Magyar állam kontra diákok


2009-09-18 08:53:23  | cikk:  | 


Minden évnyitón, értekezleten ugyanazok az ítéletek hangzanak el mostanában, legyen szó munkahelyről vagy iskoláról: forráselvonás, normatíva-csökkentés, megszorítások. A Pápai Református Gimnázium 442 diákkal kezdte meg az idei tanévet, közülük 16 felvidéki magyar, Pozsonypüspökiből, Érsekújvárról, Csallóközből, Dunaszerdahelyről, Pozsonyból és Rév-Komáromból. Nem egyedi eset ez, tavaly Dél-Amerikából, Venezuelából egy testvérpár és egy németországi diák tanult az iskolában egy tanévig. A Magyarországon tanuló, határon túli magyar diákokat nem támogatja a magyar állam. Ezzel szemben a szomszédos országokban, legyen az Horvátország vagy Szerbia, ingyen tanulnak a magyar állampolgárságú diákok. Romániában egy moldvai magyar diák szintén ingyen részesül az oktatásban és az Ausztriában tanuló magyar gyerekek után is ugyanazt a normatívát kapják meg az iskolafenntartók, ugyanabban a tankönyvtámogatásban részesülnek, mintha osztrák gyerekekről lenne szó. Tehát máshol nem tesznek különbséget gyerekek között, sőt még örülnek a magyar gyerekeknek, mert így fent tudják tartani az iskolát. Nálunk, amikor Szlovákiában nyelvtörvény van, megkülönböztetjük a gyerekeket, és azt üzenjük nekik ezáltal, hogy nincs szükségünk rájuk.
 - Az Európai Unió szabályai szerint bárki, bárhol tanulhat, ingyen. Ha a szülőknek Magyarországon van bejegyzett lakása és munkahelye, csak akkor jár az után a szegény gyerek után a normatív (állami) támogatás a fenntartónak - kezdte a beszélgetést Varga-Umbrich Károly, a Pápai Református Gimnázium igazgatóhelyettese, majd így folytatta: - Az egyházak és a mindenkori magyar kormány a Vatikáni Szerződés szerint az önkormányzati iskolák normatíván felüli támogatásának átlagát kiszámolják és ennek az átlagát kapja meg az egyházak fenntartásában működő iskola. Az állam ezt az összeget folyamatosan csökkenteni próbálja, vagy általában ki se fizeti. Jó példa erre, hogy a 2005-ös támogatást a tavalyi évben fizette ki. Az intézmények évek óta vegetálnak, hét éve volt az utolsó bérrendezése a pedagógusoknak. Két éve a Pápai Református Gimnázium nyert egy pályázatot a digitális táblákra. Azóta sem érkeztek meg a táblák sem, és a pénz sem. Emellett 2010 januárjától, tehát félévkor lép életbe a megszorítások, elvonások zöme: nominálisan csökkentik a normatívát, tanulónként negyvenezerrel kap kevesebbet az iskola, harmadára csökkentik az érettségire szánt pénz, a tanárok hétévenkénti kötelező továbbképzésére sincs pénz, új elem ezek mellett a cafeteria megadózatása. 
- Az oktatásban évek óta zajlik a leépítés. A felsőoktatásba jelentkezők száma százezer fő volt idén, míg országosan hetvenezer elsős iratkozott be a középiskolákba. Ez a kilátástalan helyzet a népirtás irányába mutat- tette hozzá az igazgatóhelyettes.

Tóth Tamara

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!