Élj és tégy a szívedért


2009-09-23 13:53:45  | cikk:  | 


Az ÁNTSZ Pápai Kistérségi Intézete és a Jókai Mór Művelődési Központ közös szervezésében október 2-án pénteken ünnepeljük a SZÍV Világnapját.
A Szív Világszövetsége (WHF) kezdeményezésére 2000 óta a világon mindenütt egyszerre rendezik meg a Szívünk Napját. A Világszövetség magyar tagjai - a Magyar Nemzeti Szívalapítvány és a Magyar Kardiológusok Társasága - az első évtől kezdve csatlakoztak a felhíváshoz.

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány és a Magyar Kardiológusok Társasága minden évben szeptember utolsó vasárnapján, a Szívünk Napján hívja fel a figyelmet a szív és érrendszeri megbetegedések kiemelkedő gyakoriságára, a mindennapi életben is megvalósítható megelőzési módszerekre. 
 
Élj és Tégy a Szívedért - ez a jelmondata idén a hagyományos Szívünk Napjának. A rendezvény középpontjában a munkahely egészségmegőrző szerepe áll. A szervezők szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy nemcsak a magánéletben, hanem a munkahelyen is figyeljünk önmagunk és mások egészségére. A betegség felismerésében és a megelőzésben tudjanak meg többet a szív és érrendszeri betegségek kockázati tényezőiről, azok felismeréséről.
 A szív és érrendszeri betegségek több áldozatot szednek Magyarországon, mint valamennyi más betegség, baleset és más halálok együttesen. A szív és érrendszeri betegségek jelentős része megelőzhető, elsősorban egészségesebb életmóddal. A Szívünk Napján az életmódváltást szeretnénk népszerűsíteni - több mozgást, a dohányzás elhagyását, egészségesebb táplálkozást - hitelesen, megalapozottan, közérthetően.

10 órától dr. Kiss Julianna belgyógyász és endokrinikus szakorvos tart előadást a Diabétesz és táplálkozás címmel. 10 óra 20 perctől dr. Udvardy Tibor, kardiológus szakorvos beszél a szív és érrendszeri betegségek kialakulásáról, valamint a megelőzés lehetőségeiről. Lautner Judit, gyógytornász előadása 10 óra 40 perckor kezdődik, melynek címe testből csak egy van, viseljük jól gondját. Ezt követően 11 órától ingyenes szűrővizsgálatokon, vérnyomás és testzsír mérésen, és egyéni tanácsadáson lehet részt venni.
 
Hazánkban az emberek több mint a fele (52 százaléka) szív és érrendszeri betegségben hal meg, és a gyógykezelések fele is ezeknek a betegeknek az ellátására irányul. A megelőzésre nagy szükség van, hiszen egyre riasztóbb adatokkal kell szembenéznünk. 2,5 millió embernek van magas vérnyomása, legalább 1 millió embernek cukorbetegsége és a magyar lakosság legalább 30 százaléka túlsúlyos. A dohányzás és alkoholfogyasztás mértékében a nemzetközi kimutatások előkelő helyezettjei vagyunk. Mindezek következtében Magyarországon 7-9 évvel rövidebb ideig élünk egészségben, mint az Európai Unió országainak az átlaga. A szívbetegség kockázati tényezőinek kiküszöbölése, a hajlamosító állapotok korai kezelése hosszú egészséges életévekkel hálálja meg a figyelmet.

Tóth Tamara


Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!