Cigányzenés könyvbemutatót tartott a Gyermekjóléti Alapítvány


2020-09-29 07:53:46  | cikk: Babos Petra  | 


Cigányzenés könyvbemutatót tartott a Gyermekjóléti Alapítvány  főképe
A Gyermekjóléti Alapítvány - egy nyertes pályázat / ROM-RKT-19-B / záró programjaként - sajtótájékoztatót és könyvbemutatót tartott. A Savale - Együtt című könyv -amely a hazai legnagyobb létszámú kisebbség, a cigányság történelmét, kultúráját mutatja be - az alapítvány nyertes pályázatának egyfajta rezüméjét tárja az olvasó elé. A könyvet egy belvárosi étteremben Rátz Ottó Magyar Köztársasági Bronz Érdemkereszt-díjas mesterpedagógus, szaktanácsadó, szakértő, a Gyermekjóléti Alapítvány elnöke és dr. Pintér Gábor, a Gartáért Alapítvány elnöke, a kötet egyik szerzője mutatott be a sajtónak.
Rátz Ottó elmondta, a könyvben kitűnő tanulmányok olvashatóak a cigányság évszázadokkal ezelőtt történt megtelepedéséről, a cigány törvényszékről és kulturális sokszínűségről is, de bemutatkozik a berettyóújfalui Igazgyöngy AMI is, ahol elhivatott pedagógusok és segítőik foglalkoznak eredményesen a hátrányos helyzetben élő - köztük jelentős számban roma- gyerekekkel. A könyvet nagyon sok szép gyermekrajz színesíti. A kötetben dr. Pintér Gábor, Pavlóczki Béla és Aros Lilla Kitti tanulmányait olvashatják az érdeklődők. A könyv az Országos Széchenyi Könyvtár állományába is bekerült és hamarosan e-pub, illetve pdf formátumban is elérhető lesz a www.mek.oszk.hu honlapon. Rátz Ottó a kötetet ajánlja mindenkinek, romáknak és nem romáknak, gyerekeknek, szülőknek, pedagógusoknak, egyszóval tényleg mindenkinek, aki egy kicsivel többet szeretne tudni a köztünk és velünk élő romákról. A könyvbemutatón Dr. Pintér Gábor elmondta, ő a Romani Krisről, vagyis cigány törvényről, mint egy napjainkban működő és érvényesülő sajátos törvénykezési formáról írt. Dr. Pintér Gábor hangsúlyozta, a Romani Kris a sajátos környezetben érvényesül, csak romák, kimondottan a békési oláh cigányok között, földrajzi tájhoz kötötten érvényesülő személyi és területi hatállyal. Olyan jellegzetes eljárás, amely önmagában is értéket képvisel. Társadalmi súlya is jelentős, hiszen a romák körében közkedvelt, költséghatékony, az állami törvénykezést kisegítő szubszidiárus jelleggel működik.
Dr. Pintér Gábor, a Gartáért Alapítvány elnöke, a kötet egyik szerzője is részt vett a könyvbemutatón

-Nagy öröm számomra, hogy Rátz Ottó felkért a tanulmány megírására. A Romani Kris létezik, amit a romák saját maguk között használnak. Ezt próbáltam nem jogilag bemutatni, hogy az olvasó is megértse - emelte ki a szerző. A kötetben a cigány törvényt, a cigányság kultúráját tökéletesen bemutatják a szerzők, de olvashatunk az Igazgyöngy AMI-ról, és Mária Terézia cigányokról szóló rendeleteiről is. A könyvet két cigánymese zárja.
A könyvbemutatót Greznár Zoltán és társa muzsikája színesítette.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!