A tehetség valahonnan jön, és valahová megy- Heitler László előadása


2010-06-29 00:01:24  | cikk: Tóth Tamara  | 


Heitler László volt ma a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör vendége. A művész előadásában Pápa képzőművészetéről beszélt. Az érdeklődő közönség először az evangélikus templom oltárképéről, s annak készítőjéről, Hercz Balázsról hallhatott sok érdekességet, majd a templom előtt található Gyurátz Ferenc szoborról, végül pedig a gyülekezeti házban található festményekről mesélt a művész. Mint mondta, a festészetnek és minden művészetnek megvannak a maga nagyszabású feladatai és azok képviselői, élharcosai, ám a hétköznapok munkáit is el kell végezni. Ily módon a portréfestők nagyon nagy feladatot végeztek abban a korban, amikor még nem volt fényképezőgép. Nagyon könnyen elsikkad az a szép művészi és társadalmi értékű teljesítmény, ami ezekben a művekben benne van, emelte ki Heitler László. Elsikkad, mert sztárokra rendezkedtünk be, ezt sugallják különféle médiumok, ezért egy olyan akadémikus festő, mint például Hercz Balázs is volt, egy életet, 50 évet élt le Pápán festői munkával és tanítással, mégsem közismert személyiség. Ugyanilyen sorsa jutottak a névtelen városépítők is, azok is, akik megépítették a Nagytemplomot. Ők a szürke eminenciások, nem csillognak, de a munka nehéz és értékes részét ők végezték el.
Heitler László kiemelte, a tehetség valahonnan jön, és valahová megy. Csak a dilettánsoknak nincsenek elődjei. Előadásában kitért néhány neves pápai művész alkotására is, így Somogyi József Petőfi szobrára, mely a Várkastély előtt található. Mint mondta, minden művész egy bizonyos képletben gondolkodik. Van, amit keres a művész, abba kell beleépíteni, amit ábrázol. Egy festő a valóságot vegyíti el képletrendszerbe. Az olyan művészeknek, mint például Hercz Balázs, A. Tóth Sándor vagy Barabás Miklós olyan feladat jutott, hogy egy olyan közönség előtt kellett helyt állniuk, amely egyáltalán nem értett a művészetekhez. Azoknak az embereknek egy Gyurátz szoborban nem csak a forma volt a lényeg, hanem az, hogy a mű sugározza a személyiséget is, amit az élő személy képviselt. Hangsúlyozta, érdemes a közvetlen környezetünkben lévő csodákat meglátni, felfigyelni rájuk és szeretni azokat a művészi alkotásokat.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!