Átadták a Petőfi-pavilont a könyvtár udvarán


2020-09-23 16:56:12  | cikk: Babos Petra  | 


Átadták a Petőfi-pavilont a könyvtár udvarán főképe
Felavatták a közkívánatra tavasszal elkészített a Jókai Mór Városi Könyvár homlokzatán látható feliratot és az udvaron lévő Petőfi-pavilont.
A pavilon Molnár Lajos helytörténeti kutató ötletét és munkáját dicséri.
-Dr. Hermann István vetette fel az ötletet, hogy a könyvtárba járó olvasóknak jó lenne nyárra egy kis kiülőt kialakítani az udvaron, ahol kellemes időben olvashatnak. Én örömmel vállaltam a tervezést és a kivitelezést is. Az összeszerelésnél a könyvtár karbantartója segített - mesélte az alkotó, akitől megtudtuk, 263 órát dolgozott a pavilonon összesen.
-Amikor elkészült, felvetődött, hogy nevet is kéne adni neki. Először Jókai neve merült fel, de mivel a könyvtárnak is ő a névadója, így Petőfire esett a választásunk. A pavilon homlokzatára Petőfi-domborművet készítettem. Azt a Petőfit, akit Pápán az akkori lakosság megismert. A domborművön látható egy régi kódex, amelybe a Szeptember végén című vers részletét írtuk rá, „elhull a virág, eliramlik az élet”. A másik részlet pedig azt a kicsi szobát ábrázolja, ahol Petőfi, Jókai és Orlai álmodoztak, hogy kiből mi lesz - tudtuk meg Molnár Lajostól
És hogy miért ajánlotta fel a munkáját?
-Az egyszerű ember is képes arra, hogy adjon. Hogy miből adjon? Ami a tulajdona, vagyis az esze és a két keze. Az tudását és a kétkezi munkáját tudja adni. Örülök, hogy az egészségem ezt megengedte, nagy boldogsággal tettem ezt meg - emelte ki az alkotó.
Dr. Hermann István könyvtárigazgató elmondta, a felirat a nyomdai elhasznált nyomólemezek eladásából készült, így fedezte ez a teljes költséget. Az udvaron egy elszáradt fenyőfából pedig a pavilon egy része készült. Az olvasó a nyári időben kimehet az udvarra és ott olvasgathat a friss levegőn.
Dr. Áldozó Tamás polgármester az átadón elmondta, az intézmény elnevezése identitásképző, egy olyan üzenet, amelyhez a dolgozók és ebbe az intézménybe járó olvasók tartoznak, s az, ami fontos nekik.
-A könyvtárban ugyanaz a szellemiség fog folytatódni, amit Jókai Mór Városi Könyvtár néven jelöltünk meg évtizedekkel ezelőtt, s aminek részesei voltunk az elmúlt időszakban. A pavilonnak helye van itt, s pontosan ebben a környezetben. Megszoktuk, hogy a könyvtárak sok polccal, egy zárt térben vannak, sokszor nem is természetes fényben, hanem világítással vannak ellátva. Ez mindennek ellent mond, s az alapszolgáltatásokat soha el nem felejtve, s az, hogy mi a Guttenberg galaxisnak vagyunk az utazói, hogy a papírra nyomott dokumentumoknak vagyunk a legfőbb közvetítői, de mégis azt kell mondani, hogy arra is kell törekednünk, ami ellentmond a könyvtárnak. Újszerű módon kell megszólítanunk azt, aki eddig nem jött el a könyvtárba és tudjunk élményt nyújtani annak, aki rendszeresen ide járt. Azt gondolom, ez egy előre mutató kezdeményezés - mondta a polgármester.
A polgármester elismerően szólt Molnár Lajos önzetlen munkájáról

Végül gratulált Molnár Lajos művésznek, akiről elmondta, kiváló példája annak a polgárembernek, akinek fontos, hogy a közössége előbbre tudjon lépni, aki a szépkorúan is meglévő energiáját is képes arra mozgósítani, hogy másoknak örömet, élményt szerezzen. Ezért mi hálásak vagyunk. Majd az önkormányzat nevében köszönetet mondott, s egy emléklapot adott át neki, a városi könyvtár udvarán, az olvasók kulturáltabb kiszolgálása érdekében készített kerti pavilon tervezésében és elkészítésében végzett önzetlen munkájáért.
Az avatón dr. Áldozó Tamás, dr. Hermann István és Molnár Lajos együtt vágták át a nemzeti színű szalagot.
Az ünnepélyen a KELLA együttes működött közre.
Az ünnepség végén a megjelenteket a pavilon tövében ízletes pörköltre várták a szervezők.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!