Autómentes nap 2009 - Mi a véleménye az autómentes napról?


2009-09-23 14:12:25  | cikk:  | 


Az európai autómentes nap egy 1998 óta minden évben szeptember 22-én megtartott – a társadalom környezettudatosságát erősíteni hivatott – rendezvénysorozat, amely felhívja a városlakók és a városvezetés figyelmét arra, hogy a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti, baleseti és városképi problémákra, a közösségi, a kerékpáros és a gyalogos közlekedés fejlesztésének szükségességére és a fenntartható, környezet- és emberbarát városi közlekedés előnyeire. A rendezvény egyik hosszú távú célkitűzése az, hogy rávegye a rendszerint autóval munkába, iskolába vagy kikapcsolódni járó polgárokat, hogy az utazáshoz fenntartható alternatív közlekedési módokat vegyenek igénybe. Ilyen módon hozzá kíván járulni a polgárok egészségének és életminőségének javításához.

Oroszvári Péter, a Munkácsy Mihály Általános Iskola testnevelő tanára: Szerintem nagyon jó dolog, célja, hogy felhívja az emberek figyelmét, hogy ne mindig autóval járjanak, ennek azonban feltételei vannak, többek között az, hogy merjünk kerékpárra ülni, legyenek bicikli utak kiépítve. Engem is néha elfog a kényelem iránti érzés, illetve sietnem kell, akkor autóval megyek, de ha tehetem, és ha az idő is engedi, akkor inkább kerékpározok. Jó lenne, ha ezzel a felhívást keltő nappal, a gyerekek és a szülők is jobban ügyelnének arra, hogy az iskolába gyalog vagy biciklivel érkezzenek.

Samu Miklós, a Türr István Gimnázium tanulója: Jó ötletnek tartom az ilyen rendezvényeket, amelyek a környezet kímélésre hívják fel a figyelmet, a környezettudatosabb életmódra. Iskolába busszal járok, mert a Batthyány Kollégiumban lakom, de ha tehetem, iskola után kisétálok. Mi az osztálytársaimmal egyébként a buszhúzó versenyen indulunk ma délelőtt.

Földes Vivien, a Munkácsy Mihály Általános Iskola tanulója: Örülök, hogy van egy ilyen nap, szerintem gyakrabban kéne ilyen autómentes napot tartani. Én ma a futóversenyen indultam. Iskolába általában biciklivel járok.

Stemmer István, nyugdíjas: Sajnos ez csak egy nap, nincs sok értelme, de azért mindenképpen jó kezdeményezésnek tartom. Az a baj, hogy azok az autósok, akik most a Fő tér lezárása miatt nem tudnak elmenni erre, azok másfelé mennek, nem teszik le a járműveiket. Amikor én jártam iskolába, akkor mindenki gyalog ment, most meg már kocsikkal viszik a szülők a csemetéiket. Én, ha van időm, biciklivel megyek, de mivel a világ felgyorsult, kénytelen vagyok kocsival is járni.

Eigner István, személyszállító: Nagyon jó kezdeményezésnek tartom, legalább ilyenkor kevesebb autó van forgalomban, de a mai világban sajnos megengedhetetlen, hogy valaki az autót teljesen eltegye, élni nem lehet már nélküle. Nyilván sokkal egészségesebb lenne, ha mindenki gyalog vagy biciklivel közlekedne. Szerintem igen jó lenne, ha nálunk is helyeznének el kerékpárokat a város különböző területein, amit ingyen használhatnánk, mint a hollandoknál, de ez itt nehezen megoldható. Nekem a busz a munkaeszközöm, így amikor csak lehet, elmegyek futni vagy focizni. Ritkán adódik arra sajnos lehetőség, hogy biciklizzek.

Babos Petra

Kapcsolódó cikk:

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!