Hogyan legyünk egészségesek?


2020-09-26 18:54:42  | cikk: Babos Petra  | 


Hogyan legyünk egészségesek? főképe
Egészségnapot szervezett a Lélek és Tradíció Alapítvány. Az egész napos rendezvénynek az Edvy Malom Fogadó adott otthont.
Dr. Kalmár Gergely professzor, az őstönköly nemesítője előadásában kitért a környezetünkben lévő változásokra. Növénygenetikusként több mint húsz éve foglalkozik a tönköly újraélesztésével. Az 1986-os csernobili atomreaktor-robbanás után a magyar gabonák hatását megvizsgálva egyedül az általa fenntartott tönkölybúza nem sugározott és genetikailag nem károsodott. Már akkor felismerte, hogy ez a tulajdonság óriási jelentőségű. Elhatározta, hogy a tönköly eredeti, ősi genetikai tulajdonságait megőrzi, és ennek a növénynek szenteli élete további jelentős részét. Az őstönköly lisztből készült tönkölykenyér egészségi szempontból nagyon fontos anyagokat tartalmaz, például aminosavakat, összetett szénhidrátokat, vitaminokat, ásványi anyagot és növényi rostot, ami az egész család táplálkozásának alapjául szolgálhat.
Dr. Kalmár Gergely 

-A klímaváltozás már megtörtént, benne vagyunk teljesen. A másik pedig, hogy az elvakult emberiség észre sem vette, de lefertőztük méreganyagokkal az egész Föld golyót, minden alkotórészével, így az embert is. Nagyon komoly dolog jön, vagyis, hogy mikor omlik össze az élet, mi mit fog okozni. Ha komolyabban vennénk az ENSZ megállapításait, vagyis vegyük elő a régi tájfajtákat, amelyek ma már alig-alig vannak, ez lehetne a kezdés. Azok tartalmazzák azokat az ősi információkat, amelyek szükségek az élethez. A mai korszerűnek nevezett fajták csak három-öt évig vannak, aztán eltűnnek, hiszen nem bírják ki a változásokat. Az ősi fajták akár százezer évet is kibírtak - mondta az előadó, aki hozzáfűzte, az ősi tönköly tartalmazza az összes olyan genetikai információt, akiből fel lehet építeni újra a gabonákat és az embert is.
Sántháné Polgár Anita gyakorlati tanácsokat adott a megjelenteknek azzal kapcsolatban, hogy hogyan is tudunk lenni boldogok a hétköznapokban.
-A boldogság szubjektív fogalom. Változó, hogy ki minek örül, ki mitől tud boldoggá válni. A boldogság definíciója talán az lehet, hogy amikor az életünkkel elégedettek vagyunk, s kevés negatív érzelmet élünk meg, s viszonylag sok pozitív érzelmet - emelte ki a mentálhigiénés szakember. Elmondta, hogy attól még, hogy valaki meghallgat egy ilyen jellegű előadást, nem lesz boldogabb, ezeket gyakorolni kell. Hangsúlyozta, a nevetés és kacagás fontosságát, s a hozzáállásunk szerepét is. Jó gyakorlatként emelte ki a kölcsönös konzultációt. Ez úgy néz ki, hogy egy héten egyszer egy órára találkozik két jó barát, s fél órában az egyik fél, a másikban pedig a másik fél panaszkodhat. Lényege, hogy nem mond egyik fél sem tanácsot, nem szidja az esetleges szereplőket, hanem értő figyelemmel végighallgatja a másik felet, s közben végig azt éreztetjük, hogy fontos a másik személy nekem. Ez hatékony, a feszültségtől megszabadító gyakorlat.
Sántháné Polgár Anita a boldogságról beszélt előadásában

Az egészségnapot finom, friss, helyben sütött kenyérkóstoló színesítette, majd a rendezvény Joó Katalin gyógyító A lelki béke fenntartása, az önuralom, a nyugalom megőrzése, gyógyulás a hangok és színek segítségével című érdekfeszítő előadása zárta.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!