Mechatronikus képzést támogató együttműködést írtak alá az Acsádyban


2020-09-30 13:54:31  | cikk: Babos Petra  | 


Mechatronikus képzést támogató együttműködést írtak alá az Acsádyban főképe
Együttműködési megállapodást írt alá az SMC Corporate és a Pápai Szakképzési Centrum Acsády Ignác Technikum és Szakképző Iskola, mely szerint a mechantronikus karbantartó képzést támogatják.
Az ünnepi alkalmon dr. Császár Éva tagintézmény-vezető köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta, felkeresték a Pápa környéki vállalatokat és próbálták feltérképezni, hogy milyen szakemberre lenne szükségük. Kiderült, hogy olyanra, aki ért a villanyszereléshez, a gépészethez, kicsit a programozáshoz is. Áttekintették az akkor érvényes OKJ-t és abban olyan szakma, amely ezeket a területeket lefedte nem volt, így egy kicsit el is ült a probléma.
-Pár éve örömmel tapasztaltuk, hogy az OKJ-ban megjelent egy új szakma, a mechatronikus karbantartó, amely valójában pont az említett vállalati igényeknek megfelelő oktatást nyújtja. Ez egybeesett a mezőlaki Adient kérésével, miszerint a gépeiket mindenféle tekintetben karbantartani, kisebb javításokat elvégezni tudó szakemberre van szükségük. Ekkor indítottuk el az első mechatronikus képzésünket az Adienttel közösen a felnőtt dolgozóik számára. A következő évtől azonban már az iskolarendszerű, nappali oktatásunk palettája is bővült a mechatronikus karbantartó képzéssel. Minden új szakma oktatásának bevezetése azzal jár, hogy át kell alakítani a tanműhelyeket a képzés érdekében, be kell szerezni eszközöket. Az Adientnél Papp Gábor előző jó tapasztalatai alapján ajánlotta számunkra, hogy vegyük fel a kapcsolatot az SMC Corporate-tel - derült ki a rendezvényen. Ebből a kapcsolatfelvételből alakult ki egy már eddig is gyümölcsöző együttműködés, amelyet szeretne az iskola még szorosabbá fűzni a jövőben.
Fenyő András, az SMC Corporate ügyvezetője bemutatta a céget, majd az együttműködés részletét Szabó Péter oktatási vezető ismertette. Kiemelte, a megállapodás célja, mely szerint az SMC elkötelezett az oktatás iránt, melyhez a legmodernebb elméleti, digitális és gyakorlati oktatórendszereket fejleszti és biztosítja partnerei számára. Jelen megállapodás célja egy olyan jól működő képzési és támogatási program kialakítása, amely az automatizálás területeit jól ismerő, naprakész, kompetens szakemberek képzését segíti elő.
Szarka Attiláné főigazgató-helyettes az együttműködés jelentőségét a szakképzés szempontjából ismertette. Hangsúlyozta, számukra kedvező lehetőségként megadatott az SMC Corporate-tel való együttműködés.
-Az új képzési rendszerben, a technikumban és a szakképző iskolában meghatározó a duális képzés. Ennek megvalósítása az iskola és a vállalat szintjén zajlik. Elsődleges célja, hogy a fiatalokat képessé tegye a teljes körű szakmai kompetencia elsajátítására, amelynek birtokában munkavállalóként képessé válnak munkafeladataik hatékony, innovatív ellátására, önállóan és másokkal együttműködve. Az iskola és a gazdálkodó vagy egyéb szervezetek együttesen járulnak hozzá a tanulók szakmai képzéséhez. A szakképző iskola a fiatalok szakmai elméleti oktatását látja el. A gyakorlati képzés a gazdálkodó vagy egyéb szervezetek feladata. A képzés fontos jellemzője, hogy valós munkakörnyezetben szocializálja a tanulót, ezért lényegét tekintve a vállalati-üzemi képzés jelent az iskolai képzést kiegészítéseként - mondta Szarka Attiláné, majd azt kívánta, hogy a centrum, az iskola, a diák és a gazdaság jelen lévő, kiemelt szereplőjének akarata találkozzon, a munkaerőpiac még szorosabban összekapcsolódjon. A duális képzés jelentsen sok előnyt a képzésben résztvevő diák és vállalat számára, hiszen a fiatal megismerkedik a vállalati kultúrával, egy valódi munkahelyi csapat tagja lesz, ahol nap mint nap új szakmai feladatokkal, kihívásokkal találkozik, így könnyebben munkahelyhez jut. Nagy valószínűséggel az őt foglalkoztató vállalat szívesen látja viszont a saját igényei alapján képezett, saját technológiát és munkahelyi elvárásokat ismerő szakembert, cselekvőképes fiatal munkaerőt.
Ezt követően Nagy Zsolt általános igazgatóhelyettes szólt az együttműködés jelentőségéről az Acsády életében, aki szintén az együttműködés fontosságára hívta fel a figyelmet.
 
Az ünnepély végén Szarka Attiláné és Fenyő András aláírták az együttműködési megállapodást, majd a megjelentek megtekintették a készülő tanműhelyt.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!