A vonat nem vár, elindult már - Újra jár a vonat Pápa és Csorna között


2010-07-05 09:30:07  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


A vonat nem vár, elindult már - Újra jár a vonat Pápa és Csorna között főképe
Vasárnap több mint három év után újraindult a Pápa-Csorna vasútvonal. Az ünnepélyen részt vettek dr. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és dr. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkárai, Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő, Györffy Balázs országgyűlési képviselő és természetesen dr. Kovács Zoltán, Pápa város polgármestere, országgyűlési képviselője is. Elsőként dr. Kovács Zoltán polgármester köszöntötte a megjelenteket.  Kiemelte, az Orbán kormány első intézkedési közé tartozik, hogy ezt a jó állapotban lévő, nagyszámú utas közönséget is magába foglaló vasútvonalat újraindítsa. Mint mondta, ebben sokan működtek közre, nemcsak a Parlament politikusai, hanem a tiltakozó polgárok is.

- Ma Magyarországon ritka az helyzet, hogy ha valamit bezárnak, azt újraindítsák rövid időn belül. Ma ennek lehetünk a tanúi és nagy örömmel köszöntjük az ebben résztvevőket - mondta a polgármester.

Dr. Fónagy János köszöntőjében elmondta, a vasút az elmúlt évtizedekben visszakapta a társadalomban és egy ország életében betöltött méltó helyét. Az 50-es években sokan a vasutat az ipari forradalom maradványának tekintették, nemcsak nálunk, hanem Nyugat-Európában is. Az volt a mondás, hogy majd az autópályák mindent elintéznek, a teherforgalmat elviszi a kamion, a személyforgalmat meg úgyis a személygépkocsi fogja elvinni. Nagyon hamar rákjöttek, hogy a forgalom agyonüti egy ország, egy település életét, és tönkre teszi az útjait. Gyorsan bebizonyosodott, hogy a kötött pályás közösségi közlekedés, mint a vasút, egy ország életében nem váltható ki, nem pótolható.

- A polgári kormány meggyőződése, hogy a vasút ügye nem egy vállalti ügy, nem egy vállalat gazdaságossági kérdése, hanem egy társadalompolitikai ügy, gazdaságpolitikai ügy. Kell a magyar gazdasághoz, kell a magyar embereknek, kell a magyar vidék mindennapi biztonságához. Öt helyen indul most a vasút. További két helyen szerettük volna ma indítani a vonatokat, Putnok-Szilvásváradon és Zemplén környékén, ott azonban olyan vízkárok érték a pályát, hogy sajnos nem valósulhatott meg ezekkel egy időben.

Az államtitkár tájékoztatta a közönséget, hogy a menetrend elsősorban az iskolakezdéshez és a munkakezdéshez igazodik. Év végéig, december 31-ig további vonalakat szeretne a kormány megnyitni. Ehhez kérte az önkormányzatok segítségét, hogy a felvételi épületek, az állomások rendbe legyenek. Mint mondta, ez az ország nem tart ott, hogy spanyol csempével és krómmal díszít mindent, de ahhoz, hogy a pusztulást megállítsa a MÁV is minden erejével a kormány és az emberek mellé fog állni. A vasút nem a MÁV-é, nem az államé, hanem az önkormányzatoké és az embereké.

Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő elmondta, nem vitatja, a budapesti embereknek jár, hogy öt percet megtakarítsanak idejükből a négyes metró megépülésével. De ahogy nekik jár az, úgy a vidéknek is jár a vasút.

– Ez a vonal jár nekünk. A kormány három évvel ezelőtt az ország egyik legjobb állapotban lévő szárnyvonalát szüntette be, holott semmilyen józan indok nem szólt amellett, hogy ezt tegye. Egyetlen dolog hiányzott belőlük: az akarat. A szándék arra, hogy megmentsék a vasutat - mondta a képviselő.

A köszöntők után dr. Kovács Zoltán, dr. Fónagy János és Gyopáros Alpár felhelyezték a nemzetiszín szalagot és a virágokat a mozdonyra és 13 óra 40 perckor menetrend szerint újra elindult a vonat Pápáról Csornára.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!