A média, az internet nyelvi mintái


2009-09-19 12:52:45  | cikk:  | 


Pénteken 17 órakor a Jókai Mór Művelődési Központban (továbbiakban: JMK) A média, az internet nyelvi mintái címmel vette kezdetét dr. Balázs Géza nyelvészprofesszor előadása. Dr. Balázs Géza emellett egyetemi tanár, az ELTE Bölcsészettudományi Kara mai magyar nyelv tanszékének a vezetője és a Magyar nyelv Múzeuma munkatársa is egyben. Kutatási területei az antropológiai nyelvészet, mai magyar folklór, nyelvpolitika, nyelvstratégia, nyelvművelés, szövegtan. Előadásában kitért a média, az internet, a rádió köznyelvre gyakorolt  hatásaira, röviden áttekintette a média történetét, fejlődését és kialakulását. A média hatása például hogy gyorsabban beszélünk, mint egy fél évszázada, rövidítünk, szóban és írásban egyaránt, jó példa erre a fiatalok körében népszerű sms-rövidítések, mint például, a vmi, mely szó jelentése: valami.

Dr. Balázs Géza szerint a hosszú magánhangzóink mintha eltűnnének beszédünkből:

- Ennek egyik oka a gyorsbeszéd, mely valószínűleg a média hatására terjedt el. Azért, mert a média információk olyan nagy mennyiségben jönnek, és a gondolkodásunk ezt megpróbálja követni, az agyunk gyorsan akarja feldolgozni és ezért gyorsan beszélünk. A fonetikusok végeztek egy felmérést. Kimutatták, hogy az 1950-es évektől a 2000-es évig, 50 év alatt az átlagos magyar köznyelvi beszéd tempója a duplájára nőtt. Mi most dupla olyan gyorsan beszélünk így az átlag életkorunkban, az átlagbeszédünkben, mint az ötvenes években. Korábbi felmérésünk nincs. Az első magyar hangfelvétel, feltehetőleg Kossuth hangját őrzi, 1891-ből. A harmincas évektől maradt fent sok hangfelvételünk, és ezekből bizonyos dolgokra lehet következtetni, de igazából az ötvenes évektől van értelme vizsgálni a beszédünket.

Előadásában kitért még a mai kereskedelmi médiában hallható gyorsbeszédre, például egy reklámblokkra egy kereskedelmi rádióban. A professzor szerint rossz hatása a médiának az emberekre a hanglejtés elhagyása és szókincsünk gyengülése, a dallam elhagyása. A témára, melyet a professzor felölelt nagy volt az érdeklődés minden korosztály tekintetében. Már délelőtt 9 órakor kezdődtek el az anyanyelvápolás és nyelvi modernizáció jegyében a közművelődési programok. A mai naptól vasárnapig a Magyar Nyelv Évét ünnepeljük számos rendezvénnyel.


Tóth Tamara

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!