerő piacon, hanem a városokban folytatják tevékenységüket, ahol az idegen felbukkanása nem olyan egyértelmű.  A városban nem lehet tudni egy autóról, hogy az ide tartozik vagy messziről jött és az utcán szembe jövőről sem tudhatjuk, hogy két háztömbbel arrébb lakik, vagy Kelet-Magyarországon.

-Ez azt jelenti, hogy Pápán elszaporodtak a trükkös tolvajlások?

- Sajnos, azt kell mondani, hogy igen. Újra és újra felbukkannak és ebbe most már bele kellett avatkoznunk és egy második frontvonalat nyitnunk a megelőzés terén, hogy a jövőben itt se szerezzenek sikerélményt.

-A városban eredményt elérni vélhetően nehezebb lesz, mint a kistelepüléseken, éppen az Ön által imént említett okok miatt.

-Igen, a várost a vidéktől markánsan megkülönbözteti, hogy itt a kisközösség nem úgy funkcionál, mint egy faluban. Itt nincs olyan, hogy mindenki mindenkit ismer és a nagy átmenő forgalom miatt nehéz kiszúrni a rossz szándékú idegent. Néha még azt sem tudjuk, hogy a lépcsőházban két ajtóval arrébb ki lakik, hogy az oda becsengető oda tartozik-e vagy idegen. Mi mégis megpróbálunk ebben a témában előre lépni, hogy a szomszédok egy kicsit jobban odafigyeljenek egymásra – legalább az idős emberek tekintetében -, illetve a családokat is szeretnénk mozgósítani: ha nem is élnek együtt az idősebb hozzátartozóval, legalább tudjanak róla és visszatérően ismételjék át azt a „leckét”, amit elméletben jól tudnak az idősek, de akkor, amikor becsenget hozzájuk valaki, nem jut eszükbe, miként is kell óvatosnak lenni. 

-Mit tartalmaz a megelőzési kiadvány?

-Azt szeretnénk elérni, hogy az idősek egy kicsit lelassuljanak, megszokják, hogy nem kell azonnal ajtót nyitni, ha valaki becsenget hozzájuk. Ezért van egy melléklete a szórólapnak, amit ha kiragasztanak az ajtajuk belső oldalára, akkor ez a kis ábra – ami egyébként minden mondanivalót tartalmaz – figyelmezteti őket az elővigyázatosságra. Ez a kiadvány egyébként nagyon naprakész, benne van minden tapasztalatunk, amit az elmúlt három évben – a megelőzési DVD megjelenése óta – gyűjtöttünk e témában. Hiszen ez nem egy statikus front a bűnözők és a bűnüldözők között, ez állandóan változó háború, amit folytatni kell és nem elég egy csatát megnyerni, hanem csaták sorozatában kell sikeresnek lennünk. Ez a szórólap hozzásegíti a potenciális áldozatokat, lakótársaikat, hozzátartozóikat ahhoz, hogy megfelelő szellemi munícióval rendelkezzenek e témában és sarkall egyfajta szemléletváltoztatásra is.

- Miként jut el a lakossághoz a megelőzési szórólap?

-Kapitányságunk megelőzési feladatokat ellátó járőre viszi házhoz a kiadványt és amellett, hogy átadja a potenciális áldozatoknak szóban is elmondja a legfontosabb tudnivalókat.  Kolléganőnk rendkívül gyakorlott e területen, folyamatosan tartja a kapcsolatot és beszélget az idős lakókkal, most annyival egészül ki ez a fajta tevékenység, hogy a szóban történő információnyújtás mellett átadja ezt az írásos tájékoztatót. Azt reméljük, hogy az idős emberek többször is áttanulmányozzák, a benne lévő biztonsági rendszabályokat megtanulják és a gyakorlatban is alkalmazzák. Szeretnénk, ha olyanok is elolvasnák ezt a tájékoztató anyagot, akik nem tartoznak a veszélyeztetett korosztályhoz, de érdekeltek lehetnek abban, hogy ezek a bűncselekmények meghiúsuljanak.
A megelőzési kiadvány és melléklete.

Képek:

nincsenek képek


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!