Emlékugrás magyar ejtőernyős katonák tiszteletére


2020-09-19 12:14:15  | cikk: Babos Petra  | fotó: Kismartoni Mátyás / honvedelem.hu  | 


Emlékugrás magyar ejtőernyős katonák tiszteletére főképe
A napokban a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeummal (HM HIM) közös megemlékezést tartottak a Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőtéren a II. világháború idején Sülysáp határában elesett három magyar ejtőernyős katona tiszteletére.
A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársai a nyár végén végeztek feltárást Sülysáp határában, ahol három magyar honvéd földi maradványait hantolták ki. Az 1944 novemberében elesett katonák mellett egyéb leleteket, többek között egy korabeli, ritkaságszámba menő ejtőernyős jelvényt is felleltek. A relikvia Pápához való kötődése kétségtelen: 1939-ben a vitéz Bertalan Árpád százados által szervezett 1. Magyar Királyi Honvéd Ejtőernyős Század (később zászlóalj) Pápára települt, állandó szolgálati helyet biztosítva az ejtőernyős katonák számára, akik hasonló jelképet viseltek egyenruhájukon.
Ez a jelvény térhetett „haza” ideiglenesen az MH Pápa Bázisrepülőtérre, ahol a Sülysápnál elesett katonák tiszteletére a feltárásról és a leletekről tartott előadást Maruzs Roland alezredes, a HM HIM Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság (KEHI) Belföldi Hadisírgondozó Osztályának vezetője, Dr. Sallay Gergely főtanácsos, a HM HIM Dokumentációs Osztályának vezetője pedig az ejtőernyős jelvény történetéről árult el érdekes részleteket. Ezt követően Dr. Papp Ferenc ezredes, a HM HIM KEHI igazgatója hivatalosan átadta a restaurált relikviát ideiglenes megőrzésre Magasy Zsolt ezredesnek, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnokának.
A pápai katonai szervezet ejtőernyős állománya a II. világháborúban elesett bajtársak tiszteletére emlékugrást hajtott végre. A csatatereket is megjárt jelvényt Bögös Zsolt zászlós, a bázison települő Légi Kutató-Mentő Szolgálat egyik csoportparancsnoka vitte magával az ugrásra, amely sok évtized elteltével ismét egy pápai katonával együtt szelhette keresztül a helyi légteret. Bögös zászlósnak fontos szerepe volt a jelvény hazakerülésében: az ő kezdeményezésére engedélyezték az ejtőernyős relikvia pápai megjelenését. „Ez a jelvény valaha itt járt a repülőtéren, itt szolgált a viselője, és most, 76 évvel később egy kicsit visszatérhetett közénk. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy ezzel a valóban ritka és jó állapotban előkerült jelvénnyel hajthattunk végre emlékugrást. Végtelen büszkeséggel tölt el, hogy így fejezhettük ki az elismerésünket ejtőernyős elődeink előtt azon a helyen, ahol a katonai ejtőernyőzés megszületett” - mondta el a csoportparancsnok - olvasható az MH Pápa Bázisrepülőtér sajtóközleményében.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!