Kötelező lesz mikrochipet ültetni a kutyákba


2010-07-13 14:57:51  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Kötelező lesz mikrochipet ültetni a kutyákba főképe
Július elsejétől jogszabály teszi kötelezővé Magyarországon a kutyák mikrochipes megjelölését a kedvtelésből tartott állatokról szóló, februárban elfogadott kormányrendelet értelmében. A rendelet a chipelésről a következőket írja:

Ebet forgalmazni, illetve tulajdonjogát forgalmazásnak nem minősülő más jogon átruházni kizárólag az állatot azonosító transzporterrel, azaz bőr alá ültetett mikrochippel történő megjelölése után lehet. Amennyiben a jelölésre használt transzporter nem felel meg az IE 11784 ISO szabványnak, vagy a 1711785-ös ISO szabványnak, az állattartónak a hatósági ellenőrzés időpontjában biztosítani kell a transzporter leolvasáshoz szükséges eszközt. Az ISO szabvány azért lényeges, mert az amerikai chipeket nem biztos, hogy mindenki tudja olvasni, de az Euróban forgalmazott mintegy 60 féle chipet gyakorlatilag minden rendszer felismeri egy méteres távolságban.

A rizsszem nagyságú szövetbarát üvegkapszula egy pici antennát és egy chipet foglal magában, ami egy 15 számjegyből álló kódot tárol és a beültetés helyén megtapad. Ha netán eltűnne, elcsavarogna a kutya, ennek alapján kereshetjük, és mivel a megfelelő leolvasó eszköz segítségével állatorvosok, menhelyek dolgozói, fajtamentők le tudják olvasni, így könnyen megkerülhet elveszett kedvencünk. A mikrochip behelyezése minimális fájdalmat okoz a kutyának, nem több mint egy védőoltás beadása. A chip előnye a tetoválással szemben, hogy a kutya élete végéig tökéletes minőségben leolvasható.

Ezt írja elő a rendelet. A rendelet nagyon jó lenne, ha Magyarországon felelős állattartás lenne - vallja dr. Lukács Attila főállatorvos.

- De Magyarországon nincs felelős állattartás, ugyanis az első problémája a rendeletnek az, hogy a nagykapu mellett hagy egy kiskaput, mert nem minden állatot kell megjelölni chippel. Csak azt, aminek a tulajdonjogát átruházzák. Ez a kölyökkutyákra vonatkozik eladás, ajándékozás, örökbefogadás alkalmával és a felnőtt kutyák esetében tulajdonos változás, külföldre utazás alkalmával. Ez elvben a kóbor kutyákra is vonatkozik. Csak ennek az az érdekessége, hogy őket eddig is chipeltük - mondta a főállatorvos, aki a pápai gyepmesteri telepért is felel.

A chip bevezetésének célja, hogy az állatok egyértelműen azonosíthatóak legyenek.  Valamint a chip a kóbor kutyák számának szaporodása miatt is fontos, mivel a chip meggátolná, hogy a gazdi csak úgy kirakja az utcára az ebét, az új módszernek köszönhetően azonosítható lenne a kutya és visszavinnék gazdájához. Jelenleg a chip magángyakorlati tevékenység során kerül behelyezésre, a beavatkozást bármelyik állatorvos elvégezheti, rendelőnként változó, általában 4000-8000 forint közötti összegért. A chipet az állat testének kizárólag a nyak baloldalára lehet beültetni. Például, ha egy kölyökkutyát viszünk beoltani, akkor az eb chippel és IFTA regisztrációval megy ki a rendelőből. Egy nemzetközi hálózatba kerül be a kutya a chipnek köszönhetően, rögzítésre kerül az állat faja, neme, születési ideje, színe és neve is. Ettől kezdve a kutya saját "személyi igazolvánnyal"rendelkezik.

Dr. Lukács Attila úgy véli, ha a rendeletnek hatóságilag megpróbálnak majd érvényt szerezni, még több lesz a kidobott kutya. Ha nincs tetten érve a gazdája, akkor ki mondja meg arról a kutyáról, hogy az honnan jött. A főállatorvos szerint ez az ország nincs gazdaságilag abban a helyzetben, hogy ezt a költséget rá lehetne terhelni az állattartókra, márpedig a rendeletnek csak akkor lenne igazán értelme, ha minden állat megkapná a chipes jelölést. Megoldásnak az ebadó visszaállítását tartaná. Mert azzal egyidejűleg az önkormányzat érdekeltté lenne téve abban, hogy az ebek teljes összeírásra kerüljenek, az ebadóba be lehet építeni a chip költségeit akár két-három évre lebontva is és a jelenleg is kötelező, évenkénti veszettség elleni védőoltással együtt ezt meg lehetne oldani úgy, hogy az ország kutyaállománya viszonylag gyorsan, tartós megjelölésre kerüljön.

A mikrochip bevezetése természetesen nemcsak a kóbor kutyák visszaszorításában játszana nagy szerepet, de lehetővé tenné a kutyák élete során végrehajtott állatorvosi kezelések pontosabb statisztikai nyilvántartását is. Azt, hogy miként fogják ellenőrizni és milyen bírságra számíthat, aki nem adatja be a chipet állatába, még kidolgozás alatt áll.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!