Sikerünk akkor lesz teljes, ha az önkormányzatokban is meg tudjuk őrizni pozícióinkat – Kövér László az elmúlt és elkövetkező hónapokról


2010-06-27 17:57:29  | cikk: HuHa  | 


Kövér László gyakori vendég a Pápai Polgári Körben. A pápai származású politikus, a Fidesz Országos Választmányának elnöke nemcsak rendszeres előadója a csoportnak, hanem állandó vendége a polgári pikniknek is. A kör tagjai jó ismerősként köszöntötték évről-évre a lobogó, hosszú hajjal, nagy bajusszal érkező politikust, hogy az évadzáró rendezvény nyújtotta kötetlen beszélgetési lehetőséget kihasználva, az ország ügyeiről és hétköznapi dolgokról szót váltsanak vele. Az idei összejövetelen azonban többen kétszer is ránéztek a rövid hajú – ismerősnek tűnő – férfira, míg felismerték benne Kövér Lászlót. A politikus megszokott hosszú haja eltűnt, rövid sportos frizurával érkezett Pápára. 2002-ben tett „fogadalma” azonnal eszébe jutott mindenkinek. Nem véletlen, hogy beszélgetésünket mi is ezzel kezdtük.

-Milyen a világ rövid hajjal? – kérdezem, s szája széles mosolyra húzódik, miközben válaszol.
-Konkrétan sokkal kényelmesebb, átvitt értelemben pedig nagyon szép. Erre vártam már sok-sok éve és anélkül, hogy túlértékelném a szerepemet, úgy veszem észre, hogy nagyon sokan várták, hogy végre levágathassam a hajamat.

-Mik a Fidesz tapasztalatai a választások óta eltelt néhány hónapról?
-Az én várakozásaimhoz képest is rövid idő alatt sikerült felállnia az országgyűlésnek és megkezdeni a munkát, szintén rövid idő alatt sikerült megalakítani a kormányt és meglehetős aktivitással lendült munkába mind a Fidesz frakciója, mind a kormány. Annyi munkát halmoztunk fel magunknak, hogy a nyár közepéig bőségesen elég lesz és megítélésem szerint nagyon komoly intézkedéseket jelentett be a kormány, illetve fontos törvényeket fogadott el a parlament. Ez azonban csak azokhoz képest tűnik nagy pozitívumnak, amit az előző évek kormányai mutattak fel. A munkakezdés nagyon intenzív, de a feladatok, problémák nagyságához képest, éppen hogy csak elégséges. Emberi mércével mérve ennyi idő alatt ennél sokkal többet nem lehetett tenni, de a neheze még hátravan. Most ott tartunk, hogy finanszírozni kell a magyar közintézményeket, a gazdaságot és az a huszonkilenc pontos csomag, amit a miniszterelnök úr bejelentett, arról szólt, hogy miként lehetne a magyar gazdaságot mielőbb úgy növekedési pályára állítani, hogy minél több jövedelem után, minél többen fizessenek adót. A másik fontos tényező pedig az, hogy ennek a gazdasági előfeltételeit ne újabb megszorításokkal – a közintézmények és az emberek zsebébe nyúlva – lehessen elérni, mert régtől fogva az a meggyőződésünk, hogy sem a magyar gazdaság sem az emberek nem bírnak el már több megszorítást.

-Van-e reális esélye annak, hogy a gazdasági növekedés rövid időn belül meginduljon?
-Ez a huszonkilenc pontos bejelentés egyrészt a sokat emlegetett pénzpiacokat is megnyugtatta, másrészt olyan dolgokat vetít előre, ami az ő tetszésüket is elnyerte. De nem azért tettük ezt meg, mert azt gondoljuk, hogy nekünk hozzájuk kell igazodni – bár rendkívül fontos, hogy miként ítélik meg a pénzügyi befektetők Magyarországot -, hanem mert a mi érdekeinket is ez szolgálja. A magyar gazdaságot akkor lehet talpra állítani, ha a gazdaság szereplőire – a kis- és középvállalkozásokra – minél kevesebb adó- és járulékteher nehezedik. Ezt a folyamatot meg kell kezdeni és nem megy másként, mint adócsökkentéssel. Az elmúlt években sokat beszélgettünk arról, hogy ha lehet, akkor miként, ha nem akkor pedig miért nem lehetséges az adócsökkentés. Most mi megtettük az első radikális lépést, de megtettünk más területeken is fontos lépéseket: így például a következő országgyűlés létszámának csökkentését és az önkormányzatok létszámának radikális csökkentését. Ezek inkább szimbolikus lépések, melyek arról szólnak, hogy a politika komolyan veszi a dolgát és magán kezdi a takarékoskodást.

-Itt a polgári kör évadzáró összejövetelén miről fog szólni a tagságnak?
-Először is köszönetet szeretnék mondani a Fidesz nevében mindenkinek, aki hozzájárult ehhez a győzelemhez, de ez a köszönet nemcsak az elmúlt hónapoknak szól, hanem az elmúlt nyolc év kitartásának, mert ez a kitartás, eltökéltség és bátorság hozta meg most a gyümölcsét. Gondoljunk vissza arra, hogy milyen gyenge volt a polgári oldal politikai szervezete 2002-ben –akkor körülbelül nyolcezer főt számlált a Fidesz tagság -, most pedig minden szövetségesünket beleszámolva százezres politikai közösségről beszélünk. Ez a közösség vívta ki magának, hogy az országát, a hazáját a szakadék széléről vissza lehessen rántani. Most már csak az kell, hogy mindaddig, amíg úgy érzik, hogy a törekvéseink tisztességesek, jó szándékúak és nem dilettánsak, hanem azt tesszük, amit tennünk kell, addig tartsanak ki és próbálják megtartani azt a tábort, ami minket ehhez a győzelemhez segített. Mert ahhoz, hogy az ország talpra álljon, és végre elinduljon felfelé, ahhoz nem lesz elég az előttünk álló négy esztendő, amit most kezdtünk meg. Ez csak arra lesz elég, hogy azokat a romokat eltakarítsuk, amit itt hagytak Gyurcsányék és a hozzájuk csatlakozók és megvessük az alapjait annak, hogy egy új rendszer kezdődjön Magyarországon és azt érzékeljék is az emberek.

-Egy nagy győzelmen már túl vannak, de következik még egy megmérettetés, az őszi önkormányzati választás. Mit vár ettől? Ez már papírforma győzelem?
-Nem, ez egyáltalán nem papírforma. Ahol megfordulok és felteszik ezt a kérdést, mindig azt mondom, nehogy azt gondolja valaki, hogy most hátradőlhet, mert jól elfáradtunk nyolc év alatt. Tény, hogy jól elfáradtunk, hiszen egyik kampány a másikat érte. Talán ez a nagy győzelem sokakat elkényelmesít, és azt hiszi, hogy most már a többi megy magától, de ez nem igaz. Az őszi választás tulajdonképpen a tavaszihoz tartozik és akkor lesz a sikerünk teljes, ha az önkormányzatokban meg tudjuk őrizni vagy – főleg Budapestre gondolok – meg tudjuk erősíteni a pozícióinkat. Egy olyan önkormányzati háttérrel ugyanis, ami más fele húz, mint a kormány sokkal nehezebb lesz megoldani azokat a problémákat, amelyeket az emberek helyben éreznek, és amiket az önkormányzatok is problémaként érzékelnek. Tehát muszáj még ezt az őszi küzdelmet megvívnunk. Abból a szempontból talán jobb a helyzetünk most, mint a korábban, hogy politikai ellenfeleink egy része vagy eltűnt a süllyesztőben – itt az SZDSZ-re gondolok-, vagy pedig jelentősen meggyengült – nem csak támogatottságát illetően, hanem morális tartását tekintve is -, akik pedig frissen léptek a sorompóba, azokról még nem tudni pontosan, hogy kicsodák és mit akarnak. Én magam is kíváncsian várom, hogy mi lesz ennek az őszi választásnak az eredménye, de muszáj győznünk, és afelől, hogy itt Pápán győzni fogunk, afelől kétségem sincs.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!