Nagy Lászlóra emlékeztek


2010-07-16 18:37:06  | cikk: mo  | fotó: mo  | 


Nagy Lászlóra emlékeztek főképe
Nagy László 1925. július 17-én született a Veszprém megyei Felsőiszkázon. A Kossuth-díjas költő 7 évet töltött Pápán. A nevét viselő kör ma délután koszorúzással egybekötött megemlékezést szervezett a Szent Anna Római Katolikus Óvoda épülete előtt a költő tiszteletére állított emléktáblánál.  A program a Munkácsy Mihály Általános Iskola diákjainak verses, énekes műsorával kezdődött, melynek keretében az irodalmár életművének leghangsúlyosabb darabjai hangzottak el.
A megemlékezésen dr. Áldozó Tamás alpolgármester mondott emlékbeszédet, melyben a felelősség kérdéskörét járta körül. Kiemelte azt a felelősséget, amely a költő életművével szemben fennáll. Mi pápaiak felelősséggel tartozunk az egykori pápai diák életműve iránt, de nemcsak mi, hanem azok is, akik részei, alakítói a magyar irodalmi köztudatnak – fogalmazott dr. Áldozó Tamás. A szónok ennek kapcsán az irodalomtanítás jelentőségére hívta fel a figyelmet. Szerinte az irodalomkönyvek egzakt rendszere a magyar irodalom költőit illetően a II. világháborút követő fél évszázad tekintetében megtorpan. Márpedig az ebben az időben élt és alkotott költőink életműve sokszor felülmúlja korábbi nagyjainkét – tette hozzá az alpolgármester. Áldozó Tamás azzal zárta szavait, tisztelettel tartozunk azoknak a diákoknak és felkészítő tanáraiknak, akik nem kevés időt és energiát fordítottak a mai műsor összeállítására, s nem utolsó sorban a Nagy László Kör tagjainak, akik méltó módon őrzik nagy költőnk emlékét.
Kerecsényi Zoltán, a kör elnöke köszöntőbeszédében az egykor az emléktábla fölött elhelyezkedő, Tirnován Ari Vid keze nyomát dicsérő domborműre utalt, melyet máig homályos okokból eltávolítottak eredeti helyéről. A kör tervei között szerepel, hogy a jövőben e domborművet pótolja. E nemes cél érdekében minden segítséget szívesen fogadnak.
Az emlékezés végén Pápa Város Önkormányzata és a Nagy László Általános Iskola jogutódja a Tarczy Lajos Általános Iskola igazgatóhelyettese elhelyezték koszorúikat az emléktábla alatt.
Az emlékezők együtt vonultak át a Pápa Református Kollégium Gimnáziuma épületéhez, ahol a Nagy László Szellemi Öröksége Alapítvány képviselője Szabóné Réti Katalin illetve a Nagy László Kör képviseletében Kerecsényi Zoltán és Huszár János helyezték el az emlékezés koszorúit.

A költő születésének évfordulója alkalmából szervezett ünnepség holnap Iszkázon folytatódik. Iszkáz Önkormányzata és a Nagy László Szellemi Öröksége Alapítvány 2010. július 17-én, szombaton 12 órakor tisztelettel vár mindenkit a Nagy László-emléknapra.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!