Vajda Péterről a városbarátoknak


2020-09-17 17:11:09  | cikk: Babos Petra  | 


Vajda Péterről a városbarátoknak főképe
Az Elsősorban pápai Városbarát Egylet Vajda Péter Emlékprojektje keretében Vajda Péter egy oldalági leszármazottja, Kovács Attiláné Vajda Edit nyugalmazott pápai tanárnő tartott előadást a Jókai Mór Városi Könyvtárban.
A program elején az egylet ügyvivője, a projekt koordinátora, Kerecsényi Zoltán köszöntötte a megjelenteket, s elmondta, az Emlékprojekt ideje alatt igyekeznek az érdeklődőkkel megismertetni a névadót, ezt szolgálják az őszi ismeretterjesztő kiselőadások, életre hívott online Robinson Crusoe Olvasói Klubjuk, a Jókai Mór Városi Könyvtárral közösen meghirdetett rejtvényük, valamint a könyvtár honlapjáról letölthető feladatlapjaik is, melyek a jövő esztendő elejére tervezett ifjúsági- honismereti vetélkedőre való jelentkezést segítik elő.
Kerecsényi Zoltán virággal, ajándékkal köszöntötte a névnapját éppen ünneplő előadót

Kerecsényi Zoltán köszönetet mondott az Emlékprojekt eddigi pápai segítőinek, főként dr. Hermann István könyvtárigazgatónak, a GraFirka Műhelynek, a várostörténeti-honismereti körhöz tartozó lelkes emlékprojekti támogatóknak, a leendő vetélkedő zsűritagjainak, akik odaadó módon járultak hozzá már eddig is a jövő évi évfordulós előkészületekhez.
Az előadó, Kovács Attiláné Vajda Edit részletesen vallott a számára oly fontos Vajda-féle szellemi örökségről, a családi ősökről, a fennmaradt családtörténeti-családfakutatási munkákról. Idézetekkel, képekkel, egyéb archív dokumentumokkal színesítetten, részletesen taglalta a vanyolai emlékeket, Vajda Péter falu-, természet- és szabadságszeretetét, iskoláséveit, külföldi utazásait, irodalmári ténykedéseit, néhány fontosabb elbeszélését, illetve prózai költeményét, a nyelvtan-nyelvművelés területén kifejtett erőfeszítéseit, s - nyugdíjas tanárnő lévén - Vajda pedagógiai, iskolaszervezői működését. Azonban Kovács Attiláné Vajda Edit azt is kiemelte, hogy Vajda Péter nemcsak jeles természetbarát, irodalmár és pedagógus, hanem csupaszív könyvtárszervező is volt, aki képes volt saját könyvtárát odaadományozni egy önálló iskolai bibliotéka megalapozásához, Szarvason. Olyan magyar ember volt, aki a népművelést élethivatásának tekintette - emelte ki az előadó.
Az előadás a járványügyi szabályok betartása mellett zajlott

Megtudtuk, Vajda Péter eredetileg orvosnak készült, s hogy végül nem az lett, az egy kolerajárványnak volt köszönhető. Egy, a járvány idején kitört elégedetlenség szervezkedésével gyanúsították meg, ami miatt dacból inkább elhagyta az egyetemet. Vajda Péter gondolatai, tanításai hozzájárultak az 1848-as magyar szabadság és függetlenség kivívásához, nem véletlenül tekintette Petőfi Sándor a példaképének Vajda Pétert, akitől halálakor versben búcsúzott.
A városbarátok soron következő, októberi rendezvényén Kerecsényi Zoltán fog vetítettképes előadást tartani Daniel Defoe születésének 360. évfordulója jegyében, ugyanis Defoe Robinson Crusoeját a Pápa mellett született Vajda Péter fordította le először magyarra.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!