Kevesebb képviselő és rövidebb, olcsóbb kampány lesz


2010-06-23 17:25:12  | cikk:  | 


Kevesebb képviselő és rövidebb, olcsóbb kampány lesz főképe
Ezt szögezte le dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, a Parlament szakbizottságának elnöke és Lasztovicza Jenő országgyűlési képviselő, megyei elnök az új önkormányzati törvényről tartott sajtótájékoztatón, a megyeházán, június 23-án.

A cél, hogy ezentúl kevesebb önkormányzati képviselő-, és rövidebb, olcsóbb kampány legyen. Eszerint az önkormányzati képviselők száma 35-40 százalék közötti nagyságrendben csökkent. Ez leginkább a megyéket érintette, hiszen volt olyan megye, ahol 41-ről 15-re csökkent a képviselői létszám.
-A jövőben a lakosságszámhoz részben arányosítottunk, például Tolna megyében 100 ezerrel kevesebben laknak, mint Veszprém megyében, mégis ott 41 képviselő volt, nálunk 360 ezerre esett 40 képviselő. Most ez a szám 19-15 lett, mely a létszám, illetve a felezési szabály szerint alakult így – hangsúlyozta a képviselő, majd visszautasította, azokat a vádakat, melyek szerint a törvény előtérbe helyezi az önkormányzatokat, és háttérbe szorítja a kisebb szervezeteket.
Elhangzott: az önkormányzati képviselők választásánál a választási törvényben a korábbi 60-40 százalékos, egyéni, illetve listás képviselői arány változott: 62,64,66 százalékra nőtt az egyéni képviselők száma. Ez amiatt érdekes, mert az egyéni képviselőket közvetlenül a lakosság választja, a listás választásba nincs beleszólása. Ezért most ezt helyeztük előtérbe – szögezte le.
Hozzátette: az eredeti törvényjavaslat tartalmazott egy olyan szabályt, hogy az az egyéni képviselő, mely nyer, és 50 százalék feletti szavazati arányt ér el -például 70 százalékot - akkor a kompenzációs listára ez a 20 százalék visszaosztásra kerül. Így nemcsak egyéniben nyerhet a győztes, hanem még a kompenzációs listáról is. Ez a javaslat kikerült a rendszerből.
Az ajánlószelvényekről kiderült: a gyűjtésre, Budapesten 18 nap, 50 ezer lakos alatti településen, mint Pápa és Veszprém 16 nap áll rendelkezésre.
Például eddig egy választókerületben Pápán 2000 választópolgárnál egy százalék ajánlószelvényt, azaz 20 darabot kellet gyűjteni. Ezentúl egy kerületben 2500-2600 képviselő lesz, 20 szelvény helyett 26-ot kell gyűjteni. Veszprémben 30 cédulára lesz szükség, egy faluban 10 darabra.
A polgármester jelöltségnél a szabályozás nem változott, Veszprémben 900-1000 közötti szelvényt, Pápán 700-800-at kell összegyűjteni. Budapesten változott, ugyanis két százalékra nőtt: 1,5 millió választópolgárnál 30 ezer darab szelvényre lesz szükség. Kampánycsend csak a szavazás napján érvényes, mely október 3-ára várható.
A megyei választókerületben egységes lista működik, eszerint korábban 0,3 százalék volt az ajánláshoz szükséges mennyiség, ez Veszprém egyében 700-800 közötti szelvényt jelentett, mely egy százalékra nőtt. Tehát a jövőben 2000 fölötti szelvényre van szükség.
-Ezekkel az elfogadott törvényekkel az összes hazai önkormányzati szövetség egyetért – szögezte le Lasztovicza Jenő. A megyei jelöltállításról kifejtette: egy lista van19 képviselővel. A Fidesz megyei elnöksége a napokban jelölt a megyei választmány számára, amit a választmány egyhangúlag elfogadott. Ezt tette az önkormányzati választási egyeztető bizottság (ÖVEB) is. Ezt a listát eljuttatják az országos választmányhoz, melyről várhatóan 2-3 héten belül születik döntés.
A választmány döntött a városi polgármesterek jelöléséről és elfogadásáról is, minden helyi szervezet közölte jelöltjeit. A megyei választmány és az egyeztető bizottság  egyhangúlag ezt is elfogadta. Még egy hétre van szükség, és a kistelepülések is megnevezik jelöltjeiket. – A választmány megtisztelt azzal, hogy a megyei Fidesz listát vezethetem, amennyiben ezzel az országos választmány is egyetért – közölte Lasztovicza Jenő. Kérdésre elmondta: a megyei listán szerepel a jelenlegi alelnök, Polgárdy Imre is. 

(forrás: Veszprém Megyei Önkormányzat Hivatala)


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!