Készül a játszótér a Schwenczel réten


2020-09-18 15:46:43  | cikk: HuHa  | fotó: Babos Petra, HuHa  | 


Készül a játszótér a Schwenczel réten főképe
A közelmúltban kezdődtek meg a kertészeti munkák a barnamezős beruházás keretében megújuló Schwenczel réten és ezzel párhuzamosan a záportározó látványtó mellé tervezett játszótér kialakítása is. Mára már látványosan előrehaladtak a munkák, melyeket a Városgondnokság végez. Természetesen mindezek mellett a fővállalkozó Vemévszer Kft. is dolgozik a területen, így napról napra egyre jobban megmutatkozik, milyen lesz majd a nem is olyan régen még elhanyagolt, bozótos, vizenyős terület.
-Amikor elkezdtünk ide kijárni, mint leendő munkaterületre, ez egy elvadult növényzettel benőtt terület volt, ehhez képest egy közbülső állapotban tartunk, amikor már kezd látszani, hol, milyen növények lesznek, sőt érkezik a mindenféle fű, fa és virág - fogalmazott dr. Áldozó Tamás polgármester a Schwenczel rét bejárásán.
Bakó István a kertészeti terveket mutatja dr. Áldozó Tamás polgármesternek

Kiemelte, a terület újjászületésének terveit egy nagyon kreatív és együttműködő tervezői csapat készítette. Felidézte, más projekteknél sok kritikát kellett megfogalmaznia a tervezőkkel kapcsolatban, a Schwenczel rét megálmodói azonban nem tartoznak közéjük.
-Nagyon jó kapcsolat alakult ki a tervezési időszakban a szakemberekkel, őszinte nyitottsággal fordultak a város felé, hogy mint megrendelők, mit szeretnénk itt látni, és a mi elképzeléseinket megfelelő szakmai keretek közé illesztették - idézte fel a városvezető, hozzátéve, ennek a közös gondolkodásnak, a területre való odafigyelésnek meg is lesz az eredménye.
Az első fákat már elültették a tó partján

A kertészeti munkákkal kapcsolatban Bakó Istvántól, a Városgondnokság igazgatójától megtudtuk, 1000 köbméter termőföldet szállítanak a 3,5 hektáros rétre, ezzel hozzák szintre a területet. A föld egy részét már elterítették, más része még depóban van, de ahol a végleges terepszintet elérték, ott megkezdődhetett a növények telepítése. A tervezők elképzelései szerint a Schwenczel rét külső határain körben, szinte végig cserjeágyások lesznek, ezek kialakítását a Téglagyári úttól a tó felé már elvégezték a Városgondnokság munkatársai és a növényeket is sok helyre beültették. A kertészeti terv több, mint 10 ezer cserje elültetéséről és körülbelül 100 fa telepítéséről szól.
A Téglagyári úttól befelé cserjesor szegélyezi majd a rétet, itt még tereprendezési munkákat végeztek

-Ha a Téglagyári úttól befelé halad majd a látogató a térköves járdán, jobbra füves területet lát fákkal, a kerítések mellett pedig 1,4 méter szélességben a Terv utcáig cserjeágyásokat. A telepítendő növények örökzöldek, de sok közöttük a virágzó örökzöld - magyarázta el a rét leendő képét.
Több száz cserjét már elültettek

A tó környékére fákat ültetnek, ezek mind tájba illő, honos, vízkedvelő fajták lesznek, hiszen itt jellemzően magas a talajvízszint.
A már elkészült sétányszakaszokat is megtörik virággal borított felületek, ezeket a kis ágyásokat már be is ültették vízkedvelő növényekkel. A kiszélesedő járdaszakaszokra asztalokat, lócákat és padokat is telepítenek majd a projekt keretében.
Kis ágyások törik meg térköves felületeket

A látványtóba egy buzgár jellegű lélegeztetőt építenek be, hiszen a tó vízutánpótlása nem lesz folyamatos, ez a szerkezet egyrészt a vízminőség megőrzését szolgálja majd, de látványelemként is funkcionál. A tó partán kavicságyat alakítanak ki, ezt egy zöld sáv követi majd a sétányig.
-Ha a tótól visszafelé indulunk majd a Téglagyári útra, a vízelvezető burkolt árok jobb oldalán, három nagy ágyást fogunk látni, ezek hossza 120-150 méter lesz, mindegyikbe több, mint 1000 növény kerül - mutatta be a további növényesítési terveket az igazgató.
Most még ilyen, de hamarosan ezen a részen is rendezett növényzet lesz

A tó mellett építik meg a játszóteret, ennek félköríves szegélyét már kialakították az építők és miután a játékok a múlt héten megérkeztek, a telepítésük is megkezdődhetett. 11 játék kap itt helyet, gondosan betartva az előírt esési tereket. A belső homoksávban 3 játék lesz - ezeket már el is helyezték -, a külső gumiágyas területre pedig további játékok kerülnek, 2 asztallal, lócákkal és ivókúttal. A gumiágyas eséscsillapító felület világos- és sötétkék színű lesz, ez alá négy rétegű zúzalékágyazatot készítenek - tudtuk meg a tervek részleteit Bakó Istvántól.
Ma egy újabb játék helyszíni telepítésén dolgoztak a Városgondnokság emberei

-Ezek a játékok playcité játékcsalád elemei, Csehországból érkeztek. Elemekre bontva kaptuk meg őket, a Téglagyári úti műhelyünkben szereljük össze és hozzuk ide, a végleges helyükre.
A tervek szerint a játszótér már október közepére elkészül, a kertészeti munkákkal pedig december elejére kell végezni. Természetesen az időjárás némileg befolyásolhatja a kültéri munkákat.
Két hete elemekre szedve szállították le a játékokat, a munka az összeszereléssel kezdődött

Bakó István figyelmeztetett, bár a játszótér építését néhány héten belül befejezik, a Schwenczel rét továbbra is munkaterület marad, így azt csak a beruházás átadását követően lehet majd használni.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!