3,5 millió Ft támogatást nyert a Kékfestő Múzeum


2020-09-14 15:13:34  | cikk: Babos Petra  | 


3,5 millió Ft támogatást nyert a Kékfestő Múzeum főképe
3,5 millió Ft-tal gazdagodik Pápa város kulturális élete, hiszen a Kékfestő Múzeum által benyújtott négy pályázatuk sikeres elbírálásban részesült - tájékoztatta a sajtó képviselőit ma délután dr. Nagy L István múzeumigazgató.
-A Nemzeti Kulturális Alap által kiírt három pályázaton nyertünk. Ezek kettős célt fogalmaznak meg, az egyik az, hogy a Kékfestő Múzeum felújításának szakmai elkészítést folytassuk, hiszen a tervek régóta rendelkezésre állnak, ezeket megalkottuk.
Dr. Nagy L István múzeumigazgató

Ezeknek a további szakmai megalapozása folyik. A szárítópadláson művészi alkotások vannak kiállítva, de ezek már nagyon rossz állapotban vannak, ezeket restaurálni kell. Ezt célozza az első megnyert pályázat, vagyis Bódi Irén munkáinak restauráltatását. Erre 400.000 Ft-ot nyertünk. A második pályázatunkon szintén 400. 000 Ft-os támogatást nyertünk, ez gyűjteménygyarapítást jelent. Szintén Bódi Irén hagyatékából sikerült fellelni nyomódúcokat, mintafákat, amelyekkel a művésznő dolgozott, s ezeket vásároltuk meg. Ezek különös értéket képviselnek a mai napig. Felmerült, hogy a nyomódúcokkal elő lehet segíteni a restaurálást. Nemcsak mintafákat tudtunk venni, hanem olyan vázlatterveket, amelyek szintén a rekonstrukcióhoz érdekesek, értékesek és fontosak. Ezt majd szeretnénk bemutatni egy időszaki kiállítás keretében. A harmadik pályázat az a digitális tartalmak szolgáltatása, bemutatása. Adtunk be pályázatot a megújuló állandó kiállításaink virtuális kiállításként való bemutatására. Ez fontos, hiszen bár a múzeum nyitva van, de a járványhelyzet miatt korlátozott a látogatottság. Erre 1.200.000 Ft-ot nyertünk - tudtuk meg a múzeum igazgatójától.
-A negyedik elnyert pályázat a Magyar Művészeti Akadémia által kiírt pályázat, amelynek az a célja, hogy a kulturális intézményeknek, kiállítások, galériák számára lehetőség adódjon a kiesett bevételeik pótlására. Erre 1.500.000 Ft-ot nyertünk. Ez a szükséges zárva tartási időszak alatt kiesett bevételek pótlására fordítódik. Több mint 6.000.000 Ft bevételkiesés sújtotta az intézményt a járvány idején. Ennek egy része, azáltal, hogy a táborokat meg tudtuk tartani, visszajött, de még így is több millió Ft-os bevételkieséssel kell számolnunk.
Dr. Áldozó Tamás polgármester a pályázatok kapcsán örömét fejezte ki, kiemelte, a kékfestő gyűjtemény fenntartsa, bemutatása, működtetése a város önként vállalt feladata.
Dr. Áldozó Tamás polgármester örömét fejezte ki a támogatás kapcsán

-A mi vállalásunk előtt egy alapítvány végezte ezt a feladatot, ez nem sikerült neki, s amikor a város úgy döntött, hogy megnyitja ezt a helyet és üzemeltetni fogja, a döntéshozókkal, minisztérium vezetőkkel kezet adtunk arra, hogy számíthatunk továbbra is a segítségükre, ha mi ezt a feladatot a továbbiakban is vállaljuk. Jó azt érezni, hogy ez a fajta kézadás hosszú évek után is jelent annyit, hogy tényleg számíthatunk a különböző forrásokból, alapokból a támogatásra. Nekünk erre szükségünk van. Azt gondolom, a gyűjtemény többszörösen meghálálja ezt a fajta törődést, hiszen unikális, de amikor van arra lehetőség, hogy ennek a többszínű bemutatására is fordítsunk, akkor ebben a meggyőződésünkben csak erősödhetünk, köszönjük a támogatást - mondta a polgármester. Végül gratulált dr. Nagy L. Istvánnak a sikeres pályázatokhoz.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!