Teológiai kibocsátó és évzáró


2010-06-25 22:29:31  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Teológiai kibocsátó és évzáró főképe
A Pápai Református Teológiai Akadémián szakzáróvizsgát és papi vizsgát tett hallgatók kibocsátása és a Teológiai Akadémia 2009/2010-es tanulmányi évének lezárásával kezdődött el a Református Egyházi Napok Dunántúl című rendezvénysorozat ma délután a református templomban. Az ünnepélyen vették át a diplomájukat a végzett hallgatók és a jubileumukat ünneplő egykori diákoknak az iskola oklevelet ajándékozott. Három fő ünnepelte 60. évfordulóját annak, hogy felvette hajdanán a lelkészi palástot. Az ünnepélyen Dr. Hanula Gergely, a teológia tanára hirdetett igét. A világosság látható dolog- mondta, bár még ma is sokan a harag, a félelem, az irigység vékája alá rejtik a saját világosságukat. Kiemelte, a világosság nem elrejthető, de rajtunk is áll, hogy jó cselekedeteink, jó döntéseink által az mennyire válik valóssá és láthatóvá. Emellett felelősek is vagyunk meghozott döntéseinkért. A diploma, a lelkészi palást dicséretes dolgok, aki erre vágyik, jó dolgokra vágyik. De ezektől még nem lesz értékes ember egy lelkész, ha hiányzik a belülről fakadó világosság, az Isten igéjének a világossága. Az igehirdetés után dr. Vladár Gábor rektor mondott tanévzáró beszédet. Az első félévben 54, a második félévben 59 hallgató iratkozott be a Pápai Református Teológiai Akadémiára. A tanévet nyolc új elsős kezdte meg. A tanév végén sikeres szakzáró vizsgát tett a teológus lelkipásztor szakirányon tíz hallgató, a teológus szakirányon egy hallgató, a katechéta szakirányon pedig két hallgató, összesen tehát tizenhárom fő vette át diplomáját. Mint mondta, sajnos a mostani hallgatóikból már hiányoznak azok az ismeretek, amelyek a korábbi generációknál még egyértelműek voltak. Tudomásul kell venni, hogy az általuk - idősebbek által - ismert világ nincs többé, illetve a szemük előtt tűnik el. Egy másik generáció érkezik a helyébe más látásmóddal, más gondolkodással, más érzéssel és más cselekvési rádiusszal. Bár semmiféle használati utasítást nem kaptak az előttük formálódó szép, új világhoz, azért a tanárok felkészültek a kihívásokra. A diplomák átadását követően emléklapot kaptak a jubiláló lelkipásztorok: Kövi Zsolt, Nagy Lajos és Simon Kálmán. Az elismeréseket Steinbach József püspök adta át, a jubilánsok nevében Kövi Zsolt mondott köszönetet. Városunk egykori alpolgármestere azt mondta a fiatal teológusoknak, fontos, mit mondanak róluk az emberek. Ez azon is megmutatkozik, hogy a történelem során hányféleképpen nevezték a lelkipásztorokat. Hívták őket prédikátoroknak, tanítóknak, lélekpásztoroknak, lelkipásztoroknak, lelkésznek. Mint monda, őt mégis mindig és mindenhol az egyszerű és melegséget sugárzó szóval illették: tiszteletes úr. Annyit jelent, tiszteletet adó és tiszteletet kapó, amit egyébként először itt a Pápai Teológián mondtak neki. Erre törekedjenek a mai fiatalok is.
Ezt követően hét fiatal állt fel a szószék körül félkörbe, majd Steinbach József püspök egyesével a vállukra terítette a lelkészi palástot, melyet a fogadalomtétel követett. A most segédlelkészi szolgálatra kibocsátott teológusok, esküvel fogadták, hogy lelkészi megbízatásuk alatt az Úristen szolgái lesznek. Végül átadták a sikeres lelkészi vizsgát tett hallgatóknak is az okleveleket.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!