Üdvösség- Üdvösség ma


2010-06-28 09:09:14  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Üdvösség- Üdvösség ma főképe
Mit jelent számomra az üdvösség címmel tartottak előadást dr. Vladár Gábor rektor és dr. Ritók Zsigmond filozófus szombaton a REND-en. A téma, az üdvösség nagyon időtlennek tűnik, de talán pont most jött el az ideje, hogy beszéljünk róla, mikor a remény korát éljük meg. Szüksége van az embereknek arra, hogy halljanak arról, van még remény az üdvösségre.
Az üdvösség azt jelenti, hogy az életünknek folytatása van. Tehát nem múlik el egy ponttal és vége, a semmibe hullik az életünk, hanem van folytatás. Ha pedig személyessé akarjuk tenni, akkor Jézus Krisztus az üdvösség - vallja dr. Vladár Gábor, a Református Teológiai Akadémia rektora.
Dr. Ritók Zsigmond szerint az üdvösség a célt és az ahhoz vezető utat jelenti. A kérdés az, hogyan ismeri fel az ember a célt és hogyan járja be mindazt az utat, amíg eljut a céljáig. Általánosságban ezt jelenti az üdvösség. Előadásában a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa kitért saját üdvösség tapasztalási élményére is. Érthetetlen módon figyelt fel fiatal korában a bibliai történetekre, a nagyszülei gondoskodtak arról, hogy képes Bibliákat olvasson. Amikor pedig megtudta, hogy a nagy erdélyi fejedelmek hányszor olvasták el a Bibliát, eldöntötte, hogy ő is sportszerűen olvasni fogja, s teszi ezt mind a mai napig tíz éves kora óta. Minden nap olvassa a Bibliát. Mint bevallotta, sokáig nem értette, amit olvasott. De ahogy telt az idő, részben az igén keresztül jött rá arra, hogy az Istennek terve van vele, s neki azt a feladatot meg kell valósítania. Szerinte a Biblia olvasása, az istentiszteletre, hittanórára járás mellett a kegyelem döntő szerepet kap, amikor üdvösségről beszélünk. Amikor arról beszélünk, hogy eleve elrendelés, az nagyon szigorú szabály. Hiszen, mint mondta, mindnyájan a pokolban vagyunk, s onnan Isten kiemel egyeseket, kiválaszt néhányat a feladatra.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!