Szűcs Lajos az egyik modell - Tizennyolcan kezdtek el rajzolni ma a Képzőművészeti Szabadegyetemen


2010-06-28 16:50:20  | cikk: Tóth Tamara  | 


Nyolcadik alkalommal kezdődött ma délelőtt a Képzőművészeti Szabadegyetem a Somogyi József Galériában. Az ötlet maga Borbély Lajos művész-rajztanártól származik, akinek az eredeti elképzelése az egykori Kiállítóhelyek és Rendezvények Koordinációs Központjának programjában az volt, hogy átvegye ez a művésztelep azoknak a rajztanár-pedagógusoknak a nyári továbbképzését, amit korábban a megye szokott szervezni. Így a régi klasszikus művésztelepi mintára szervezte meg Borbély Lajos a szabadegyetemet. Neve egyik támogatójától ered, a TIT-nek a szervezeti formája a szabadegyetem, mely nem jelent mást, mint művésztelep. A korrektor minden nap más. Borbély Lajos kérdésünkre elmondta, igyekszik olyan megyei hivatásos művészeket hívni erre a feladatra, akiknek a tevékenysége példaértékű. A résztvevők délelőttönként aktmodellt, míg délutánonként a város érdekes utcáit, házait, tereit, jellegzetes parkjait viszik vászonra. Az estéket fakultatív programokkal zárják, így ma például a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör előadására mennek el a szabadegyetem résztvevői. Szombaton portrémodell lesz Szűcs Lajos, a Lombard Pápa kapusa. A több mint egy hetes tábor vasárnap egy kiállítással fejeződik be, mely egyben a 12-es Színkör záró kiállítása is, egészen nyár végéig lesz látogatható. Idén a Nagyteveli önkormányzat és egy pápai vállalkozó felajánlásából egy úgynevezett elő-művésztelepet tartottak a tábor részvevői, így az elmúlt hétvégét is rajzolással, tájképfestéssel töltötték a Nagyteveli Halastó és Víztározó környékén. Idén a szabadegyetemen mintegy 18 fő vesz részt, ebből három középiskolás szülői engedéllyel rajzol, de van nyugdíjas egyetemista is. Ajkáról, Herendről, Devecserből és Veszprémből is érkeztek tanulni, gyakorolni és képességet fejleszteni a Szabadegyetem résztvevői.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!