Hívatlan vendégként az északi szomszédainknál


2010-07-22 20:22:48  | cikk: Tóth Tamara  | 


Homor György eddig megjelent könyveinek vezérszála a honvédség valamely eseményéhez, tevékenységéhez kapcsolódik. A Helyőrségi Tiszti Klubban ma délután mutatta be a szerző idén megjelent negyedik kötetét, melynek címe 1968, Hívatlan vendégként az északi szomszédjainknál. Homor György nyugalmazott ezredes legújabb könyve a cseh és szlovák nép első világháború utáni egyesüléséről, a Csehszlovák Köztársaság megalakulásáról szól. Az író hivatásos katonaként Tatán teljesített szolgálatot csaknem negyven évig. A szovjet csapatkivonulás kezdetekor nyugállományba helyezték.
- 1968-ban a cseheknél veszélybe került a szocializmus, s ekkor döntött úgy a Varsói Szerződés, nyilván moszkvai vezetéssel és irányítással, hogy nem szabad Csehszlovákiát veszni hagyni, eltávolodni hagyni a szerződéstől. Ezért gyakorlatilag a politikai asztaloknál folyó harcok mellett katonai eredménye is lett a dolognak. 1968 tavaszán, a Prágai tavasz idején öt-köztük Magyarország-Varsói Szerződéses ország jelenlétében erőteljesebb katonai tevékenység folyt le az országban. De ez nem oldott meg semmit, így aztán eljött az idő, augusztus 20-án Csehszlovákiát katonai megszállás alá vonták, s így a szovjetek három hónapos ott tartózkodása után maradt húsz évig állva a szocialista rendszer- mondta el kérdésünkre az író.
Homor György úgy érzi, nemcsak a mai fiatalok körében, hanem az idősebb korosztály körében is fehér folt ez a téma. Így a tájékoztatás mellett az 1968-as események megörökítése is motiválta a nyugállományú katonatisztet a kötet megírásakor.
- Nagyon keveset tudnak az emberek 1968-ról, pedig úgy gondolom, nagyon fontos eseménye volt Európának. Emellett semmilyen tanulmány nem készült még erről az évről, pedig 42 év után illett volna már a hadtörténészeknek összeállítaniuk-mondta Homor György.

Képek:

nincsenek képek


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!