60 százalékos készültségen áll a JMSZK felújítása


2020-09-12 20:59:27  | cikk: HuHa  | 


60 százalékos készültségen áll a JMSZK felújítása főképe
Július elején kezdődött meg a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színházépületének felújítása az úgynevezett HACS projekt kulcsprojektjeként. Az épület részleges felújítására 139 millió forintot fordíthat a város az elnyert támogatásból, de önkormányzati forrással kiegészítve több, mint 230 millió forintos beruházást végeznek a kivitelezők.
A felújítás tartalmazza a külső nyílászárók cseréjét - közel 100 ablak és ajtó van az épületen -, a homlokzatok szigetelését, a lapostető szigetelését, az aula, a színészöltözők és a mozgássérült mosdó megújítását, valamint a terasz átépítését.
A szabványnak megfelelő feljáró készül

A kivitelezés jó ütemben halad, erről dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és dr. Áldozó Tamás polgármester is meggyőződhetett a héten tartott bejáráson. Ifjabb Nagy Szabolcs, a kivitelező Kovácsi-Fal Kft. projektvezetője elmondta, a lapostető szigetelése teljesen elkészült, az új műanyag nyílászárókat mindenütt beépítették, most már az alumínium ablakok cseréje következik.
-Az épületszigetelés körülbelül a felénél tart, az első kész felületeken a színezés is megkezdődik hamarosan. A homlokzatokon lévő összes tagolt bordát külön be kell csomagolni, ez lassítja a munkát, de folyamatosan haladunk vele. A terasz szerkezete elkészült, a korlátokat beépítettük, jelenleg a korlátmezőket gyártjuk a műhelyben. Az aulában az új padlóburkolat folyamatosan készül és folyamatban van a színészöltözők megújítása is. A mozgássérült vizesblokkban a burkolást befejeztük, a szerelvényezés következik - tájékoztatott.

A műanyag nyílászárókat már kicserélték

Dr. Kovács Zoltán emlékeztetett, a felújítás eredményeként nemcsak korszerűbb és igényesebb környezet fogadja majd a kultúrabarát látogatókat, de várhatóan sokkal gazdaságosabb lesz az épület működtetése az energetikai megújítás miatt, ez pedig nagyon fontos. Hozzátette, amit a rendelkezésre álló forrásból meg lehet tenni a színházépület megújításáért, azt most megteszik.

Hasonló véleményt fogalmazott meg a bejáráson dr. Áldozó Tamás polgármester is. Kiemelte, a 80 -as években, az akkori kor színvonalán emelt épület mára korszerűtlenné vált, üzemeltetése nagy költségekkel járt, így ésszerű volt az energetikai megújítás és bízik abban, hogy komoly költségmegtakarítást fognak elérni a jövőben.
Hatalmas munka az épület külső szigetelése

A városvezető úgy fogalmazott, a koronavírus-járvány miatt most nincsenek rendezvények az épületben, így a kivitelezők nyugodtan dolgozhatnak, de készülnek a jobb időkre, amikor már használni lehet a megújuló épületet. Hozzátette, nemcsak az épület átalakítása zajlik, hanem a közművelődési, közgyűjteményi struktúra átszervezése is, de ugyanazokat a feladatokat fogják ellátni a jövőben is, várhatóan ugyanazokkal a kollégákkal - akik elfogadják az önkormányzat ajánlatát a közös munka folytatására. A polgármester nagyobb hatékonyságot és a közönségigényekre való nagyobb nyitottságot vár a szervezeti átalakítástól - ez pedig meglátása szerint a mai kor kihívásaira adandó más válaszokat jelent.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!