Szőlőszemezgető - felfedező füzet gyerekeknek


2020-09-24 17:21:22  | cikk: Babos Petra  | 


Szőlőszemezgető - felfedező füzet gyerekeknek  főképe
Szőlőszemezgető című színes, felfedező füzetet alkotó kedvű gyerekeknek készítették. Lapjai sok érdekességet, hasznos tudást, játékot, ötletes megoldást rejtenek. A gyerekek önállóan vagy szüleik, nagyszüleik segítségével is feldolgozhatják, olvasgathatják. Játékos formában kalandozhatnak a Pápai Református Ótemplom falai között, gyermeknyelven szemezgethetnek a Biblia tanításaiból. Kreatív feladatok nyomán vagy éppen kártyajáték során ismerkedhetnek meg a szimbólumokkal kódolt keresztyén üzenettel, ünnepeink valódi eredetével.
A Szőlőszemezgető füzet tartalmilag a kiállítás rendjét követi, megjelölve azokat a szőlőfürtös állomásokat, amelyek a helyszínen a gyereknek szóló feladatokat kínálják. A füzetben és a kiállításon lévő feladatok nem ismétlik, hanem jól kiegészítik egymást.
A projektben résztvevő diákokat Kisantal Tibor művésztanár fogta össze vagyis: Baki Veronika, Csincsik Zoltán, Karácsonyi Petra, Radics Aliz, Sass Borbála Dóra, Sztyehlik Anna Dorottya grafikus növendékek alkotásai. Kisantal Tibor, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Szakgimnáziumának grafikus tanára elmondta, jó kapcsolatot ápolnak a Pannonia Reformata Múzeummal, s ők keresték meg az iskolát azzal a céllal, hogy a felfedező füzetbe készítsenek alkotásokat a művészetis diákok. A volt 12. M osztály hat tanulója vett részt a munkában. A tanár kiemelte, jó feladat volt ez a diákoknak, sokat tanulhattak belőle.
Sztyehlik Anna Dorottyától megtudtuk, nagyon jó lehetőségnek tartja, hogy részt vehettek ebben a munkában.
-Beleláthattunk a szakmába a munka folyamán. Az alkotás közben megtanultunk csapatban dolgozni. Az én feladatom a jelképes táblák elkészítése volt, illetve képillusztrációkat készítettem a pünkösdi és a karácsonyi szövegrészhez - mesélte a fiatal, aki hozzátette, a jelképeket a templomi kiállítás alapján készítette, míg az illusztrációkat saját elképzelése szerint alkotta.
Halászné Kapcsándi Szilvia múzeumvezető elmondta, a Szőlőszemezgetővel régi álmuk válhatott valóra, hiszen 2017-ben, amikor a kiállítást tervezték, az volt a fő koncepciójuk, hogy három síkon szeretnék elhelyezni a kiállítás mondanivalóját. A Szőlőszemezgető pontjainak aktív, elsőssorban gyermekeknek szóló, részvételre hívogató tematikus vezérfonala a vallási néprajzi, illetve a teológiai síkkal egységet alkotva mutatja be, hogyan élünk és miben hiszünk mi, református, keresztyén emberek. Kiemelten fontos számunka a fiatal generációk, a gyerekek, a családok megszólítása, hiszen ők jelentik a jövőt, úgy a keresztény értékeket közvetítő szemléletformálásban, mint az értő, tudatos múzeumlátogatóvá válás tekintetében.
-A kiadvány létrejötte egy igazi csapatmunka, büszke vagyok arra, hogy többen együtt dolgozva alkottuk meg a kiadványt. Korábban már volt hasonló próbálkozásunk a refis művészetisekkel, hiszen a Hóri nyomában című kiállításhoz is született egy kiadvány. Az a mai napig rendkívül népszerű. A diákok a kreativitásukat és ügyességüket mutathatták meg a füzetben. A kiadvány követi a kiállítás vezérfonalat. Van egy köszöntő az elején, majd a teremtéstörténetből kiindulva a karácsonyi, a húsvéti és a pünkösdi történeten át jut el a bibliai jelképekhez, majd a templom belső teréhez az olvasó - tudtuk meg Halászné Kapcsándi Szilviától.
Halászné Kapcsándi Szilvia Füstös Gáborné hittantanár, múzeumi munkatárs és Kisantal Tibor művésztanár segítségével állította össze az igényes kiadványt.
Tavasszal a karantén időszakban „született” meg Géniusz, az ótemplom egere, aki fontos segítséget nyújtott a digitális múzeumpedagógia foglalkozások összeállításánál. Közben akkora sikert aratott, hogy úgy döntöttek, bevonják a múzeumpedagógiai foglalkozásokba, s kesztyűbáb alakot öltöttek neki.
Füstös Gáborné Géniusszal, az ótemplom egerével

-A múzeum fontos küldetése, hogy a gyermekek felé is eljuttassák a keresztyén értékrendet, ezért igyekszünk a múzeumpedagógiai foglalkozások palettáját folyamatosan bővíteni. Jelenleg négy foglalkozás van a Hóri titkai kiállításhoz és nyolc múzeumpedagógiai foglakozás a Hajlék az örökkévalóságban című kiállításhoz. Igyekszünk minden korosztályt lefedve kialakítani ezeket - tudtuk meg Füstös Gábornétól.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!