Születésnapi ajándékműsor a Pegazus teátristáitól


2010-07-17 23:28:04  | cikk: mo  | 


Születésnapi ajándékműsor a Pegazus teátristáitól főképe
A Várkertben délután is számos nevettető és táncoltató program várta a gyerekeket a Pegazus Parádé keretében. Déltől népzenei körutazást tehettek az érdeklődők a Kőris együttessel a Kárpát-medencében és Moldvában. Majd a nemrég, a Nemzetközi Játékfesztivál programjai keretében Pápán járt Dvorák Gábor pantomimművész szórakoztatta közönségét a klasszikus pantomim vidám elemeivel.

Délután három órakor meglepetésműsor várta a Várkertbe látogatókat. Az Ötös című születésnapi játék előtt azonban picit lelassult a Parádé pörgő tempója, a teátrum színészei ekkor köszöntötték ugyanis a Veszprém megyei polgármestereket, alpolgármestereket és dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettest, aki néhány bíztató gondolattal tisztelte meg a színházat és közönségét.

Navracsics Tibor azt hangsúlyozta, ahhoz, hogy egy felnőtt élvezni tudja a művészeteket és a színházat, a kulcs a gyermekkorban keresendő. Ha a gyermek megtapasztalja a színház nyújtotta varázslatot, felnőttként nagyobb esélye lehet a teljes értékű, boldog életre – vallja a miniszterelnök-helyettes. Hozzátette, tiszteletreméltó Sarkadi Nagy László és Végh Zsolt törekvése, hiszen évekkel ezelőtt számos akadállyal dacolva esküdtek fel arra, hogy ezt a csodát, ezt a varázslatot megmutatják a gyerekeknek. S tiszteletreméltó az is, hogy ma már a megye egyik legnépszerűbb gyermek művészeti együtteseként tartják számon a Pegazus Színházat.

Sarkadi Nagy László és Végh Zsolt nevéhez fűződik az 1992-ben alapított Kabóca Bábszínház Veszprémben. 13 év elteltével, 2005-ben azonban Pápán próbáltak szerencsét, s megalapították a Pegazus Színházat. Sokan sajnálták akkor a két színész távozását a városból, ám a távolság ma már nem akadály. Porga Gyula, Veszprém város kulturális alpolgármestere minden évben meglátogatja csemetéivel barátait, a Pegazus Parádé alkalmával.

-    Baráti szálak fűznek Sarkadi Nagy Laciékhoz. Barátságunk még abból az időből datálódik, amikor a Kabóca Bábszínházat megelőzően csak egy kis műhely keretében működtek a művelődési ház falai között. Gyermekeim ott nőttek fel, az ő bábszínházukban. Amióta Pápán alkotnak, azóta pedig minden évben eljövünk a Pegazus Parádéra, van, hogy mindhárom napon részt veszünk, néha úgy adódik, hogy csak egy napot töltünk itt, de mindig időt szakítunk rá – fogalmazott Porga Gyula.

-    Akkor Ön a saját családján tapasztalja, hogy mi mindent kaphat egy gyermek egy magas színvonalú színházi előadástól. Miért tartja fontosnak, hogy gyermekei részt vegyenek ezeken az alkalmakon?

-    A feleségemmel sokszor beszélgettünk erről, hogy a Pegazusnál a gyerek van a középpontban. Mindent a gyermekért. Ha itt végignéz az ember, és ez Veszprémben is jellemző volt, a gyerekekre van kitalálva minden. A gyerek az első, a szülő ezeken a rendezvényeken kísérő. A játékoktól az előadásokig minden a gyerekekről szól. És ezt így szerintem nagyon kevesen csinálják.

-    Sajnálja picit, hogy elköltöztek Veszprémből…igaz?

-    Igen, én akkor is nagyon sajnáltam. A veszprémi bábszínház meg is érezte egy kicsit, hogy ők elmentek, de ma már mintha kezdene magára találni. Egyébként szerencsés helyzetben vagyunk, mert Laciék gyakran játszanak nálunk bérletes előadásokat, úgyhogy nem kell lemondanunk a játékukról.

Természetesen a meglepetésműsor sem maradt el. A kamaraszínház születésnapi darabbal készült erre a napra. Megindító darabban dolgozták fel teátrumuk 5 éves történetét.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!