A halászlé akkor jó, ha megáll benne a fakanál


2010-07-17 20:37:20  | cikk: HuHa  | 


A halászlé akkor jó, ha megáll benne a fakanál főképe
Csak a legelszántabbak vették fel a kesztyűt a hőség ellen és szálltak be a főzőversenybe a Halászlé Fesztiválon a Malom-tónál. Hat csapat kezdte el reggel 8-kor a munkát, a szabályok szerint halat és alapanyagokat használhattak a főzés során, sem sűrítményt, sem előre elkészített levet nem hozhattak magukkal. Természetesen a fűszereket, a paprikát, paradicsomot, hagymát és az esetenként titkos fűszereket nem tiltotta a zsűri, sőt! „Megnézzük, hogy a halászlé hányféle alapanyagból készül, a minőségét, az állagát, az ízesítését, a színét, majd a készételt fogyasztjuk, ennek alapján döntünk.” - ismertette az értékelés szempontjait a főzőhelyek közt sétálgatva Kardos József, a bírálóbizottság egyik tagja. A halászlékészítés titkait jól ismerő férfi kész volt megosztani tapasztalatait: „ Több versenyen voltam, Baján, Szegeden, Dunaföldváron, Jászberényben, Jászapátiban. Mindenkinek meg van a maga módszere, hogyan csinálja, általában a többfajta halból készült halászlé a legfinomabb. Itt kettő olyat láttam, aminek egész jó az állaga, az egyikben van dévér, keszeg, süllő, pontyfej és amurfej is. Egyébként az a jó halászlé, amelyikben az alapanyagok hozzáadása után szinte megáll a fakanál.”
Az előző évben bevált zsűrizési formát választották az idén is, vagyis a vendégek értékelnek, három fő kóstol és bírál. „Számít a tálalás, a teríték is.” -  mondta a Malom-tó háziasszonya, Vargáné Rácz Zsuzsanna. Egy órára kellett elkészülni az ételekkel, a zsűri fél kettőkor meghozta döntését. Eszerint idén a Malom-tónál a legjobb halászlét Varga János főzte.
A délelőtti órákban, amíg a tűz körül sürögtek a hétvégi szakácsok, kisbabák szunyókáltak békésen az árnyékban, a nagyobb gyerekek hintáztak vagy az ugrálóvárban vezették le energiájukat. A tó körül  kapásra várva horgászok üldögéltek, olykor-olykor egy-egy zrika , kisebb-nagyobb ugratás  törte meg a nyugalmat. Több száz, akár ezer látogatót is vártak a szervezők a helyszínre, a nagy meleg azonban keresztülhúzta számításukat. Elmaradt a kispályás labdarúgó torna, a kézműves bemutató és a kirakodóvásár is. Az esti bál viszont bent maradt a programban. A horgászversenyen 12 induló volt, tavaly 23. „Eddig mindig szerencsénk volt az időjárással, most nagyon nagy a meleg. Többen, akik a versenyre jöttek volna, inkább a nyaralást vagy a hétvégi pihenést választották.” - mutatott körbe  az egyébként idilli környezetben Vargáné Rácz Zsuzsanna. Elmondása szerint az eddigi évek tapasztalata azt mutatja, hogy a pápaiak és környékbeliek szeretik a Halászlé Fesztivált, ezért mindenképpen a rendezvény megtartása mellett vannak. Jövőre azonban július helyett májusi időpontban gondolkodnak, reménykedve a főzéshez, kikapcsolódáshoz, szórakozáshoz kedvezőbb időjárásban. A támogatók körében is ismert már a rendezvény, és olyan nagy presztízzsel bíró jutalmakat ajánlottak fel idén a versenyek győzteseinek mint például mobiltelefon, ezüstékszer vagy belépőjegy a Hungaroringre, a magyarországi F-1-es futam szombati napjára.
A halászléfőző-verseny végeredménye: 1. Varga János és csapata, 2. Müller János és csapata, 3. Balogh László és csapata. A horgászverseny végeredménye: 1. Győrfi András (6,6 kg), 2. Varga Bálint (3,2 kg), 3. Nagy András (2,9 kg).

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!