Egész életen át tartó tanulás


2010-07-06 12:55:01  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Egész életen át tartó tanulás  főképe
A Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium székhelyintézménye (volt Jókai Mór Közgazdasági Szakközépiskola és Leánykollégium) által 2005-ben a Berufskolleg des Kreises Höxter für Wirtschaft und Verwaltung intézményével aláírt partnerségi szerződés alapján a 2010-es évben is folytatta Internationale Klasse projektjét, amelynek fő céljai a kölcsönös szakmai gyakorlatok szervezése, a diákcsere és a  pályázati együttműködés.
A projekt keretén belül a 17 német diák és 5 kísérője 2 hetet tölt Pápán, míg 10 közgázos tanuló  2 kísérő tanárával július 10-én megy ki az észak-rajna-vesztfáliai Höxterbe.
Erről kérdeztük meg Aller Zsuzsanna és Sandra Soszynski tanárnőket.

Pár mondatban legyen szíves bemutatni ezt a projektet.

Aller Zsuzsanna: A Berufskolleg des Kreises Höxter für Wirtschaft und Verwaltung (közvetítő intézmény) Höxter körzet szakképző intézménye egészségügyi, kereskedelmi szakiskolai és közgazdasági, kereskedelmi, valamint államigazgatási szakközépiskolai képzésekkel, középfokú szakképzéssel mintegy 1400 tanulóval a 9.-16. évfolyamokon Oktatási tevékenységét a német duális szakképzési rendszer alapján valósítja meg: szakmai gyakorlati képzésében fontos szerep jut a höxteri és környékén található gazdasági társaságoknak. Az intézmény évek óta folyamatos részese az Európai Unió különböző projektjeinek (Comenius, Grundvig), sikeres oktatási partnerkapcsolatokkal rendelkezik Lengyelországban, Dániában. Szerteágazó tevékenységéért 2005-en elnyerte az Europaschule címet. A projekt során a német iskola közvetítő szerepet játszik, a tényleges gyakorlatok az iskola gyakorlócégeinél, a helyi és regionális piac reprezentánsainál kerül lebonyolításra. A cégek tevékenységi körébe tartozik ipar, kereskedelem, logisztika, pénzintézetek, képzési és gyakorlati szempontból releváns összetétellel.

Kik vesznek részt a projektben?
Aller Zsuzsanna: A projektben két hasonló képzési struktúrájú szakképző intézmény, a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium és a Berufskolleg des Kreises Höxter für Wirtschaft und Verwaltung, Észak-Rajna-Vesztfáliaból vesz részt.

Kiknek szól ez a projekt? Kik vehetnek részt benne?
Aller Zsuzsanna: A projekt a magyar szakképző intézmény közgazdasági szakképzésben részt vevő tanulóinak német gazdasági társaságoknál letöltendő szakmai gyakorlatát célozza. Az idén sajnos nem nyertük meg a támogatást, ezért csak 1 hétre megyünk ki Höxterbe 10 tanulóval. A tavalyi évben sikeres pályázat eredményeképpen 15 pápai tanuló 5 hetes szakmai gyakorlaton vehetett részt Höxterben gazdasági társaságoknál.

Mi a projekt célja?
Aller Zsuzsanna: A tanulók számára a projekt kiemelt céljai közé tartozik, hogy az általuk elsajátított elméleti és gyakorlati közgazdasági szakmai ismereteket kibővítsék, ill. a gyakorlatban, idegen nyelvi környezetben alkalmazzák, tapasztalatot szerezzenek a német gazdasági társaságok tevékenységéről, lehetőségük legyen a magyar és a német gazdasági rendszer összehasonlítására, fejlődjön általános és szakmai nyelvi kommunikációjuk, tapasztalatot szerezzenek a külföldi munkavállaláshoz szükséges kompetenciákról.


Hányadik alkalommal jöttek Pápára?
Sandra Soszynski: Ez a hatodik látogatásunk már, s minden évben nagyon szívesen jövünk tanítványainkkal együtt.

Mi volt a két hetes programjuk Pápán?
Sandra Soszynski: Az idei évben 17 diák érkezett a németországi Höxterből. 2 hetes szakmai gyakorlaton vettünk részt a tanulókkal különböző cégeknél. Jártunk üzemlátogatásokon is, mint például a Seton Kft, a Hirtenberger, Bonacker és a Pápai Hús 1913 Kft.-nél. Voltunk  a pápai Vízműnél, s a víztoronyba is felmásztunk.
A héten megyünk szakmai gyakorlatra a cégekhez. De jutott időnk szabadidős programokra is. Jártunk a strandon, csütörtökön megyünk Budapestre, a múlt héten pedig a Balatonra kirándultunk. Élvezzük a jó időt, a sok napsütést, hisz Höxterben ritka az ilyen szép nyár.

Hogy érzik magukat Magyarországon, illetve Pápán?
Sandra Soszynski: Nagyon jó itt lenni, Az emberek kedvesek velünk, vendégszeretőek. Jó kapcsolat alakult ki a höxteri, illetve a pápai iskola között.


Mikor indulnak Höxterbe? Mennyi időre?
Aller Zsuzsanna: Július 10-én az iskola autóbuszával megyünk a németekkel együtt. Mint már említettem, az idei program egy kissé eltér az előző évektől, most csak 1 hétre látogatunk ki az Észak-Rajna-Vesztfáliai kis településre.

Mi lesz a programjuk kint?
Aller Zsuzsanna: Az első három napban iskolalátogatásra megyünk, mivel a Németországban még tanítás van. Utána pedig kirándulni szeretnénk a közeli hegyekbe, városokba.


Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!