Döbrentey Ildikó és Levente Péter 42 éves vállalkozásában Isten a kültag


2010-06-27 22:34:14  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Döbrentey Ildikó és Levente Péter 42 éves vállalkozásában Isten a kültag főképe
A Református Egyházi Napok Dunántúl című rendezvényen szombat délelőtt a Nőszövetségi Találkozó vendége volt a Levente Péter és Döbrentey Ildikó művészházaspár, akik A szerelem méltósága címmel tartottak előadást a nagysátorban. Levente Péter és Döbrentey Ildikó már 42 éve házasok, de nem a boldog házasok szót használta magukra Levente Péter, mert mint mondta, csak boldog pillanatok vannak, napi küzdésekkel, napi veszekedésekkel, csak ők naponta nem meg sértődnek és megbosszulják azokat. Levente Péter elmondta, a példaképei a szülei mind a mai napig, akik 58 éves házassági évfordulójuk után költöztek át a másik világba négy hónap különbséggel. Mint mondta, Ildikó nemcsak az ő szerelme, szellemi alkotótársa és gyermekeik édesanyja is. Kiemelte, a REND jelmondata, hogy ma van az üdvösség napja. Ehhez viszont szerinte kapcsolódik a méltóság fogalma is. De mi a méltóság? Szerinte az egész a hármas egységre épülő magatartáskultúránál kezdődik. Ugyanis magatartása kevesebb embernek lehet, mint viselkedése. Hatmilliárd ember képes viselkedni a Földön, magatartása keveseknek van. Mint mondta, magatartáskultúrára csak törekedni lehet, ő maga már 27 éve próbálkozik több-kevesebb sikerrel elsajátítani. A test-szellem –lélek hármas egységében a gondolkodás, a döntés, cselekvés hármasra épül az életünk. Aki lemond az önálló gondolkodás, döntésről, az nem lehet magatartásra törekvő ember, az csak viselkedik. Ő átengedi a gondolkodást másoknak. Nagyon fontos szerinte ez, hogy egy férfi és egy nő között nemcsak testben, szellemben, hanem lélekben is egymásra találjon, ahhoz ennek a szabálynak kell életben maradnia eredményesen és méltósággal. Aki csak életben marad, de méltóság nélkül, lélek nélkül él, az csak viselkedik. Magatartása annak van, aki méltósággal marad életben és eredményesen. Levente Péter azt mondta, az életében már 42 éve van egy vállalkozása egy nővel. Már a szocializmusban kezdték, 1968 januárjában, ő az ügyvezető igazgató, mivel ő a férfi. Ildikó a szellemi forrás, ők soha nem piramisban, inkább spirálban gondolkodnak. Alattuk alvállalkozók vannak: a szüleik és a gyermekeik, unokáik. Van egy kültagunk is, az pedig Isten. Azért a kültagunk, hogy mások is választhassák Istent. Nagyon fontos, ha valami kudarcuk van, nem hárítják a felelősséget se Istenre, se szüleikre, se nevelőikre, ellenségeikre, ellenfeleinkre, hanem azt mondják: újratervezés, mert rosszul gondolták, rosszul döntöttek, újra kell tervezni. Döbrentey Ildikóval az előadás előtt beszélgettünk pár percet.

- Mi a jó házasság titka?
- A jó házasság titkát biztos, hogy nem tudja ember. Csak mindannyian törekszünk rá, hogy elérjünk bizonyos álmokat. Én is azt gondolom, hogy a szerelem az úristen legnagyobb ajándéka. Minden, ami okos gondolatunk, cselekedetünk, kutatásunk, vágyunk van az életünkben, az a szerelemért van, vagy annak a következménye. Minden, ami az életünkben valami örömadó és szép, igazán tartalmas, igazán ajándéknak tudunk venni, az a szerelemért vagy a szerelemből fakad.

Szerinte fontos tévedések fordulnak elő a szerelemmel kapcsolatban. Kettőt ki is emelt: az egyik a világ tévedése. A világ, amely ma azt mondja, ha szerelem, akkor szexualitás. De az emberi élet ennél jóval összetettebb, ellent mondásosabb és bonyolultabb. Az emberi élethez hozzá tartoznak ezek mellett a kudarcok és a harcok, a győzelmek is. Az emberhez ez a bonyolultság tartozik hozzá. Mint mondta a szerelem is ilyen összetett, ellentmondásos, bonyolult dolog. Egyetlen egy aspektusát kiragadni az eltorzítása ennek a kincsnek és a hazugsága is.

 - Mit üzen a mai fiataloknak?
- Nagyon sajnálom azokat az embereket, akik a szexualitást egy biológiai szükséglet kielégítésének gondolják. Nekik nincs fogalmuk a csodálatos, gazdag szerelem érzéséről. Mondom én 42 éve ugyanannak a férfinak a felesége. Azt gondolom, hogy én beszélhetek arról, hogy a szerelem egy csoda. A másik nagy támadás a jót akaró egy házak részéről érkezik, amikor elmondják ájtatatosan a fiataloknak, hogy a szerelem majd elmúlik és a helyébe lép a szeretet. Ez nagyon szürke távlatot ad és nem igaz. A szexualitás a szerelemért van, a szerelem pedig örök. Ez az egésznek a lényege. A szerelem határokon túl is él, időn túl, a halálon is túl. Az egy élő, megölhetetlen dolog és a fiataloknak ebben kell hinni tudni. Amikor szerelemről beszélünk, az első pontja a biztonság. A büszkeség, a bátorság és a boldogság pedig kiegészítő elemei. Nincsen már plátói szerelem és nincsen olyan fajta igazi öröm, ami a szexualitás biológiai öröméből fakadna. Az szerelem nélkül egy perverzió.

A művésznő beszélgetésünk során megosztott velem egy régi emlékét, hallván hogy én hány éves vagyok. Amikor ő volt annyi idős, mint most én, úgy gondolta soha sem fogja megtalálni azt, akire ő vágyik, egy igazi lovagra, azt hitte egyedül fog maradni. Nem sokkal az után, hogy lemondott a szerelemről, találkozott Levente Péterrel, aki szintén nagy keresésben volt e témában. Nagyon korán házasodtak össze Péterrel, rövid ismeretség után, hiszen szikrázó volt a találkozásuk és Péter erőltette nagyon a házasságot. Saját bevallása szerint félt. Mert csak vele akart vele lenni, de félt. Feladatokat adott magának. Elképzelte Pétert, aki akkor már Móka Mikiként országosan ismert volt, kéz és láb nélkül. Akkor azt mondta magának, ő, aki benne él, az ő másik fele, úgy is szerette. Ekkor megnyugodott és oda tudott állni az oltár elé.

- Az, hogy a szerelem él és nem hal meg, az csak úgy igaz, ha sokat teszünk érte. Nagyon fontos a kompromisszumkötés, de vannak határok, ami után az ember nagyon nehezen adja meg magát. Nagyon fontos tudnunk, hogy megváltoztathatatlan jegyekkel születtünk, viszont a személyiségünk állandóan fejlődésben van. Amikor elvállalok egy embert az eredeti, megváltoztathatatlan jegyeivel, akkor nem csak őt vállalom el, azon a napon, hanem a teljes múltját, a gyerekkorát, a neveltetését, a hozzátartozó fontos emberekkel együtt szeretem és elvállaltam a jövőjét is, úgy hogy nem tudom, mivé lesz-zárta le beszélgetésünket.

Egy mítosz szerint valaha az ember kettős énű volt, egyszerre volt férfi és nő és nagyon boldog volt. Ezt az istenek megirigyelték és kettőbe vágták, férfivé és nővé. Azóta a férfi fél és a női fél keresi a maga párját, hogy újra eggyé válhassanak és boldogok legyenek.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!