Továbbra is Bakó István vezeti a Városgondnokságot


2020-09-25 21:50:03  | cikk: HuHa  | 


Továbbra is Bakó István vezeti a Városgondnokságot főképe
A megszokottól eltérően nem a Városházán, hanem a város döbröntei vendégházában tartotta szeptemberi ülését Pápa város képviselő-testülete. A mai munkaértekezlet helyszínválasztásának apropóját az adta, hogy az egykori turistaház felújítása befejeződött, a korszerűsített, kibővített létesítmény hamarosan fogadhatja a látogatókat, a városvezetés pedig be kívánta mutatni a testületnek az elmúlt hónapokban végzett munka eredményét. A beruházás elemeit Rádi Róbert, a Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. ügyvezetője összegezte, Boros Katalin, az üzemeltető Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője a működtetés tervezett részleteit ismertette, dr. Áldozó Tamás pedig a további fejlesztési tervekről is szólt a szálláshely kapcsán.
A képviselők megtekintették a felújított vendégházat

A városvezető elmondta, több képviselő kollégája a felújítás előtti állapotot látta csak, s szerették volna megmutatni, hogy mit lehetett kihozni az épületből. Az öt apartmant tartalmazó szálláshely új neve Patakmalom vendégház - többek között ez is kiderült a tájékoztatókból.

Bakó István folytathatja a megkezdett munkát

A munkaértekezlet elején a Városgondnokság intézményvezetői állására kiírt pályázatot bírálták el a képviselők. Mint ismert, Bakó István vezetői megbízatása lejárt, az önkormányzat pályázatot írt ki a vezető személyére. A felhívásra csak Bakó István pályázott. Süle Zsolt ellenzéki képviselő szerint az igazgató beszámolója és pályázata között ellentmondás volt a kátyúzással kapcsolatban, és azt kérdezte a pályázótól, hogy térfigyelő kamerarendszer kiépítése nem segítené-e a közterület-felügyelők munkáját. Dr. Áldozó Tamás polgármester emlékeztette a képviselőt, hogy a kamerarendszer telepítéséről már korábban döntött a képviselő-testület, az idei költségvetésben erre forrást is biztosítottak, ám a koronavírus-járvány miatt egyelőre elhalasztották a több 10 milliós beruházást, ugyanakkor a rendszerhez tartozó figyelőállomás helyének kialakítása megkezdődött. Bakó István hozzátette, a közterület-felügyelet létszámát úgy alakították ki, hogy a kamerák felvételeinek figyelése biztosított legyen és egy járőrszolgálat is működjön ehhez kapcsolódóan. A kátyúzásról elmondta, nincs ellentmondás a korábbi megállapításaival, hiszen a kátyúzásra fordított összeget jelentősen növelték az elmúlt 5 évben, az úthibák javítása hatékonyabbá vált, pályázatában pedig azt fogalmazta meg, hogy tovább szeretnék ezt a hatékonyságot növelni azzal, hogy az évi két kátyúzási időszakról áttérnének a folyamatos javításra egy új technológia alkalmazásával. A polgármester kiemelte, a Városgondnokság műszaki-technikai fejlesztését tovább kell folytatni, hiszen megnövekednek a város zöldfelületei, mások az elvárt igények és az új kihívásokhoz igazodnia kell a Városgondnokságnak. Ehhez a jövő évi költségvetésben szeretnének forrást biztosítani.
Bakó István, a Városgondnokság régi-új igazgatója 

Bakó István pályázatát végül a kormánypárti képviselők igen szavazatával, az ellenzék nem szavazatával fogadták el, így 5 évre ismét Bakó István áll az intézmény élén. Dr. Áldozó Tamás az ülés után úgy fogalmazott, már a beszámolókor jelezte, hogy szeretne tovább dolgozni az intézményvezetővel, s örül annak, hogy a testület bizalmát is megkapta. Kiemelte, a pályázat jól összefoglalta a következő 5 év feladatait és az is nyilvánvaló, hogy ez akkor teljesíthető, ha a feltételrendszert biztosítja a város.
A régi-új intézményvezető érdeklődésünkre elmondta, meglátása szerint sokat haladtak előre az elmúlt 5 évben, de nincs vége a folyamatnak, minden területen van még mit tenniük. A fűnyírás vonatkozásában fűgyűjtős gépek beszerzése szükséges, megemlítette a kátyúzási munkák átszervezését, az utcai bútorzat megújítását és még számos feladatot. Mint mondta, a további eredményekhez nagyságrendileg az előzővel megegyező - 100 milliós - technikai fejlesztésre lesz szükség.

Megszűnik a JMSZK, a könyvtár és a Gróf Esterházy Múzeum

A kulturális intézményi átszervezés, integrálás újabb döntését is meghozták ma a képviselők, ez pedig a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ, a Jókai Mór Városi Könyvtár és a Gróf Esterházy Károly Múzeum, mint önálló költségvetési intézmény megszüntetéséről szólt. A megszűnő intézmények közfeladatait a Pápai Platán Nonprofit Kft. veszi át közfeladat-ellátási szerződéssel, vagyis csak az intézmények szűnnek meg, a kulturális szolgáltatások továbbra is működni fognak. Az önkormányzat a feladatellátáshoz szükséges ingó és ingatlan vagyont a kft. részére biztosítja, a munkaviszonyból származó jogok és kötelezettségek a Platánra szállnak át.
Csak az intézmények szűnnek meg, a kulturális közfeladatok ellátása továbbra is biztosított

Az előterjesztés azt a törvényi módosítást is megemlítette, mely szerint november 1-től a kulturális intézményekben foglalkoztatottak jogviszonya munkaviszonnyá alakul és azt is tartalmazza, hogy az ezzel kapcsolatos tájékoztatást a dolgozók megkapták, a könyvtár munkatársai közül 3 fő, a múzeumból 2 fő, a JMSZK-ból pedig 13 fő nem nem járult hozzá a továbbfoglalkoztatáshoz. Ennek kapcsán Süle Zsolt ellenzéki képviselő azt a kérdést tette fel, hogy a 20 százalékos lemorzsolódás a bérajánlat miatt következett-e be. A polgármester válaszában elmondta, a közalkalmazotti béreket ajánlották a munkatársaknak és meglátása szerint többen nem az integráció miatt, hanem azért távoznak az intézményekből, mert nem kívánnak munkaviszonyban dolgozni. Az esetleges létszámhiányt feszegető kérdésre elmondta, az új szervezet felépíthető, átszervezéssel, új kollégákkal nem lesz probléma a feladatellátásban.
-További intézményi integráció nem lesz, de még sok döntést kell meghozni társasági szerződések, alapító okiratok módosításáról. Úgy látom, a folyamat jól halad előre és körvonalazódik az a közösség, mely a Pápai Platán Nonprofit Kft-hez telepített feladatokat ellátja majd.
A határozati javaslatot az ellenzék nem támogatta egyetlen intézménnyel kapcsolatban sem, a kormánypárti képviselők 10 igen szavazatával fogadták el a döntéseket.

Nemet mondott az ellenzék a Platán beszámolójára

Az önkormányzat 100 százalékos tulajdonában lévő gazdasági társaságok beszámolójának megvitatásán az ellenzék egyhangúan tartózkodott a Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. beszámolójának jóváhagyásától, a kormánypartiak jóváhagyták a dokumentumot, a Pápai Platán Nonprofit Kft. beszámolóját pedig nem hagyta jóvá Grőber Attila csapata, míg a fideszesek igennel szavaztak a beszámolóról.
-Túl centralizálva lett a Platán hatásköre, nagyobb mértékben kapott hatáskört a kft., mint az elvárható lenne - így indokolta nem szavazatát Pintér Kálmán ellenzéki képviselő.
Pintér Kálmán nemmel szavazott a Platán beszámolójára

Pápa Plusz - egyedülálló támogatási rendszer a közszféra dolgozóinak

Az önkormányzat intézményeiben és saját gazdasági társaságaiban foglalkoztatottak megtartása, megbecsülése érdekében Pápa Plusz önkormányzati ösztönzőrendszert dolgozott ki a városvezetés, melynek célja, hogy a munkatársak motiválttá váljanak az adott munkakör hosszabb távú betöltésében, csökkentve ezzel a fluktuációt és a hiányszakmák kialakulását, valamit, hogy a szakmai elkötelezettségükkel megszerzett tudást az intézményeknél értékesítsék. A rendszer a sikeresen pályázók számára 5 éven keresztül havi 50 ezer forint támogatást biztosít, ha a pályázó vállalja, hogy foglalkoztatási jogviszonyát további 5 éven keresztül az intézményekben fenntartja és megfelel a meghatározott feltételeknek. Ennek az új támogatási formának a bevezetését tárgyalta meg a munkaértekezleten a testület.
Grőber Attila ellenzéki képviselő örvendetesnek nevezte a kezdeményezést és szükségesnek tartja egy ilyen támogatási rendszer bevezetését. Ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, ha a tervek szerint évente 6-8 pályázó nyerheti el a támogatást, az nem oldja meg a közszféra bérezésének problémáit és így a fluktuációt sem. Pintér Kálmán ellenzéki képviselő arról szólt, ha 5+5 évről van szó, az csak havi 25 ezer forint támogatást jelent és azt a javaslatot tette, hogy a támogatási összeget előre, egyben fizessék ki, mert az nagyobb segítség lehet a Pápára települni szándékozók számára. Az ellenzéki képviselők azt is megfogalmazták, hogy szerintük ez egy-egy szervezeten belül bérfeszültséget fog eredményezni. A felvetett észrevételekre dr. Áldozó Tamás válaszolt, hangsúlyozta, a Pápa Plusz ösztönzőrendszer nem a közalkalmazotti bértábla pápai korrekciója, nem bérelem és nem egy életpálya modell, csupán annak egyik eleme lehet majd. A Pápa Plusz többletteljesítményt vár el és eredményez, és azt honorálja, így nem okozhat feszültséget kollektívákban. Venczel Csaba és Németh Zsolt fideszes képviselők mindenképpen támogatandónak tartották a támogatási rendszer bevezetését, hangsúlyozták, mindenhol fontos a teljesítményhez kötődő többletjuttatás, az önkormányzatnak pedig célja, hogy megtartsa a képzett, jól dolgozó munkatársait.
A Pápa Plusz ösztönzőrendszer nem a bértábla helyi korrekciója - hangsúlyozta a polgármester

-A Pápa Plusz egy olyan juttatás, ami a béren felül érhető el, célja pedig az, hogy a városban azonosított hiányszakmák területére könnyebb legyen munkaerőt toborozni, könnyebb legyen meggyőzni egy pápait, vagy akár egy más településről munkát keresőt, hogy Pápán, ami mi intézményrendszerünkben vállaljon feladatot.
A polgármester azt is elmondta, amennyiben az önkormányzat pénzügyi lehetőségei megengedik, a későbbiekben emelhetik az összeget és a most tervezett 6-8 pályázón túl továbbiakat is támogathatnak. Ugyanakkor azt is reméli, hogy a közalkalmazotti bérek emelkedni fognak, hiszen elsődlegesen ez jelenti az elvégzett munka megbecsülését, a bértábla módosítása azonban nem önkormányzati hatáskör.

Kossuth utca, Csáky utca - első lépések a rekonstrukcióhoz

Bár az új útburkolat színének kiválasztása még messze van a Kossuth utca és a Csáky utca felújítása kapcsán, a mai ülésen fontos döntés született a rekonstrukciók megkezdésével kapcsolatban. A testület a Pápai Vízmű Zrt. gördülő fejlesztési tervét tárgyalta és fogadta el, ez pedig érinti mindkét felújításra szoruló utcát. Mint ismert, a gördülő fejlesztési terv a víziközmű megújítását célozza, ebből is kiemelten a vezetékhálózat korszerűsítését, cseréjét. Márpedig egy útrekonstrukció a közművek cseréjével kell hogy kezdődjön, vagyis a munka a föld alatt indul. A Pápai Vízmű gördülő fejlesztési tervében a következő két évre vonatkozóan a Kossuth utca és a Csáky utca ivóvíz és szennyvíz-vezetékének cseréje is szerepel, az erről szóló határozati javaslatot valamennyi képviselő megszavazta.
-Az érintett utcákban az új burkolat megépítése teszi ki a beruházás kisebb részét, a nagyobb munka a közművek összehangolt cseréje lesz, hiszen a víz- és szennyvízvezeték mellett, a csapadékvíz elvezetőt rendbe kell tenni, de a távközlési hálózat, a gáz és villany szolgáltatás vezetékeit is rendezni kell, ezeket pedig a szolgáltatók végzik. Fontos, hogy a lehető legrövidebb időt töltsük a közműcserével, mert az nagymértékben fogja akadályozni az utcák forgalmát. A Kossuth utcában ez különös nehézséget okoz, hiszen üzletek működnek ott, munkahelyek vannak, biztosítani kell az árufeltöltést, a vásárlók közlekedését - és ez mind elnehezül a munkák idején - magyarázta dr. Áldozó Tamás polgármester.
A víziközmű cserékkel indulhat a Kossuth utca felújítása, képünkön dr. Lukács Endre, a Pápai Vízmű Zrt. vezérigazgatója

A napirend tárgyalásán dr. Lukács Endrétől, a vízmű vezérigazgatójától megtudtuk, a gördülő fejlesztési tervben megfogalmazott beruházásokat a város fejlesztési terveihez igazítják, hiszen egy útfelújítás előtt a közművek cseréjét el kell végezni, másrészt számukra előny, hogy nem nekik kell helyreállítaniuk az útburkolatot, ami rendkívül költséges. Ugyanakkor megerősítette a városvezető szavait, miszerint egy útfelújításnál valamennyi közmű felülvizsgálata, cseréje szükséges, így rendkívül összehangolt munkára van szükség a különböző szolgáltatók részéről.
Dr. Lukács Endre azt is elmondta, az idei évben megkezdett Dózsa György utcai vezetékcserét 2021-ben folytatni kívánják, lesz még munkájuk a volt Kilián lakótelepen is, ehhez jön a Kossuth utca, 2022-ben pedig a Csáky utcával terveznek.
-A munkák időbeni elvégzése nagyon sok mindentől függ, pontos kivitelezési időket előre nem lehet meghatározni, hiszen az összes közmű cserét együtt kell elvégezni az utcák szűk keresztmetszete miatt - hangsúlyozta.

Stabil a város pénzügyi helyzete

A városatyák az ülésen döntöttek arról, hogy az önkormányzat csatlakozik a Bursa Hungarica programhoz, elfogadták az iskolák felvételi körzeteiről szóló tájékoztatót és döntöttek arról, hogy pályázat útján értékesíteni kívánják a Kóter turistaszállót. Ezzel kapcsolatban a városvezető azt mondta, az önkormányzat megpróbálta hasznosítani az épületet, de nem volt megfelelő kereslet a turistaszállóra, ha pedig nem tudja a város működtetni az ingatlant, annak értéke, állaga romlani fog, így a város veszít a vagyonából. Az épület sikeres értékesítéséből származó pénzt más turisztikai beruházásra kívánják fordítani, így az érték nem veszik el.
Nem lesz gond a város év végi gazdálkodásával - közölte a testülettel dr. Áldozó Tamás polgármester

Az ülés végén a polgármester a város pénzügyi helyzetéről tájékoztatta képviselőtársait, elmondta, hogy a város folyószámláján 325 millió forint van, 720 millió forint pedig tartós betétben van lekötve. Az adószámlákon 1,1 milliárd forint található és 190 millió forint osztalék kivételéről döntöttek ma a Pápai Városfejlesztő Társaság Kft-ből. Mindez meghaladja a 2,3 milliárd forintot és szeptember végéig még keletkeznek adóbevételek.
-Ebből a bevételből következő év márciusig, illetve májusig kell biztosítani a város működését, a tervezett beruházások fedezetét. Számolhatunk azzal is, hogy a két hitelünkből az elsőt (1,1 milliárd forint összegű) kimerítettük, a másodikból (1,5 milliárd forint összegű) viszont a nagyobb rész még rendelkezésre áll. Úgy érezzük, van mozgásterünk, finanszírozni tudjuk a beruházásokat és működtetni az intézményeinket, gazdasági társaságainkat, de továbbra is a takarékos gazdálkodáson van a hangsúly - közölte dr. Áldozó Tamás, kiemelve, nincs veszélyben a város működtetése az év végén és a következő év elején.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!