Bontják a várkerti térköves járdákat


2020-09-17 18:48:54  | cikk: HuHa  | 


Bontják a várkerti térköves járdákat főképe
Már csaknem a teljesen szakaszon felbontották a Várkertben a térkőburkolatos járdát a Városgondnokság munkatársai. A munkát a múlt héten kezdték meg a Zöld Város 1. projekt munkaterületének előkészítése részeként. Ilyen feladatot már korábban is kapott a Városgondnokság az önkormányzattól, még 2017 decemberében a régi balesetveszélyes kerékpárutat tüntették el a Várkertből, szintén a projekt előkészítéseként. A most zajló munkák kapcsán Bakó István igazgató elmondta, közel 1000 méter hosszú a térköves járdaszakasz a Várkertben, ennek bontását szeptember végéig szeretnék befejezni. A zenepavilonnál kezdtek, a járda a sportcsarnok irányába halad, a hídnál egy kis kiteresedésben folytatódik, majd a Gróf úti parkolók felé megy tovább. Szerdán már a híd környékén dolgoztak a munkatársak így, ha az időjárás engedi, végeznek a hónap végére ezzel a feladattal. A munka nem egyszerű, hiszen kézi erővel bontják a járdát, a műanyag szegély rögzítésére szolgáló hosszú szögek felszedése pedig nehézkes, de így is jó ütemben haladnak. Bakó István elmondta, a járdalapok alatt egyenletes mészkő zúzalék aljzat van, ez jól járható, de kerékpárral nem javasolja itt a közlekedést.
Múlt héten kezdték a munkát a zenepavilonnál

A térköves járda egyébként nem túl régen készült, így a kövek jó állapotúak maradtak, ezért most raklapra rakják őket és telephelyükön raktározzák, jövő évben pedig a városvezetés által kijelölt helyre építik be.

Ez a munka még a munkaterület előkészítésének része, de hamarosan a projekt kivitelezése is folytatódik a Várkertben és az Erzsébet ligetben. Mint ismert, 2018-ban a szabadtéri színpad és környéke már megújult, az úgynevezett várdombon tervezett munkák elkészültek múlt év elejére, 2019 elején pedig megtörtént a beteg, invazív fák eltávolítása is a területről. A jelenlegi ismeretek szerint még idén folytatódhat a projekt.
-A kivitelező kiválasztásra kiírt közbeszerzéseink lezárultak. A mélyépítési és magasépítési munkákat külön hirdettük meg, mindkettőre érkezetek ajánlatok, így eredményes volt az eljárás. Az ajánlati árak beleférnek a munkákra rendelkezésre álló tervezett költségkeretbe, így, ha az ellenőrző hatóság szabályosnak találja az eljárást, elkezdődhet a kivitelezés - közölte Rádi Róbert, a projekteket koordináló Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. ügyvezetője.
Bakó István, a Városgondnokság igazgatója és dr. Áldozó Tamás polgármester

A mélyépítési munkák között szerepel a Várkert és az Erzsébet liget zöldfelületeinek bővítése, intenzívebbé, igényesebbé tétele, a gyalogutak megújítása, új kerékpárút építése, valamint korszerű közvilágítási rendszer kiépítése és új utcabútorok telepítése. A magasépítési munkák részeként épül egy kávézó a Várkertben, de lesz kültéri fitnesspark és egy új játszóteret is kialakítanak a körülbelül 15 hektáros területen. A munkákra 4 hónapjuk lesz a nyertes kivitelezőknek.
A felbontott térkövet máshol fogják lerakni

-A Várkert ugyanaz marad, mint eddig, nagy zöldfelület sok fával, de sokkal igényesebb minőségűvé válik park és olyan rendszereket telepítünk ide, amik ennek a fenntarthatóságát biztosítják, hiszen sajnos szembe kell néznünk azzal, hogy kamerarendszert kell kiépíteni - ezt már dr. Áldozó Tamás polgármester mondta el érdeklődésünkre.
A Várkert megújítását célzó projekt egyik feladata, hogy a történelmi park értékeit megőrizze, másik pedig, hogy a pápaiak által megszokott funkciókat magas színvonalon biztosítsa. A városvezető ezzel kapcsolatban felidézte, hosszú küzdelmet folytattak a tervezőkkel, akik történelmi kertrekonstrukciót akartak itt megvalósítani, tekintet nélkül arra, hogy a Várkert mit jelent a pápaiaknak.
-Mi újra meg újra elmagyaráztuk, hogy ennek a területnek a pápaiakat kell szolgálni, éppúgy, mint eddig. Szolgálnia kell a közlekedési elvárásokat, szolgálni kell a sportolókat, a pihenni vágyókat. Talán sikerült ezekből a szempontokból sokat elfogadtatni, de nem annyit, mint szerettünk volna.
A bontás után hamarsan az építési munkák is elkezdődnek

Dr. Áldozó Tamás bízik abban, hogy a megújuló Várkert megtelik élettel, természetessé válik, hogy a családok kijönnek ide, letelepszenek egy pokrócra és piknikeznek, pihennek, jól érzik itt magukat.
-Jó lenne azt megélni, hogy a pápaiak megérezzék, a gyepre rá szabad lépni és szabad használni a funkciójának megfelelően. Jó lenne, ha a Várkertnek ez a piknikezős funkciója is megjelenne a jövőben és az Esterházy-kastélynak egyébként már vannak is tervei ezzel kapcsolatban.
Az egyéb feladatok függvényében egy-vagy két brigád dolgozik a bontáson

A polgármester azt is megemlítette, az 1 milliárd forint támogatási összegből megvalósítandó Zöld Város 1. projektet követően még sok feladat lesz a Várkerttel. Ezek között szerepel az egykori bajvívó tér parkolóvá alakítása és a három parkoló összekapcsolása, a parkoló és a kerékpárút támfallal való elválasztása, a Bakonyér vizének hasznosítása különböző látványelemekben és a Szent István úti támfal rekonstrukciója. Ezeket a munkákat részben saját forrásból, részben uniós pályázati pénzekből tervezi megvalósítani a város a következő öt évben.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!