Kárpát-medencei Összmagyar Diákbajnokság


2010-06-22 06:57:50  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Kárpát-medencei Összmagyar Diákbajnokság főképe
Kű Lajos, az Aranycsapat Alapítvány elnöke azzal kereste meg Pápa Város Önkormányzatát, hogy a hetedik alkalommal szervezett Kárpát-medencei Összmagyar Diákbajnokság egyik elődöntőjét június 21. és június 28. között Pápa városában szeretnék megrendezni a 17-18 éves korosztály számára.
A bajnokság célja a Kárpát-medence magyar diáksportolóinak az anyaországgal és a többi határon túli magyar közösséggel való találkozása, baráti kapcsolatok létesítése, hagyományok ápolása sporttal, kultúrával. A bajnokságon minden évben Kárpát-medencei magyar tannyelvű vagy részben magyar tannyelvű iskola diákjai vehetnek részt.
A városunkban tartandó elődöntőn négy határon túli csapat - Felvidék (Dunaszerdahely és Hidaskürt), Erdély (Nyárádszereda) és Délvidék (Nagybecskerek) csapatai – mérkőznének meg egymással, továbbá a versenyen kívül induló pápai Petőfi Sándor Gimnázium csapatával.
A csapatok sikeresen megérkeztek ma városunkba, szállást a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola kollégiumában kaptak a fiatal sportolók.
Hétfőn este 19 órakor ökumenikus istentisztelet kezdődött a Szent József Kápolnában, melyen részt vettek a városunkba érkező csapatok is. Jelen volt dr. Áldozó Tamás alpolgármester és Rádi Róbert osztályvezető is. A városunkban működő egyházak képviselői egyenként köszöntötték a fiatalokat. Elsőként Salgó Ferenc atya szólt hozzájuk. Az atya köszöntőjében elmondta, Magyarországnak azon a részén született, melyet a trianoni békadiktátum elcsatolt az anyaországtól, Felvidéken, Érsekújvár mellett. Úgy véli, rendkívül hasznosak ezek a találkozók, hiszen összehozza a más ország, mégis egy nemzet gyermekeit, akik így megismerhetik egymást, barátságok kötődhetnek. Kiemelte, a távolság nem szakíthat el egymástól minket, magyarokat egymástól.
Dr. Csernai Balázs atya hamar megtalálta a hangot a fiatalokkal. Úgy fogalmazott, vagyunk itt ma egy páran, különféle felekezetekből, de mégis a nemzeti pályán játszunk. Saját bevallása szerint nem rajong a fociért, de rájött, hogy abban a kétszer negyvenöt percben a pályán benne van az egész életünk. Mint mondta, a foci az nem arról szól, hogy mi van mögöttünk, hanem arról, hogy mi van még előttünk. A fociban nagyon fontos, hogy merjünk előre nézni, merjünk mindent beleadni. De a győzelmet csak közösen tudjuk elérni, s ahhoz nem egy gyengébb csapatra van szükség, hanem arra, hogy tudjunk együtt játszani, azoknak a szabályoknak megfelelően, amelyek a fociban magától értetődőek. Az atya szerint erről szól az életünk is. Ilyen vagy olyan közösségekben vagyunk, akár mint Kárpát-medencéből érkezett közösség, akár egy falunak vagy városnak a közössége és az a fontos, hogy ezekben a közösségekben a megfelelő szabályok szerint hogyan tudunk együtt élni, közösen győzni. Ezt nem másokat legyőzve kell elérni, hanem a bennünket előre mozdító célokat elérve.
Ne akard azt uralni, amit úgysem kapsz meg, hogy megnyerjed azt, amit nem veszíthet el – mondta Boncz Zoltán baptista lelkipásztor. Szerinte a kérdés az, hogy mit nyerhetnek itt ezekben a napokban a fiatalok? Mi a céljuk? Csak a labdát a hálóba rúgni vagy annál több? Mint mondta, az életünk sokkal többről szól, mint hogy van-e Isten, ha van, hogyan álljunk hozzá és ha van, akkor hol van. Ne legyen hiábavalóság az életünkben, sokkal többre vagyunk képesek, mint amit gondolnánk -fogalmazott a lelkipásztor.
Ifjabb Márkus Mihály református lelkipásztor a Kárpát-medencei Összmagyar Diákbajnokság résztvevőinek átadott egy nagy csomag ajándékot, benne a hétvégén megrendezésre kerülő Református Egyházi Napok Dunántúl elnevezésű programsorozat keretein belül lévő Ákos-koncertre belépőket, karszalagokat, nyakpántokat. Az ajándékokat dr. Áldozó tamás alpolgármester vette át a csapatok nevében. Az istentiszteleten a fiatalok egy-egy gyertyát gyújtottak és helyeztek el a templomban az erre az alkalomra készített papírkereszten összetartozásunk kifejezéseként.

Képek:

Kárpát-medencei Összmagyar Diákbajnokság

Az Aranycsapat Alapítvány és Pápa Város Önkormányzata közös szervezésében zajlik 2010. június 21.-27. között Pápán a Kárpát-medencei Összmagyar Diákbajnokság.
A bajnokság célja a Kárpát-medence magyar diáksportolóinak az anyaországgal és a többi határon túli magyar közösséggel való találkozása, baráti kapcsolatok létesítése, hagyományok ápolása hittel, sporttal, kultúrával. A tornán négy határon túli csapat – a Felvidékről Dunaszerdahely és Hidaskürt, Erdélyből Nyárádszereda és a Vajdaságból Nagybecskerek  csapatai – mérkőznek meg egymással, továbbá a versenyen kívül induló pápai Petőfi Sándor Gimnázium csapatával.

A szervezők ezúton szeretnék megköszönni a támogatóknak a torna megrendezéséhez nyújtott segítséget:

Veszprém Megyei Önkormányzat
Szany Község Önkormányzata
Pápai Hús 1913 Kft.
Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium
Dunántúli Református Egyházkerület
Várkertfürdő – Pápai Gyógy- és Termálfürdő
Generali Biztosító Zrt.
E-ON NYrt.
Veszprémber Zrt.

HEFA Bt.
Interspar Áruház
Jókai Mór Városi Könyvtár
Nyárádi SE
Pápai Polgári Kör
Őrszem Kft.
Szent József kápolna
Pápai Református Kollégium "Tánc-Lánc" Alapfokú Művészetoktatási Intézménye
Pápai Játékvezetői Csoport

Áldozó Péter, dr. Burcsi Elemér, Decsi Péter, Eigner István, Fazekas András, dr. Ferenczy András, dr. Hermann István, Kiss Pál, Megyeri Gábor, Papp Tamás, Talabér Márta és Trosits Bernadett.

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!