Újra indul a Pápa-Csorna vasút


2010-06-24 18:39:39  | cikk: HuHa  | fotó: Babos Petra  | 


Újra indul a Pápa-Csorna vasút főképe
Július 4-től újra közlekednek személyszállító vonatok Pápa és Csorna között. Az erről szóló döntést sajtótájékoztatón közölte ma dr. Kovács Zoltán, Pápa város polgármestere, országgyűlési képviselő és Gyopáros Alpár, Csorna alpolgármestere, országgyűlési képviselő. A Szany-Rábaszentandrás vasútállomásán tett bejelentésen jelen voltak a vasúti vonal mentén fekvő települések polgármesterei és a szanyiak. A megjelenteket Németh Gergely szanyi polgármester köszöntötte.
-Három évvel ezelőtt, amikor ez a vonal bezárt nem sok reményünk volt, hogy valaha itt még személyszállító vonatok fognak közlekedni. Az új kormánynak és az összefogásnak köszönhetően azonban július 4-től újra elindulnak a vonatok, minden itt élő és környékbeli örömére – mondta a polgármester. Dr. Kovács Zoltán úgy fogalmazott, szomorú eseménynek lehettünk tanúi három évvel ezelőtt, hiszen 2007. március 3-án bezárták a Pápa-Csorna vasútvonalat, ma viszont azért vagyunk itt, mert újra indul a vasúti közlekedés ezen a vonalon.  Ezzel kapcsolatban dr. Kovács Zoltán interpellációt fogalmazott meg Fellegi Tamás miniszterhez, azt kérdezve tőle, hogy mi lesz a sorsa a bezárt mellékvonalaknak, hiszen harminc ilyen vasúti szárny van. A válasz pozitív volt: öt vonal újraindítása július 4-én történik meg, két vonal a későbbiekben és a többi, műszakilag jó állapotban lévő vasúti vonal pedig ütemezetten nyílik meg újra a személyforgalom előtt.
-Számunkra ez nagyon fontos, hiszen mind Csornára, mind Pápára iskolába és munkába járáshoz feltétlenül szükséges közlekedési eszköz a vasút – mondta a polgármester. A Csorna-Pápa közti szakasz vonattal negyven perc alatt tehető meg, az autóbusz pedig nyolcvanegy perc alatt teszi meg ugyanezt a távolságot, emellett a vasúti közlekedés környezetbarát és kényelmesebb utazási körülményeket biztosít – sorolta az érveket a vasút mellett. A miniszteri válaszból az is kiderült, hogy a szárnyvonalak bezárása érdemi megtakarítást nem jelentett, viszont a környék tovább élésének lehetőségeit jelentősen beszűkítette.  Gyopáros Alpár, Csorna alpolgármestere, országgyűlési képviselő beszédében szót ejtett a csornai elkerülő útról. Az előző kormány tervei szerint a Csornát elkerülő út szintben keresztezte volna a Pápa-Csorna vasútvonalat, ezzel megszünt volna annak a lehetősége, hogy a vasúti közlekedés újjá tudjon éledni a két város között – tájékoztatott a közlemúlt eseményeiről Gyopáros Alpár. A képviselő botrányosnak nevezte az előző kormány válaszát, miszerint, ha majd igény lesz a vasúti személyszállításra Pápa és Csorna között, akkor építenek a vasútvonalnak a kétszer két sávos elkerülő út fölé felüljárót. Ezzel nem mást akartak a szocialisták, minthogy a Csornán élők és a vasúti vonal mentén élő települések közé éket verjen, s az itt élők egymásra mutogassanak, hogy a másik miatt nem épül meg az elkerülő út, vagy nincs vasúti közlekedés – mondta Gyopáros Alpár, hozzátéve - Mi ezt a dilemmát feloldjuk: a személyszállítás július 4-től újra indul és az elkerülő út is megépül, a határidő eltolódása nélkül. A képviselő azt is kiemelte beszédében, hogy az érintett szereplők – országgyűlési képviselők, a térség polgármesterei, vasútbarátok és szakemberek – összefogásával olyan eredménynek örülhetnek, ami egyúttal a FIDESZ-KDNP-nek az egyik választási ígérete is volt.
-Egy választási ígéretet teljesítettünk és ez a garancia arra, hogy a továbbiakban a többi ígéretünket is teljesíteni fogjuk –fogalmazott.
A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a Pápa-Csorna vasúti szakasz megfelelő műszaki állapotban van, így a személyszállítás biztonsággal megindítható, a vasúti menetrendet pedig úgy alakítják ki, hogy a munkába és iskolába járáshoz igazodjon és a főbb vasúti vonalakon közlekedő vonatokhoz való csatlakozás is biztosított legyen. A három éve elhagyott vasútállomások állapotának helyrehozását a településekkel közösen biztosítják majd.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!