Szülővárosába látogatott a rabbi


2010-07-15 08:08:05  | cikk: HuHa  | fotó: Babos János  | 


Szülővárosába látogatott a rabbi főképe
Tegnap Pápára látogatott népes családja egy részével Hoffman Zalman rabbi, aki 1944-ben távozott Magyarországról. A nyolcvannégy éves idős ember – akárcsak édesapja és nagyapja - Pápán született és élt. A család a Petőfi utcában lakott, heten voltak testvérek, az édesapa – aki a város közmegbecsülésnek örvendő polgára és a zsidó közösség rabbija volt – 1930-ban halt meg – mesélte az idős ember. A hét gyermeket édesanyjuk nevelte fel, megélhetésüket kis vendéglőjük adta. A zsidóüldözés idején Hoffman Zalman kivételével Auschwitzba hurcolták a családot, ahonnan nem tértek vissza. Az akkor 17 éves fiatalember munkatáborba került - átadták a németeknek - Sopron mellett dolgozott, majd szabadulása után a pápai kórházban ápolták. Innen előbb Romániába ment, majd visszakerült Pápára, útja aztán Szombathelyre vitte és onnan angol segítséggel 1944-ben ment Izraelbe.

-Egyedül maradtam a családból, mindenki odaveszett, de én Izraelben új családot hoztam létre – mondta a rabbi. Felesége szintén magyar származású, Izraelben ismerkedtek össze. Népes családjának tagjai szerte a világban élnek, a pápai látogatásra azonban mintegy húszan összegyűltek, hogy felkeressék a régi házat, emlékezzenek a zsidó temetőben nyugvó édesapára és megtekintsék a várost. Hoffman Zalman már többször visszatért Pápára, de most először jött családtagjaival. A családot – kérésük az volt, hogy a város vezetőivel találkozhassanak – a Városháza házasságkötő termében fogadta Áldozó Tamás alpolgármester, aki Pápa zsidó kulturális hagyományairól és a település jelenéről beszélt a vendégeknek. Hoffman Zalman rabbi azt kérte vendéglátójától, hogy amennyiben Pápa városa őriz valamiféle írásos emléket, adatot édesapjáról, családjáról, akkor azt juttassák el neki.
A Városházán tett látogatás után a család felkereste az egykori szülői házat a Petőfi utcában és kilátogattak a temetőbe Hoffman Zalman édesapjának nyugvóhelyéhez.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!