A Forrás Napja szolidan


2020-09-12 17:12:36  | cikk: Babos Petra  | 


A Forrás Napja szolidan főképe
A Tapolcafői Kertbarát Kör egy nemes feladatot vállalt magára, akkor, amikor egy tanösvény kialakítását tűzte ki célul. A Tapolcafői Forrás Tanösvényt 2011. március 22-én, a víz világnapján adták át. Azóta továbbfejlesztették az ösvényt, hiszen 2011 őszén ivókutat, három garnitúra asztalt és padot, valamint szalonnasütő helyet vehettek birtokukba a tapolcafőiek, így kellemes kikapcsolódást nyújtva a természet kedvelőinek. 2013. szeptember 7-én újabb érdekességet adtak át, egy látványvízikereket (malomkerék) a Tapolcán egykor működő 33 vízimalom emlékére. A kerék méltó emléke a Tapolcának. Egyre többen látogatnak el az 500 méter hosszú tanösvényre, megcsodálva a gyors folyású patakot, az Örvény- tavat és a víz partján burjánzó növényeket.
Somogyi Zoltán, a Tapolcafői Kertbarát Kör elnöke mutatta meg az érdeklődőknek a tanösvényt

2014. szeptember első hétvégéjén először ünnepelték meg a tapolcafőiek az úgynevezett "Forrás nap" kertében a forrás újjászületését. Azóta már hagyománnyá vált a forrás megünneplése, így szeptember elején tisztelegnek a helyiek a források.
Az idei év tavaszára elkészültek az útbaigazító táblák is, hogy mindenki odataláljon a tanösvényhez. A Tapolcafői Kertbarát Kör tagjai rendszeresen a lelkes helyi önkéntesekkel széleskörű összefogással és nagy munkával megtisztítják a tapolcafői Örvény-tavat és a Tapolca patakot, valamint tavasszal felújították a régi információs táblákat.
A Forrás Napját az idei évben a járvány helyzet miatt Forrás Napja szolidan címmel szervezték meg. Az égiek kegyesek voltak a szervezőkhöz, hiszen nyárias időben, szikrázó napsütésben látogathatták meg a tanösvényt az érdeklődők, amelyet Somogyi Zoltán, a Kertbarát Kör elnöke mutatott be.
Somogyi Zoltán kérdésünkre elmondta, a járvány helyzet miatt nem szerveztek nagyobb programot a Forrás Napjára, idén tovább népszerűsítjük a tanösvényt, a kiadványaikat megvásárolhatták az érdeklődők, s persze végig is sétálhattak a természeti szépségen a megjelentek.
-2019-ben a tapolcafői Örvény-tó nyerte a Veszprém Megyei Napló által meghirdetett A megye 7 csodája elnevezésű játékát, valamint a megyei értéktárba is bekerült a Forrás tanösvény, ami a település büszkesége. A tanösvény jövőre, 2021-ben lesz 10 éves, ebből az alkalomból két képeslapot is kiadtak a kertbarátok, amelyeket meg lehetett vásárolni - tudtuk meg az elnöktől.
A tanösvényről megjelent kiadványokat, képeslapokat meg is lehetett vásárolni
 
A nyárbúcsúztató programon az 1977-ben, a Petőfi Gimnáziumban végzett IV.B osztály néhány lelkes tagja is részt vett, akik éppen osztálytalálkozójukat tartották, s ezen alkalomból kilátogattak a forráshoz, s együtt ünnepeltek a tapolcafőiekkel. Hockerné Nagy Izabella, egykori diák, aki a Kertbarát Kör aktív tagja, elmondta, hogy nagy örömére a találkozó és a Forrás Napja idén egy napra esett, ezért elhatározta, hogy megmutatja volt osztálytársainak a falu büszkeségét.
A Forrás Napját gulyás parti zárta a Kertbarát Kör jóvoltából.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!