Fokozódik a meleg - harmadfokú riasztás várható (Frissítve)


2010-07-13 11:02:51  | cikk: mo  | fotó: mo  | 


Fokozódik a meleg - harmadfokú riasztás várható (Frissítve) főképe
Fotónkon is jól látszik, hogy jobbára az árnyékba húzódnak a járókelők a Kossuth utcán. Jól is teszik, hiszen várhatóan térségünkben harmadfokú – vagyis a legmagasabb – hőségriasztás léphet életbe, mivel a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 27 fokot is. A harmadfokú figyelmeztetést akkor adja ki az országos tisztifőorvos, ha legalább három napig várható tartós meleg. Az időjárási előrejelzés szerint legkorábban szombaton érkezik fölénk hidegfront, amelynek hatására néhány fokot hűl a levegő.
Pápán a Tűzoltóság szakemberei locsolják a főbb közlekedési útvonalakat. Ma délelőtt 10 órától a Polgári Védelem pápai kirendeltsége pedig vízosztással járul hozzá a hőség elviselhetőbbé tételéhez. Az egyik nagyáruház támogatásával a felnőtteket vízzel, a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat jóvoltából a gyermekeket ízesített ásványvízzel kínálják a város forgalmasabb terein, vagyis a Fő téren, a Piac téren és a Március 15. téren.
A meleg fokozottan megviseli szervezetünket. Ilyenkor a déli órákban lehetőleg tartózkodjunk hűvös helyen és ami a legfontosabb, pótoljuk az elveszített folyadékot. Az idősekre, betegekre és a kisgyermekekre fokozottan vonatkoznak az egészségmegőrzésre vonatkozó tanácsok, mivel az ő szervezetüket jobban megviselheti a hőség.

A hőségben történő munkavégzés megfelelő körülményeinek biztosításáról a munkavédelmi törvény rendelkezik – olvashatjuk az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelet honlapján. A törvény leszögezi például, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű levegőt kell biztosítani a dolgozók számára. És rendelet írja elő azt is, hogy a különböző típusú, (pl. szellemi, fizikai) munka esetében milyen kell, hogy legyen a levegő hőmérséklete.
A törvény egyik végrehajtási rendelete előírja, amennyiben akár zárt, akár szabad térben végzett munka esetében a munkahely hőmérséklete meghaladja a 24 fokot, védőitalt kell biztosítani a dolgozóknak, legalább fél óránként 14-16 fokos ivóvizet. (Vagyis nem kötelező az ásványvíz.) A törvény szabályozza azt is, hogy bizonyos munkatípusnál, bizonyos hőmérséklet esetén 1 órán belül pihenő időt kell adni a dolgozóknak, a hőmérséklet növekedése esetén egyre nő az egy órán belüli pihenő idő aránya.
E rendeletek betartását az ÁNTSZ jogosult ellenőrizni, hiszen a leírtak elsősorban a munkaegészségügy részét képezik.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!