Edzést edzés követ – két hét Tatán, az edzőtáborban


2010-07-19 15:50:34  | cikk:  | 


Edzést edzés követ – két hét Tatán, az edzőtáborban főképe
A bajnokságra való felkészülés jegyében két hetet tölt a tatai edzőtáborban a Lombard Pápa FC július 12-24. között. Az első hét véget ért, a kemény edzésekkel teli napokat két felkészülési mérkőzés is nehezítette. A csapat a másodosztályú Budaörs ellen 8-0-ra, a szintén élvonalbeli Tatabánya ellen 4-2-re nyert. Hétvégén pihennek a játékosok, majd hétfő reggel fél 8-kor ismét várja őket Tatán Véber György és a munka. A Lombard szakmai vezetőjével telefonon több témáról is beszéltünk, így
… az edzőtábori napok rendjéről...
V.Gy: A reggeli mindenkinek kötelező, az étkezésre fél 8 és fél 9 között van lehetőség, negyed 10-kor találkozik a csapat, fél 10-kor kezdődik az edzés, ebéd fél 1-kor, majd csendes pihenő következik. Délután 5 órakor ismét edzés, fél 8-kor vacsora, 11-kor takarodó.
… az elvégzendő munkáról...
V.Gy:  Minden, ami a felkészüléshez hozzátartozik – az erőnléti munka, új elemek begyakorlása - benne van a programban. Itt vagyunk egész nap, csoportokban is be tudom rendelni a pályára a játékosokat, csapatrészenként (támadók, védők, középpályások) külön-külön tudunk gyakorolni és speciálisan egyéni foglalkozásokat tartani. Ez nagyon nagy előny. Például a Budaörs elleni mérkőzés előtt a két félidőben felálló csapat külön-külön gyakorolta a támadószögleteket és az oldalszabadrúgásokat.
… a csapatépítésről...
V.Gy: Az, hogy a felkészülés közben próbajátékra mennek játékosok, zavaró tényező, de sajnos a magyar edzőknek ezzel együtt kell élni, ezt nekünk meg kell érteni. Nálunk igazából nagy probléma nincsen, mert csak Abwo ment ki a lengyel csapathoz Ausztriába, de már újra itt van. Az előzetes hírekkel ellentétben Gyömbér Gabi nem ment sehova és reményeim szerint nem is megy. A probléma inkább az, hogy érkezőkre várunk és még senki sem jött. Illetve akire nem vártunk, az meg jött.
… Tóth Norbertről...
V.Gy: Tóth Norbi egy rutinos játékos, pillanatok alatt beilleszkedett. Van benne egy óriási bizonyítási vágy, az elmúlt évek ugyanis nem úgy sikerültek neki, mint ahogyan az tehetsége alapján elvárható lett volna. Bízom benne, hogy itt most ki fog újra virágozni, képességei vitathatatlanok, hozzáállása is jó. Amikor ő nagyon fiatal játékos volt, én meg már rutinosabb, csapattársak voltunk, jól tudom, hogy a végtelenségig terhelhető, nagyon jó fizikai adottságú játékos, mellette a futballtudása is nagyon komoly. Ezért is szorgalmaztam az idehozatalát.
Ha itt újra a jó Tóth Norbi fog játszani, akkor sokat profitálhatunk belőle.
… az 5-0-ás pozsonyi vereségről...
V.Gy: Azért vállaltam be egy ilyen erős ellenfelet, hogy már az első héten egy nagyon komoly erőpróba elé állítsam a csapatot. Sokkal többet lehet ebből tanulni, mintha megverünk egy NB III-as csapatot 10-0-ra. Az első félidőben 15 perc alatt lerendeztük a mérkőzést, kaptunk három  lesgólt, meg összehoztuk a magunk „hülyeségeit”. De előtte is, meg utána is abszolút egyenrangú partnerei voltunk a szlovákoknak, akik hétvégén már bajnoki mérkőzést játszanak. A hibákkal, amik a mérkőzés során kijöttek, foglalkozunk a felkészülés során.
… az általa favorizált látványos támadójátékról...
V.Gy: A tavalyi bajnokságban a támadójátékunk szép és jó volt, helyenként eredményes is. Ehhez kell megszervezni a hátsó régiót. Nagyon komoly példa nekem a spanyol válogatott vagy a Barcelona. A látványos támadójáték mellett fantasztikus náluk a csapatszintű védekezés.
Ezt szeretném én is elérni, a mi szintünkön. Ezért is forszíroztam az igazolásokat, és akik itt vannak, azoknak is olyan fejlődésen kell átmenniük a felkészülés alatt, hogy ezt bátran tudjuk csinálni. Ez a feladat, hogy a  támadójátékot hatékony védekezési eljárással támogassuk meg, a visszatámadásokkal és a labdavesztés utáni visszarendeződéssel (a spanyolok is két védőt hagytak hátul, a visszarendeződéseik aztán szenzációsak voltak). Akkor nem fogunk olyan csacska gólokat kapni, mint amilyeneket kaptunk az előző bajnokságban. Ez is része volt annak, hogy nem végeztünk előrébb. A kapott gólok 80 százalékát kapitális hibák előzték meg, olyan gólokat kaptunk, amilyeneket nem szabadott volna. Ebben kell előre lépnünk, és a felkészülés alatt nagyon nagy hangsúlyt fektetünk rá. Én nagyon bízom benne, hogy a látványos támadójáték eredményességgel párosul majd. Jellemző egyébként, hogy a magyar csapatok túlbiztosítanak mindent.  A Debrecen is elment a héten – merem mondani – egy gyenge ellenfélhez, és nem vállalták be azt, amit tudnak, csak a biztonság, csak a biztonság, aztán küszködhettek az 1-1-ért.
… és végül Szűcs Lajosról, arról, hogy a hálóőrt a Fradi elvinné...
V.Gy: Nem az én tisztem ebben nyilatkozni. Szerintem néhány napon belül döntés születik az ügyben.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!