Az életnek és a halálnak vize- bábelőadás


2010-06-27 01:41:57  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Az életnek és a halálnak vize- bábelőadás főképe
A gyerekeknek is bőven van program a REND ideje alatt.
Écsi Gyöngyi bábművész előadásában tekinthették meg a kicsik Az életnek és a halálnak vize című bábelőadást a gyermekszínpadon ma délelőtt.
A palóc népmese Jankó királyfiról és Tündérszép Ilonáról, valamint arról szól, hogy mennyi bölcs döntést kell hoznia ahhoz, hogy az emberfia belekóstolhasson az élet vizébe.
Az előadásban ötvöződik a bábjátékos-népdalénekes-mesemondó szerep. A kovácsoltvas díszlet, kendők, kesztyűbábok, maszkok segítségével az ősi magyar mitológiai világképben rajzolódnak ki a mese körvonalai. A gömöri tájegységhez tartozó nyelvjárás, a népdalok és mondókák a mai paraszti gondolkodásmódot tükrözik, de magukban rejtik az ősi bájolás és rejtőzés elemeit is.

Képek:

A művészről:
2000-ben a Vaskakas Nemzetközi Bábfesztiválon a legjobb női előadó díját kapta, 2003-ban a budapesti Kolibri fesztiválon ő kapta az első kiosztott Michel Indali-díjat.
Écsi Gyöngyi hosszú évek óta gyűjti és tolmácsolja a népdalokat. Zoborvidék és Gömör énekelt kincse áll hozzá legközelebb, de énekli a magyarlakta területek valamennyi tájegységének dalait, virágéneket, históriás éneket, népéneket, világzenét. Népzenei gyűjtéseit egyetemistaként kezdte a Zoborvidéken Ág Tibor népzenekutató oldalán, majd Felső-Gömörben folytatta. Alapiskolásként és később gimnazistaként az iskola néptánccsoportjában táncolt, majd énekes szólistája lett a pozsonyi Ifjú Sziveknek, a Ghymes együttesnek, a bécsi Kaláris zenekarnak. Teológusként népműveléssel, népdalkörök, hagyományőrző csoportok szervezésével és vezetésével is foglalkozik, Berzétén népdalkört alapított. Sokoldalú művészi képességeit „bábos” előadóművészként is kamatoztatja, kétszemélyes meseszínházában a zenének, a szónak, a mozgásnak és az alkalmazott eszközöknek egyforma súlyuk, szerepük van. Népi bábjátékaival, mesefeldolgozásaival a legkisebbeket és a felnőtteket egyaránt elbűvöli. Meséi nemcsak a legkisebbekhez szólnak, hanem nagyon a felnőtt társadalom részére is üzenetet hordoznak, ahogy az a meséknek eredetileg szerepük volt.
Forrás: internet
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!