Diplomátadó a Pannon Egyetem Pápai Neveléstudományi Intézetében


2010-07-05 09:22:33  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Diplomátadó a Pannon Egyetem Pápai Neveléstudományi Intézetében főképe
Szombaton két órától  tartotta diplomaátadó ünnepélyét Pápán a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának Neveléstudományi Intézete. Az oklevelek átadására az alkalomnak megfelelő ünnepélyes keretek között a Petőfi Sándor Gimnázium aulájában került sor. Az ünnepség a diplomaátadó elnökség bevonulásával kezdődött, majd dr. Horváth Géza a Pannon Egyetem rektori megbízottja köszöntötte az elnökség tagjait: Dr. Mihalovics Árpád rektorhelyettes, tanszékvezető egyetemi tanárt, dr. Zsolnai Józsefné dr. Mátyási Mária egyetemi docens, intézetigazgatót és Rádi Róbertet, Pápa Város Önkormányzatának osztályvezetőjét. Az ünnepélyt Mihalovics Árpád nyitotta meg. A rektorhelyettes köszöntőjében elmondta, a nyugatosok, Babits Mihály és Kosztolányi Dezső saját korukat értékfogyatkozott világként minősítették.

-  A mai kort egyesek az értékvesztett jelzővel illetik. Én optimistább vagyok, csak értéktévesztett világot mondanék. Hogy miért értéktévesztett? Azért mert a legfontosabb értéknek tartja a hatalom hajszolását, a pénzt. Ez a szemlélet nemcsak téves, hanem káros is. Higgyék el nekem az életet jobbá, széppé és igazzá az örök érvényű értékek teszik: az egyik ilyen a szeretet örök érvényű parancsa, amely elválaszthatatlan az emberi méltóság tiszteletétől minden körülmények között. A másik érték a család, hiszen sosem felejtem, honnan jövök, családom néhány tagjára a legnehezebb körülmények között is számíthatok-mondta a rektorhelyettes, majd hozzátette az egyetem az a közösség, ahol a fiatalokat nevelik, oktatják, formálják, nyesegetik, pallérozzák.

Dr. Horváth Géza, a Pannon Egyetem rektori megbízottja elmondta, kissé elfogultan áll itt Pápán, a történelmi protestáns oktatás fellegvárában. Úgy véli, a Neveléstudományi Intézet megalapítása  méltó folytatása annak a tradíciónak, amely már évszázados múltra tekint vissza a városban. Kiemelte, a diploma egy lehetőség az önművelés folytatására, reméli arra is ösztönzi a végzősöket. Mint mondta, tanárokra szükség van, hiába sulykolta eddig az ellenkezőjét a világ.

Rádi Róbert ünnepi beszédében kifejtette, Pápán 1959-ig működött felsőoktatási intézmény, a nagyhírű Pápai Tanítóképző, és a rendszerváltás után megfogalmazott legfontosabb törekvések egyike az volt, hogy újra működjön városunkban felsőoktatási intézmény. Ez mára megvalósult. Beszédében kitért arra is, miért fontos egy városnak, hogy legyen felsőoktatása. Szerinte azért, mert egy nagy múltú iskolaváros tradíciói alapján azon városokkal kerül egy sorba, melyek diplomát bocsájthatnak ki. Fontos azért is, mert segítséget nyújt a város jelenkori és jövőbeni fejlődését is alapvetően meghatározó leküzdhető problémák megoldásában is.

Az ünnepi beszédeket az iskola diákjainak műsora, majd a Fiatal Kutatók Színrelépése (FIKUSZ) programban 2009/2010-es tanév tavaszi félévben Pedagógia, Pszichológia, Tantárgypedagógia és Oktatástechnológia szekcióban sikeresen szereplő hallgatók díjainak átadása következett.

A FIKUSZ általános célja, hogy célirányos, tematikus felkészítés alapján, a széles nyilvánosság előtt zajló vitafórumok, és hozzá kapcsolódó tréningek keretében fejlessze és mélyítse a tudományos-kutatói tevékenységek iránt érdeklődő hallgatók írás-, érvelő- és vitakészségét. Megvalósítása hozzájárul a hazai és nemzetközi tudományos diákköri rendezvények, fórumok (konferenciák, workshopok) és PhD-iskolák tevékenységébe bekapcsolódó hallgatók eredményes és magas színvonalú teljesítményének megalapozásához. A program a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karon a TÁMOP 4.3.2. Tudományos eredmények elismerése és disszeminációja pályázat támogatásával valósult meg.

Ezt követően Zsolnai Józsefné dr. Mátyási Mária egyetemi docens, intézetigazgató tartott ünnepi beszédet. 42 hallgatótól búcsúzott a Pannon Egyetem Pápai Neveléstudományi Intézetének vezetője a diplomaátadón.

- A bolognai folyamat keretében bevezetett kéttípusú képzés óta a mai az az alkalom, amikor mesterszakos és alapszakos diplomákat adunk át. Pedagógia alapszakon 13, neveléstudományi mesterszakosoknak 29 diplomát adunk át kora gyermekkor pedagógiai szakirány, felsőoktatás-pedagógiai szakirány és nevelési és oktatási kutatások szakirányon.

Mint mondta, a diplomaátadó ünnepségek képét egyre inkább az jellemzi, hogy nemcsak huszonéves diákok töltik fel a létszámot, hanem sok esetben találkozik második, harmadik, vagy negyedik diplomájukért is megküzdött, érett emberekkel. Reméli, hogy az életfogytig tartó tanulás módszertanának nemcsak a gazdasági hatékonyság, a sikerélmény elérése az oka. Egy régi mondást idézett: a jó pap is holtig tanul. A folytonos, eltérő tanulási irányok során raktározzuk fel azokat a belső táplálékokat, halmozzuk fel azokat az értékeket, amelyektől nem lesz barátságtalan a belső világunk. Kiemelte a siker megkapható egyik napról a másikra, de a tanulás egy véget nem érő, hosszú távú befektetés.

Az igazgatónő kedves szavai után a végzősök búcsúzóját és búcsúztatását követően a végzősök fogadalomtétele, majd a diplomák átadása következett. 42 csillogó szempár mondta közösen a fogadalomtételt, majd vette át oklevelét dr. Horváth Géza rektori megbízottjától.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!