Megkezdték az üveg függönyfalak szerelését


2010-07-16 08:50:32  | cikk: HuHa  | fotó: HuHa  | 


Megkezdték az üveg függönyfalak szerelését főképe
Jó ütemben haladnak a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium tagintézményében – a volt Mezőben – az aula építés munkálatai. A kivitelezők megkezdték az üveg függönyfalak beépítését, melyek látványos elemei lesznek az épületnek. A tavaly novemberben kezdődött építkezésnek hamarosan a végére ér a kivitelezést végző Mező 2009 Konzorcium, hiszen az idei tanévkezdésre el kell készülnie az intézmény új épületének. Pozsgai László, a Pápai TISZK infrastrukturális fejlesztése című TIOP projekt vezető projektmenedzsere kérdésünkre elmondta, a téli fagy miatti, néhány hetes kényszerpihenő után a májusi rendkívül csapadékos időjárás sem kedvezett a kivitelezési munkálatoknak. A folyamatos esők miatt külső munkákat hetekig nem tudtak végezni az építők, az eltakarásra kerülő szerkezeteknél pedig meg kellett várni, amíg kiszáradtak, hogy később ne okozzon problémát a nedvesség. Így nyár elején lassítani kellett a munkatempón, ez azonban nem veszélyezteti az augusztusi befejezést.
-Az épület áprilisban került szerkezetkész állapotba, ekkor tartottuk a Bokrétaünnepet, azóta elkészült a tető ácsszerkezete, cserépborítást kapott az épület, a kivitelezők elvégezték a bádogos munkákat valamint a gépészeti alapszereléseket. Jelenleg az épületkülső színezése és díszburkolása folyik, és megkezdték az üveg függönyfalak beépítését – mondta el a projektvezető. A külső munkálatokkal párhuzamosan az épület belsejében is halad a munka. Kialakították az aula teret, az emeletre vezető lépcsőt, mindenütt elvégezték az aljzatbetonozást, folyamatosan végzik a belső terek festését a vizesblokkokban pedig elkészült a csempeburkolás. A tetőtérben, ahol a kiszolgáló helyiségek kapnak helyet elkészültek a gipszkarton válaszfalak, ezek festése is megkezdődött.
-A napokban megérkeztek a hidegburkolati elemek, így a padlóburkolást is el tudjuk kezdeni, ezt követi majd a parkettázás a tantermekben, a szerelvényezési munkák és végül a tereprendezés – sorolta Pozsgai László a kivitelezők előtt álló feladatokat.
A jelenleg folyó üvegezés az egyik leglátványosabb munka az építkezésen. A hatalmas üvegfalak biztosítják majd az aula természetes megvilágítását. A beépítési munkálatokat szerdán kezdték meg, mára helyükre kerülnek az alumínium tartószerkezetek, az üveglapokat pedig szombaton illesztik a keretekbe.
- 2 x 6 mm-es biztonsági üveglapok kerülnek ezekbe a tartószerkezetekbe, az üvegfelületek rendkívül tartósak, masszívak és nagyon nehezek – mondta el Lendvai Tamás, az üveg függönyfalat építő cég egyik tulajdonosa. – Egy-egy üveglap 160 x 240 cm-es, ezt határolják körül az alumínium szerkezetek, amelyeket most építünk be. Két falpillér között 4,5 x 5 m-es üvegfelület lesz és ezekből a felületekből 10 db van az aula épületén. A teljes beépítés másfél-két hetet vesz igénybe, először a keretszerkezeteket szereljük össze és építjük be a falpillérek közé, ezt követően helyezzük bele az üveget, aztán következik a vízszigetelési munka, a takarólécek és díszítőelemek felhelyezése.
A Mező aulájának összes hasznos alapterülete meghaladja az 1000 m2-t, a kétszintes épület a főépülethez kapcsolódik, az átjárást a földszinti folyosó biztosítja majd. A két szinten áthúzódó közösségi tér 400 m2 alapterületű, emellett mindkét szinten 4 tantermet alakítottak ki a hozzájuk tartozó vizesblokkokkal, a tetőtér pedig a kiszolgáló helyiségeknek ad otthont. A beruházás a Pápai TISZK infrastrukturális fejlesztése elnevezésű projekt első építési ütemének utolsó fázisa. Tavaly e projekt keretében készült el az Acsády Ignác Szakképző Iskola projektarányos akadálymentesítése, a Mező kollégiumának akadálymentesítése az iskola főépületének teljes felújítása és a multifunkciós épület kialakítása. A 802 millió forintos beruházás első építési ütemének költségvetése meghaladja az 527 millió forintot.
-A projekt második építési üteme is hamarosan megkezdődik, a kivitelezési munkára kiírt közbeszerzésre érkezett pályázat, így heteken belül elkezdődhet a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium székhelyintézményében – a volt Közgázban – is az építkezés. Ez mozgáskorlátozott parkoló és személyfelvonó lift építését jelenti, emellett mozgáskorlátozott WC-k és kollégiumi szoba kialakítása, valamint a kollégiumi vizesblokkok felújítása szerepel a projektben – mondta a projektvezető. A második építési ütemben, - melynek költségvetése 45 millió forint - a projektarányos fizikai akadálymentesítés és a gyengeáramú rendszer kiépítése is megvalósul. A TIOP projekt keretében ezen kívül közel 82 millió forint értékű – szakmai oktatást segítő eszközök –beszerzésére van lehetősége a Pápai TISZK-nek.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!