Ars Sacra-koncert a Nagytemplomban


2020-09-20 19:53:37  | cikk: Babos Petra  | 


Ars Sacra-koncert a Nagytemplomban főképe
A Nagytemplom idén is csatlakozott az Ars Sacra Fesztiválhoz Édes Lászlóné szervezésében. Az országos program keretében Vadász Attila csodálatos orgonakoncertjét hallgathatta a nagyérdemű vasárnap este A fiatal művész a Pápai Református Kollégium Gimnáziumának tanulójaként érettségizett, majd a zenei tanulmányait a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta.
A koncerten megjelenteket dr. Mail József apát köszöntötte, aki mint mondta, 2007 óta rendezik meg az Ars Sacra Fesztivált Magyarországon, amelyet a bíboros indított útjára.
-Lényege, hogy a szakrális művészetet mutassa be. Nem a templomban használatos tárgyakról van szó, hanem arról, az Istent, a láthatatlant, a természetfelettit, a misztériumot művészeti alkotásokat zenében, képzőművészetben és egyéb más művészeti ágban mutassa be - mondta dr. Mail József.
Vadász Attila orgonaművész

Vadász Attila 2004-ben felvételt nyert a Debreceni Egyetem Zeneművészeti karának orgona szakára, ahol Karasszon Dezső irányításával diplomázott. Második diplomáját az Amszterdami Konzervatóriumban szerezte 2011-ben. Számos külföldi és hazai mesterkurzus résztvevője. 2013 őszétől a komáromi Egressy Béni Zeneiskola zongoratanára, 2016 őszétől pedig a győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola orgonatanára. 2016-ban az előkelő harmadik helyen végzett a brexeni Daniel Herz nemzetközi orgonaversenyen.
Mint mondta, nagy öröm számára, hogy ismét Pápán léphetett fel, hiszen szívéhez közel áll, s fontos számára a város, a zenei pályafutása innen indult.
-Amikor refis voltam, már léptem fel a Nagytemplomban egy ünnepség keretein belül, ami óriási élményt jelentett számomra. Emlékezetes még Fodor Bernadettel és Eisenbeck Ágotával a közös szereplésünk, szintén a Nagytemplomban - mesélte a fiatal művész, aki hozzátette, nagy öröm és egyben megtiszteltetés számára, hogy ismét itt léphetett fel a Fő tér impozáns templomában.
A koncerten felcsendült J.S. Bach, Schumann, Brahams és Mendelssohn néhány műve.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!