Baranta edzések szerdától már Pápán is


2009-09-21 20:10:43  | cikk:  | 


Baranta edzések szerdától már Pápán is főképe
A baranta Magyarország leggyorsabban fejlődő harcművészeti irányzata. Jelenleg 73 helyszínen körülbelül 2500 fő gyakorolja a régi magyar történelmi harci testkultúrából táplálkozó technikákat. Egyik legfontosabb feladata a hagyományos magyar értékek közvetítése országon kívül és belül egyaránt. Szűkebb értelemben a baranta a IX. század és a XX. század között élt magyarság harci kiképzési formáira épülő fegyveres- és pusztakezes harcművészeti irányzat. A szó jelentése: fegyveres vetélkedés, megmérettetés, harcra, hadjáratra való felkészülés, törvényesen alkalmazható erőszak, ill. az erőszak alkalmazása.

A nyár folyamán az irányzat újkori felfedezője, Vukics Ferenc és a veszprémi baranta egyesület képviselői is tartottak bemutatót városunkban. Szerdától már a pápai és Pápa környékiek is testközelből ismerkedhetnek ezzel a harcművészettel, hisz’ a Mantis Kung-fu Iskola edzőtermében megkezdődnek az edzések. A részletekről Pintér Péter szervezőt kérdeztük.

- A baranta gyakorlása két részre bontható. Az egyik a pusztakezes technikák, ide tartozik a birkózás. A fegyveres gyakorlatokat hagyományos fegyverekkel végzik, beleértve a botot, a fokost, a szablyát, de említhetném akár a kelevészt is. A technikák mellett legalább ennyire fontos az a kultúrkör, amit a baranta felölel (népzenék, néptáncok, népi játékok, rovásírás).

Pápán szerdánként 18:15-től zajlanak majd a foglalkozások, melyre 12 év felett bárki jelentkezhet nemre és korra való tekintet nélkül. Pintér Péter a fegyverekkel ismerteti meg az érdeklődőket, emellett a néptánc vonalat Müller Zoltán, a hagyományőrző íjászatot Koloványi Attila, a birkózást Balikó András viszi. Ezen felül szeretnénk még kisebb-nagyobb képzésekbe több szakembert is be szeretnénk vonni, ezáltal remélhetőleg még színvonalasabb, még minőségibb lesz a képzés.

A pápai baranta egyesület megalapításának célja, hogy a magyar hagyományokat felelevenítsék, megőrizzék és a benne lévő tudást a nagyközönséggel is újra megismertessék.

Haraszti Gábor


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!