Petőfi Asztaltársaság- a Magyar Szocialista Párt Pápa és Környéke Szervezete régi-új kezdeményezése


2010-07-15 15:28:46  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Petőfi Asztaltársaság- a Magyar Szocialista Párt Pápa és Környéke Szervezete régi-új kezdeményezése főképe
Gőgös Zoltán sajtótájékoztatón számolt be a múlt szombati MSZP-s felmenő rendszerű tisztújító kongresszusról, melyet Budapesten tartott a párt. A vezetés teljesen kicserélődött. Gőgös Zoltán helyi elnök szerint ez egy tavaszi választási vereség után teljesen érthető. Világos feladatmegosztás lett az elnökség és a frakció között. Az elnökség alapvetően a párt újjáépítésével, újbóli helyzetbe hozásával, a frakció pedig a szakkérdésekkel és a szakmai munkával fog foglalkozni. Új országos elnöke lett az MSZP-nek Mesterházy Attila, elnökhelyettes Balogh András. A két alelnök a két meghatározó generációt képviseli, hiszen Kovács Lászlót és Szabados Tamást választották meg a képviselők.

- A kongresszuson egy olyan alapvető dokumentum is elfogadásra került, amely meghatározza a következő időszak ellenzéki politizálását. A gyökerekhez való visszanyúlás találkozott azzal a gondolattal, amelyet mi pápaiak már néhány hónappal ezelőtt elkezdtünk felkutatni, megnéztük milyenek voltak a pápai szociáldemokrata történelmi hagyományok. Miután pont egy kerek évfordulóba találtunk bele, úgy döntöttünk, hogy tovább folytatjuk a hagyományt- mondta Gőgös Zoltán.

Az újraélesztett hagyomány, hajdani pápai szociáldemokrata múlt nem más, mint a Petőfi Asztaltársaság, mely 110 évvel ezelőtt 1900. január elsején a pápai Fehér Ló vendéglő nagytermében alakult meg a pápai szociáldemokrata polgárok kezdeményezésére. Ez a szervezet alapozta meg a pápai szociáldemokrata párt létrejöttét, s először ezen a néven kezdte is meg működését a pártszervezet.

- Valóban, amikor arról beszélünk, hogy az MSZP megújulása aktuális és fontos dolog, akkor azt gondolom, hogy rendkívül fontos egy pártnak az elvi alapvetéseit meghatároznia, a gyökereit, a múltját és egyáltalán azt, hogy hova tart, milyen értékek mellett kíván politizálni. A Petőfi Asztaltársaság közéleti körként, egyfajta klubként működöt. Most 110 év után létrehozzuk, felújítjuk, megelevenítjük a Petőfi Asztaltársaság nevű szervet- mondta az elnökhelyettes.

Három célja van az egykori szervezet felélesztésének. Az egyik az, hogy a párt körül van egy olyan értelmiségi, civil szerveződés, amely nyilvánosan nem mindig mutatja arcát, de igényli azt, hogy a demokratikus baloldali, zöld szociáldemokrata, időnként liberális embereknek legyen szellemi fóruma. Olyan embereket szeretnének meghívni, akik élettapasztalata, irodalmi, kulturális, politikai tudása hozzájárulhat a szimpatizánsok szellemi épüléséhez. A másik cél, hogy jelezzék mindenki felé, saját maguk és mások felé is, csak és kizárólag demokratikus elvek, értékek és hagyományok mellett kívánnak politizálni. Harmadik cél pedig, hogy bár sokféle kör van Pápán, de a szervezők úgy érezték, hogy van hiány egy Európa mellett elkötelezett és nyíltan önmagát baloldali demokratának valló kör iránt.

Nem állandó vezetéssel, intézményesített formában működő asztaltársaságot kívánnak létrehozni, hanem beszélgetésekre építő, havonta egyszer összehívott találkozásokra gondolnak, amelynek mindig lesz egy vendége és egy moderátora. A politika mellett kultúrával, közélettel, demokráciával, nemzeti kérdésekkel, hazafiassággal, lokálpatriotizmussal és európaisággal foglalkoznának, és ezekről beszélgetnének. A szervezet névadójára emlékezve július 30-án tartja első, alakuló asztaltársasági beszélgetését (az írott forrásanyagok szerint július 30-án indult el leghíresebb költőnk, Petőfi Székelykeresztútra, Fehéregyháza után már nem látták őt, így halálának dátumát július 31-ére teszi a magyar történelem). Az első vendége Mécs Imre lesz, aki személyiségében, politikai filozófiájával, közéleti ismertségében és emberi nagyságában szimbolizálja azt, amit ez a társaság a későbbiekben képviselni akar. Az alakuló ülést megelőzően 16 óra 30 perckor koszorút helyeznek el a Petőfi szobornál, majd a Pedagógus Művelődési Házban 17 órakor a társalgóban kezdődik az első beszélgetés Mécs Imrével, narrátor Grőber Attila lesz.

Az Asztaltársaságnak volt egy logója, melyet Pátzay Pál szobrász készített, a Petőfit ábrázoló jelvényt 1942. március 15-én a budapesti széles körű háborúellenes békegyűlésen résztvevők, köztük Radnóti Miklós is a szíve fölött viselt. Grőber Attila kiemelte, a jelvény az európaiságot, a pacifizmust és a demokráciát képviseli számukra. Hangsúlyozta, értékek mellett, de nem pártszervezetként fog működni a társaság. Mint mondta, ez nem a párt meghosszabbított keze kíván lenni.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!